Deze week heb jij een positieve zwangerschapstest in je hand! Waarschijnlijk kun je het nog niet helemaal geloven maar je bent echt zwanger. Niet alleen je lichaam verandert razendsnel maar ook de embryo ontwikkeld zich vlug. In dit artikel nemen we je mee in de ontwikkeling van jou en je baby in week 4.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Je kunt vanaf deze week al starten met zwangerschapsyoga. Yoga is een manier waarop je heel bewust omgaat met de groeiende baby in jouw buik. Het zorgt voor ontspanning tijdens de zwangerschap en bereid je voor op de bevalling. Hiernaast is het meestal erg leuk om andere zwangere vrouwen te leren kennen die rond dezelfde tijd uitgerekend zijn.
De Moeder – Zwanger week 4
Dit is een spannende periode voor veel vrouwen. De menstruatie blijft uit en een zwangerschapstest zou een positief resultaat kunnen geven. Voel je je anders? Moe, kramp onder in je buik, gevoelige opgezette borsten en vaker plassen, een beetje misselijk… Het zijn allemaal zwangerschapssymptomen die wel kunnen (maar zeker niet altijd hoeven!) voorkomen. Hieronder een lijstje met de meest voorkomende symptomen in week 4.
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 4 van je zwangerschap
Vaginaal bloedverlies
Als je na een positieve zwangerschapstest bloed verliest, kan dit nog wat innestelingsbloed zijn. Een andere mogelijkheid is een gesprongen bloedvaatje bij de baarmoedermond. Omdat er in dit gebied extra bloed stroomt is de kans aanwezig dat je gedurende je zwangerschap een keer een gesprongen bloedvaatje hebt. Toch is de kans op een miskraam ook aanwezig in het eerste trimester van je zwangerschap. Twijfel je over je bloedverlies, neem dan contact op met je huisarts.
Lees hier meer over bloedverlies tijdens de zwangerschap.
Een opgeblazen gevoel
Ook al is je baby nog maar nauwelijks met het blote oog te zien, toch kun je al last hebben van een opgeblazen gevoel. Dit gevoel wordt met name veroorzaakt door de zwangerschapshormonen waardoor de darmen iets minder actief zijn. Hierdoor kun je ook vocht vasthouden.
Lees hier meer over een opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap.
Vermoeidheid
De vermoeidheid die je ervaart zal in de komende weken waarschijnlijk nog wat toenemen. In dit eerste trimester groeit jullie baby uit van een klompje cellen naar een volmaakt mini-mensje. Hierna hoeft de baby alleen nog maar te groeien. Dat vergt nogal wat van je lichaam. De vermoeidheid wordt na het eerste trimester minder.
Lees hier meer over vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Een ijzer of metaalsmaak in je mond
Je reuk- en smaak kunnen tijdens je zwangerschap veranderen. Je zult merken dat je sterker ruikt en bepaalde dingen opeens vies vindt ruiken. Ook ervaren sommige vrouwen een metaalachtige smaak in hun mond of achter in hun keel. Een rare smaak in je mond noem je dysgeusie. Het is niets ernstigs maar kan wel vervelend zijn. Meestal helpt het om iets te drinken of iets kleins te eten.
Lees hier meer over een vieze smaak in je mond tijdens de zwangerschap.
Steken in je onderbuik
Je lichaam is, hoe klein je baby ook is, al hard bezig met het huisje voor je baby te maken. Allerlei organen moeten plaatsmaken voor een groeiende baarmoeder en alles wordt flink opgerekt. Dat is nu natuurlijk nog niet zo maar doordat het proces al in gang wordt gezet kun je wel wat stekende pijn ervaren. Ook kan dit nog het trekkerige gevoel van de baarmoeder zijn tijdens de innesteling.
Lees hier meer over buikpijn tijdens de zwangerschap.
Vaker plassen
Een hele bekend zwangerschapssymptoom is dat je vaker moet plassen. Zelfs in het begin van je zwangerschap kun je dit al merken. Dit komt doordat het HCG hormoon ervoor zorgt dat de bloedtoevoer naar je nieren verhoogd wordt en het er sneller doorheen stroomt. Hierdoor zit je blaas sneller vol en moet je dus vaker plassen.
Lees hier meer over plassen tijdens de zwangerschap.
Duizeligheid
Tijdens je zwangerschap verwijden en ontspannen je bloedvaten iets. De reden hiervoor is dat er meer bloed naar je baby stroomt en jij krijgt misschien iets minder bloed. Hierdoor kan een lagere bloeddruk ontstaan waardoor je duizelig kunt zijn.
Lees hier meer over duizeligheid tijdens de zwangerschap.
Meer afscheiding
Tijdens je zwangerschap zorgt het hormoon oestrogeen ervoor dat je meer afscheiding hebt. Dit komt omdat er meer bloed door je bekkengebied stroomt en hierdoor de slijmvliezen extra gestimuleerd worden. Je afscheiding is meestal wat wateriger en gelukkig niks om je zorgen over te maken.
Lees hier meer over vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap.
Misselijkheid
Misschien wel het meest vervelende symptoom van een zwangerschap is misselijkheid. De meeste vrouwen hebben er alleen in de ochtend last van en vaak helpt het om iets te eten. Sommige vrouwen kampen echter de hele dag met misselijkheid en geven ook echt over. Gelukkig kan het geen kwaad voor je baby maar vervelend is het wel! Bij het het overgrote deel van de vrouwen verdwijnt de misselijkheid na het eerste trimester.
Lees hier meer over misselijkheid.
Foliumzuur, ijzer en vitamine D
Als het goed is gebruikte je al foliumzuur (een ander woord voor vitamine B11) vanaf het moment dat je zwanger wilde raken, maar als je dat nog niet deed moet je daar nu toch zeker mee beginnen. Zoals je wellicht weet verkleint het nemen van foliumzuur de kans op een open ruggetje van de baby aanzienlijk. Gebruik foliumzuur tot je 10 weken zwanger bent. Hiernaast is het belangrijk om te zorgen dat je voldoende ijzer binnenkrijgt voor de aanmaak van extra bloed. Vitamine D is belangrijk voor de botopbouw van je kind. De dagelijkse hoeveelheid tijdens je zwangerschap is 10 mg.
Overtijd
In deze week ben je officieel overtijd en dus niet ongesteld geworden. Hiermee ben je 4 weken zwanger. De eerste twee weken van je zwangerschap ben je nog niet zwanger omdat je pas halverwege de cyclus bevrucht wordt. Omdat dit moment wat lastiger te bepalen is, wordt er gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.
Zwangerschapstest
Deze week mag je echt testen! Er zijn verschillende zwangerschapstesten te verkrijgen in veel verschillende prijsklassen. Heel simpel gezegd meten alle zwangerschapstesten hetzelfde; namelijk of het HCG hormoon aanwezig is in je bloed. De opbouw van dit hormoon gaat in de eerste weken erg snel en verdubbeld iedere paar dagen. Er zijn testen die gevoeliger zijn en waarmee je een paar dagen eerder zou kunnen testen. Het best is om toch echt te wachten tot je overtijd bent. Voor de meest betrouwbare uitslag kun je het best met ochtendurine testen. Wist je dat er ook duurzame zwangerschapstesten bestaan? Hierbij is de test afbreekbaar en dat is weer fijn voor ons milieu.
Lees ook: top 10 zwangerschapstesten
Je lichaam bij 4 weken zwanger
Hoewel een opgeblazen gevoel al kan zorgen voor een iets opgezette buik, kan je buik door de grootte van de baby nog niet echt groeien. Toch hebben sommige vrouwen al het idee dat ze hun buik minder goed in kunnen houden.
Gezonde leefstijl
We blijven hameren op een gezonde leefstijl. Zeker nu je echt weet dat je zwanger bent is het ontzettend belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit betekent niet alleen dat je gezond en gevarieerd eet maar ook dat je luistert naar je lichaam. Ben je extreem moe deze eerste weken, rust dan op de momenten dat het kan. Probeer je hele zwangerschap te blijven bewegen. Er zijn veel sporten die speciale zwangerschapslessen hebben zoals zwemmen of yoga.
De Baby – Bij 4 weken zwanger
Maanzaadje – Hoe groot is de baby bij 4 weken zwanger?
Je bent op 10% van je zwangerschap en je baby is volop in ontwikkeling. Je baby heeft op dit moment de afmeting van een maanzaadje en weegt minder dan een gram. De ene kant van je baby groeit op dit moment harder dan de andere kant dus je kindje heeft een C-vorm.
C-vorm
Als je 4 weken zwanger bent, begint de zogenaamde embryonale fase. De ene kant van het embryo groeit nu harder dan de andere kant, vandaar de kromming. De embryo krijgt een c-vorm.
De dooierzak
Het deel dat zich ontwikkelt tot de placenta, is nu nog de dooierzak en produceert het zwangerschapshormoon HCG. Deze dooierzak produceert bloed, helpt de embryo te voeden en kan volgende week zichtbaar zijn.
De cellen differentiëren zich
Zo’n week of twee na de bevruchting gaan de cellen in het vruchtje differentiëren. Bestond het vruchtje eerst nog uit een heleboel cellen die precies hetzelfde waren, nu “weet” iedere cel wat zijn uiteindelijk bestemming is. Cellen die later het skelet gaan vormen gaan naar de buitenkant van de cel, cellen die ingewanden gaan vormen bewegen zich juist naar binnen. De buitenste laag cellen vormen de basis voor de placenta.
Dag 16 – Drie lagen embryo
Op dag 16 na de bevruchting begint een belangrijk proces: de gastrulatie. De twee lagen van de schijf worden omgevormd tot een 3 lagen tellend kiemblad met een endoderm, ectoderm en mesoderm. De bovenste laag cellen zal zich uiteindelijk gaan ontwikkelen tot het zenuwstelsel en de zintuigen, de middelste laag tot de spieren, bloedvaten, nieren, geslachtsorganen en botten, en de onderste laag tot het ademhalingsapparaat en het maagdarmkanaal.
Dag 18 – Neurolatie
Een ander belangrijk proces is neurolatie: op dag 18 begint de neurale plaat zich tot een neurale buis te vouwen, met aan de ene kant het deel waar de hersens zich zullen gaan ontwikkelen. Er ontstaan neuromeren, het begin van het zenuwstelstel. Als eerste van de organen worden de hersenen gevormd direct gevolgd door het hart.
Dag 20 – Begin van het skelet
Op dag 20 ontstaan langs de neurale buis somieten, het begin van de ruggengraat en het skelet met wervels, spieren en huid. Na zes weken zijn er 38 paar somieten zichtbaar.
Het embryo ligt in een vruchtvlies, amnion, genaamd. Het haalt nu nog zijn voedingsstoffen uit de dooierzak. Later wordt deze functie overgenomen door de placenta
Handig – 4 weken zwanger
To do als je 4 weken zwanger bent
Nu de zwangerschap echt geconstateerd is door een zwangerschapstest, draait je hoofd waarschijnlijk op volle toeren. Rustig aan, je hebt nog zeeën van tijd. Toch is het fijn om per week al een klein to do lijst af te werken zodat je dit niet aan het eind allemaal nog moet doen.
- Heb je specifieke wensen voor een verloskundige of doula, dan is het goed om hier alvast naar te informeren. Veel case-load verloskundigen (één op één) hebben vaak wachtlijsten.
- Onderzoek welke verloskundigepraktijk bij je past en plan een eerste afspraak in.
- Je kunt je vanaf nu aanmelden bij Moeders voor Moeders. Deze organisatie filtert het HCG hormoon uit je urine en helpt hier andere vrouwen mee die graag zwanger willen worden.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Doordat de zwangerschapshormonen nu vol aanwezig zijn, kun je al heel wat veranderingen in je lijf voelen. Je kunt last hebben van misselijkheid, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, duizeligheid en je kunt wat bloed verliezen door de innesteling of een gescheurd bloedvaatje in je baarmoedermond.
In week 4 van je zwangerschap zit de baby in de baarmoeder. Op dit moment bestaat de baby nog uit drie klompjes cellen die straks de baby, de placenta en de vliezen worden. Het klompje cellen zit stevig vast in het baarmoederslijmvlies.
Nu je weet dat je zwanger bent, is er opeens een hele lijst aan dingen die je moet doen. Gelukkig duurt een zwangerchap negen maanden en heb je genoeg tijd. Wat wel handig is, is om alvast te kijken naar een verloskundigepraktijk, te starten met het slikken van foliumzuur en te letten op wat je eet.