Iedere avond wanneer je gaat slapen zul je je afvragen of vannacht je baby geboren gaat worden. Veel bevallingen starten ‘s nachts omdat je dan het meest ontspannen bent, maar dit hoeft natuurlijk niet. Heb je zelf het gevoel dat je al bijna gaat bevallen of kan het nog weken duren? Je lijf begint in deze periode wel signalen af te geven dat de bevalling gaat beginnen. Leef daarom met de dag en plan niet teveel meer. Misschien ben jij morgen wel mama!
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Nu de bevalling ieder moment kan intreden, is het goed om na te denken over je kraamtijd. Hier zijn een aantal prachtige boeken over geschreven die je ideeën kunnen geven over de invulling van deze mooie periode.
De Moeder – Zwanger week 38
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 38 van je zwangerschap
De meeste symptomen die je in deze laatste periode van de zwangerschap hebt, zijn gerelateerd aan de naderende bevalling. Je lichaam gaat weer meer hormonen aanmaken, met allerlei symptomen als gevolg.
Rugpijn
Aan het einde van de zwangerschap heeft bijna iedere vrouw wel eens rugpijn. Door je grote buik ga je iets naar achter hangen en hierdoor gaat je rug holler staan. Dit geeft meer druk op je rug en kan pijn veroorzaken. Probeer tegendruk te geven door op handen en knieën te gaan zitten en de bekende ‘cat-cow’ yogabeweging te maken. Hiermee maak je afwisselend je rug hol en bol. Het kan ook helpen om op een fitnessbal te hangen en zo je rug wat ondersteuning te bieden. Deze fitnessbal kan je bovendien tijdens de bevalling helpen met het opvangen van de weeën. Lees hier meer over rugpijn tijdens de zwangerschap.
Pijnlijk bekken
Al vanaf het begin van je zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat de gewrichten van je bekken verweken. Dit gaat de hele zwangerschap door en nu is je bekken optimaal verweekt. Dit zorgt ervoor dat je letterlijk losser in je bekken zit en dit kan wat pijn geven. Luister goed naar je lijf en zet een stapje terug als je pijn ervaart. Lees ook ons artikel over bekkeninstabiliteit.
Maagzuur
Als je baby al is ingedaald, is de kans groot dat je minder maagzuur hebt. Toch dalen lang niet alle baby’s voor de bevalling al in, zeker niet als het een tweede of derde zwangerschap betreft. Het kan daarom zijn dat jouw baby nog hoog zit en je last hebt van maagzuur. Het helpt om rechter op te slapen, kauwgom te eten en kamillethee te drinken. Wil je meer tips tegen maagzuur, lees dan hier verder.
Misselijk
Bevallingshormonen kunnen ervoor zorgen dat je misselijk wordt. Je lichaam gaat ruimte maken voor de bevalling en hierdoor kun je overgeven en/of diarree hebben. Een teken dat de bevalling start! Je kunt ook misselijk zijn omdat de baby teveel op je maag drukt. Eet kleinere porties en simpele maaltijden zonder al te veel kruiden.
Lekkende borsten
De kans is heel groot dat jij al een tijdje last hebt van lekkende borsten. Er komt dan colostrum uit je borsten. Dit is de allereerste moedermelk boordevol vitamines en voedingsstoffen voor je baby straks. Je kunt alvast (wasbare) zoogcompressen in doen als je erg last hebt lekkende borsten. Lees hier meer over je borsten tijdens en na de zwangerschap.
Voorweeën
In dit stadium is het heel logisch om last te hebben van voorweeën. Je baarmoeder is één grote spier en die is alvast aan het oefenen voor het echte werk. Hiernaast zorgen voorweeën er ook voor dat je baarmoedermond alvast wat zachter wordt. Je herkent voorweeën aan zeurende krampen die niet erger worden en uiteindelijk weer overgaan. Natuurlijk kunnen voorweeën ook overgaan in echte weeën. Ze worden dan intenser en komen regelmatiger. Lees hier hoe je voorweeën kunt herkennen.
Vaak plassen
Je moet echt om de haverklap naar de wc. Dat is logisch want je sluitspier werkt veel minder en je blaas heeft minder ruimte. Blijf wel genoeg drinken want hiermee voorkom je weer andere zwangerschapskwaaltjes. Lees hier wat je kunt doen als je erg vaak moet plassen.
Jeuk
Doordat je huid steeds meer uitrekt, wordt hij droger en kun je jeuk krijgen. Smeer jezelf daarom lekker in om je huid vet te houden. Shea butter is een fijn en natuurlijk product dat jouw huid laat stralen. Heb je extreme jeuk? Dan kun je last hebben van cholestase. Vermoed je dit, neem dan contact op met je verloskundige. Waarschijnlijk zul je dan ingeleid worden.
Pijnscheuten
Je baby kan per ongeluk op een zenuw drukken waardoor je opeens een pijnscheut in je benen krijgt. Niks om je zorgen over te maken maar je kunt wel even schrikken. Neem een andere houding aan zodat je baby ook verplaatst.
Begin natuurlijke bevalling
Tekenen dat de bevalling spontaan begint:
- Weeën; Ontsluitingsweeën komen regelmatig, steeds heviger en sneller. Niet te verwarren met oefenweeën of harde buiken die je wellicht al gedurende de afgelopen weken van je zwangerschap hebt gehad. Als de weeën heftiger worden kun je de verloskundige bellen.
- Het breken van de vliezen en verliezen van vruchtwater. In 10 procent van de gevallen begint de bevalling met het verliezen van vruchtwater. Soms is dat direct duidelijk en verlies je veel vruchtwater. Soms zit er alleen een klein scheurtje in de vliezen en verlies je steeds kleine scheutjes. Verliezen van vruchtwater is duidelijk anders dan urineverlies of afscheiding. Afscheiding is wit en melkachtig, vruchtwater is doorzichtig. Vruchtwater heeft een aparte, beetje zoetige lucht. Als je vliezen gebroken zijn blijf je vruchtwater verliezen en kun je het niet stoppen.
Wanneer de verloskundige bellen
Breken je vliezen, dan is het goed om het vruchtwater op te vangen in een glas. Is het vruchtwater groen of bruin van kleur dan heet dit meconiumhoudend vruchtwater: een teken dat de baby het benauwd heeft en in het water heeft gepoept. Bel direct de verloskundige als je dit merkt.
Als het kindje goed is ingedaald hoef je je nergens zorgen over te maken, al kun je de verloskundige bellen om te vertellen dat het binnen afzienbare tijd gaat beginnen, maar dat heeft meestal geen haast.
Als het kindje NIET is ingedaald, moet je de verloskundige bellen en liefst plat gaan liggen. Een ingedaald hoofdje sluit de uitgang van je baarmoeder af, zodat er alleen vruchtwater langs kan. Zit het hoofdje niet ingedaald, dan kan een handje, een voetje of de navelstreng van de baby onder het hoofdje komen. Dit is niet goed voor de baby.
Praktisch
Het is slim om rond deze tijd je bed te beschermen. Je vliezen kunnen zomaar breken en als dat in bed gebeurt is je matras gelijk nat. Een zeiltje ligt niet prettig, er zijn hoeslakens te koop met een waterdichte onderkant en zachte bovenkant. (Ook heel handig als je kindje straks zindelijk gaat worden!)
Meer zuurstof
Wist je dat je aan het eind van je zwangerschap per ademteug meer zuurstof inademt? Voordat je zwanger werd, inhaleerde je 450 ml zuurstof per teug, nu is dat gestegen tot 650 ml. Je hebt meer zuurstof nodig omdat je lijf groter is.
Je lichaam bij 38 weken zwanger
Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling, al heb je dat niet altijd zelf in de gaten. Je hormoon productie neemt weer toe, de baarmoedermond rijpt en de baby zakt steeds dieper in het bekken. Een geplande keizersnede wordt vaak rond week 39 gedaan.
Groei van je buik
Je buik is nu echt groot en waarschijnlijk ben je over je hele lichaam wel wat aangekomen. Je hebt een extra vetlaagje als reserve opgebouwd en ook houdt je lijf meer vocht vast. Het kan ook zo zijn dat je nu juist weer wat gewicht begint te verliezen doordat je baby steeds meer voedingsstoffen nodig heeft en het rondsjouwen met die zware buik ook behoorlijk wat energie vreet.
De Baby – Bij 38 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Je bent 38 weken zwanger dus de uitgerekende datum komt in de buurt… nog twee weken. Maar het zou ook nu kunnen gebeuren. De kans dat de baby met 40 weken komt is groter, maar alles tussen 3 weken ervoor en 2 weken erna wordt als “normaal” gezien. Een tweeling daarentegen komt wat eerder, grote kans dat de bevalling spontaan begint met 38 weken.
Hoe groot is je baby bij 38 weken zwanger?
De gemiddelde lengte van de foetus is nu 48 cm van zijn kruintje tot zijn hieltjes. De hersenen wegen maar liefst 300 gram en in totaal weegt je baby nu 3300 gram. Je baby groeit nu zo’n 20 tot 30 gram per dag.
Ademen
De baby oefent elk moment van de dag dat hij of zij wakker is met “ademen“. Er is geen lucht om in te ademen in de baarmoeder, maar de bewegingen worden geoefend.
Haar en nageltjes
Het haar en de nageltjes van je baby groeien nu flink. Sommige baby’s komen met een enorme bos haar ter wereld, terwijl andere baby’s bijna kaal ter wereld komen. De nageltjes van je baby zijn nog heel zacht. Je mag ze in het begin daarom ook niet knippen maar je kunt ze afbijten of voorzichtig vijlen. Je baby heeft de meeste donshaartjes (ook wel lanugohaartjes genoemd) nu wel verloren en ook het huidvet lost langzaam op in het vruchtwater. Allemaal tekenen dat je baby klaar is om ter wereld te komen.
Vitamine K & D
Na de bevalling wordt aangeraden om te starten met vitamine K & D. Als je kunstvoeding geeft, zitten deze vitamines hier al in. Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk deze vitamines zelf te geven. Vitamine K helpt met de bloedstolling en vitamine D met de opbouw van de botten. Het is nu standaard dat baby’s snel na de geboorte een vitamine K injectie krijgen. Let erop dat je baby wel eerst borstvoeding gehad heeft, voordat dit gebeurd. Hiernaast hoeft het niet met een injectie maar kan het ook oraal. Er zijn veel soorten vitamine K & D op de markt. Kies er eentje waar geen suiker in zit. Het is gek maar waar dat veel vitamines een smaakje bevatten. Totaal niet nodig voor een pasgeboren baby.
Handig – 38 weken zwanger
To do als je 38 weken zwanger bent
- Haal alvast wat boodschappen in huis voor na de bevalling. Wil je beschuit met muisjes trakteren dan is nu het moment om alvast een paar rollen in te slaan. Ook kun je alvast wat versiering in huis halen om zo te laten zien dat er een baby is geboren.
- Als je nu toch aan het koken bent, kook dan wat grotere porties die je in kunt vriezen. Als de baby er straks is, heb je echt minder tijd. Het is dan heel fijn als er alvast wat maaltijden in de vriezer liggen.
- Blijf ook deze laatste weken actief. Bewegen helpt je baby om in te dalen en zorgt ervoor dat je zelf fit blijft. Als je fit je bevalling in gaat, zal dit je zeker helpen.
Veel gestelde vragen & antwoorden
De kans is ongeveer 20% dat je bevalt met 38 weken. Dit is zo omdat 80% van de vrouwen bevalt binnen 10 dagen rond de uitgerekende datum. Dit kan natuurlijk ook 10 dagen na de uitgerekende datum zijn. De meeste vrouwen bevallen dus tussen de 39 en 41 weken.
De meeste bevallingen starten ‘s nachts omdat je dan het meest ontspannen bent. De meeste baby’s worden dan ook ‘s morgens geboren.
Je lichaam geeft meestal genoeg voortekenen dat de bevalling gaat beginnen. De kans is groot dat je in het begin twijfelt of dit het nu echt is. Weeën kunnen heel lang niet zo sterk zijn. Op het moment dat je vliezen breken, weet je zeker dat de bevalling begonnen is. Echter kan het ook dan nog een tijd duren voordat je echt ontsluitingsweeën krijgt en bij sommige vrouwen breken de vliezen helemaal niet en komt de baby in het vlies ter wereld.