Je zit nu in week 5 van je zwangerschap. Dit betekent dat je tussen de 5 en 6 weken zwanger bent. Je lichaam draait op volle toeren en je voelt je misschien dagelijks wel een beetje anders. Dit komt ook omdat je baby deze week weer een enorme ontwikkeling doormaakt. Wat kun je verwachten in week 5 van je zwangerschap?
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Niet afvallen als je zwanger bent. Heb je overgewicht op het moment dat je zwanger bent, ga dan niet lijnen tijdens de zwangerschap. Het is normaal dat je tijdens de zwangerschap aankomt door het gewicht van de baby, de placenta, het vruchtwater en extra bloed in je lijf. Wil je echter afvallen, dan kun je dit beter uitstellen tot na de bevalling. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je gezond eet en niet meer aankomt dan noodzakelijk.
De Moeder – Zwanger week 5
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 5 van je zwangerschap
De zwangerschapshormonen zijn volop aanwezig en dat betekent dat je wel degelijk merkt dat je zwanger bent. Natuurlijk is de ene vrouw gevoeliger voor hormonen dan de andere en in extreme gevallen merken vrouwen niet eens dat ze zwanger zijn. Ben jij je echter bewust van je zwangerschap dan zul je een aantal symptomen waarschijnlijk wel herkennen.
Gespannen borsten
Door de grotere doorbloeding en doordat je meer vocht vasthoudt, worden je borsten gevoeliger. Hiernaast zwellen je melkklieren op om straks borstvoeding te kunnen geven. Pijnlijke borsten is vaak een eerste teken van een zwangerschap. Je zult ook merken dat je tepels langzaam iets donkerder kleuren.
Lees hier meer over je borsten tijdens en na de zwangerschap.
Misselijkheid (morning sickness)
Veel vrouwen zijn in het eerste trimester misselijk. Dit wordt veroorzaakt door het HCG hormoon dat in deze periode in grote mate aanwezig is. Meestal is de misselijkheid in de ochtend het ergst. Het helpt om meteen iets te eten. Ook gedurende de dag kun je beter kleine beetje eten in plaats van heel veel in één keer.
Lees hier meer over misselijkheid tijdens de zwangerschap.
Meer plassen
Moest je ‘s nachts nooit naar de wc, dan is de kans groot dat dat vanaf nu wel gaat gebeuren. Door de zwangerschapshormonen stroomt er meer bloed naar je nieren waardoor je blaas sneller gevuld wordt en je dus meer moet plassen.
Lees hier meer over vaak moeten plassen tijdens de zwangerschap
Acne
Doordat je hormoonspiegel met name in het eerste trimester verandert, kun je last krijgen van puistjes. Je zult ook merken dat dit vaak weer afneemt naarmate de zwangerschap vordert. Meestal verbetert de huid juist in de zwangerschap en spreek je van de zogenaamde zwangerschapsglow.
Lees hier meer over zwangerschapsacne inclusief tips!
Bloedverlies na geslachtsgemeenschap
Je baarmoedermond is tijdens de zwangerschap extra doorbloed en hier lopen heel veel bloedvaatjes doorheen. Het kan dus zijn dat zo’n bloedvaatje beschadigd na een vrijpartij. Als dit direct na de vrijpartij is en slechts een beetje bloed, hoef je je geen zorgen te maken. Als je op andere momenten bloed verliest en je twijfelt, kun je het best even je huisarts bellen.
Lees hier meer over bloedverlies tijdens de zwangerschap.
Stemmingswisselingen
Oh wat gieren die hormonen heerlijk door je lijf. Het ene moment ben je euforisch dat je zwanger bent en het andere moment slaat de twijfel misschien toe. Dit is heel normaal en is vooral te wijten aan hormonen. Pak rust want stress heeft een slechte invloed op hormonen.
Lees hier meer over stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap.
Afkeer van voedsel en geuren
Was jij een fervent koffiedrinker? Dan kan het nu best zijn dat je walgt van de geur van koffie. Opeens merk je dat geuren veel sterker zijn en je echt een afkeur kunt hebben voor bepaalde luchtjes. Meestal helpt een verfrissende geur als pepermunt als de geurtjes je teveel worden. Je kunt bijvoorbeeld een pepermuntolie kopen en die op een zakdoekje doen zodat je daar aan kunt ruiken.
Lees hier meer over je reukvermogen tijdens de zwangerschap.
IJzertekort
Je kunt in je zwangerschap last hebben van ijzertekort. Het is goed om daarom al meteen te beginnen met het eten van voeding die rijk aan ijzer is. Denk hierbij aan noten, bladgroente, peulvruchten maar ook oesters en orgaanvlees. Als het nodig is kun je een ijzersupplement nemen. Deze supplementen hebben vaak als bijwerking dat het zorgt voor obstipatie. Probeer daarom nano ijzer, dit wordt beter door het lichaam opgenomen en zorgt hierdoor niet voor obstipatie.
Lees hier wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap
Achteraf bevruchting bepalen
Misschien heb je je al eens afgevraagd wanneer de bevruchting precies plaatsgevonden heeft. Je kunt op basis van de uitgerekende datum of uitblijvende menstruatie wel berekenen wanneer de ovulatie ongeveer plaatsgevonden moet hebben. De eicel leeft niet langer dan een dag, dus rond die tijd moet het gebeurd zijn. Ben je romantisch aangelegd en wil je ook weten wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden? Er van uitgaande dat de spermatozoïden 3 tot 7 dagen kunnen overleven en er een uur of 10 over doen om de reis naar de eileider af te leggen, kun je dit misschien redelijk goed gokken.
Probeer gezond te leven
Het is in deze periode cruciaal voor een goede ontwikkeling van de baby dat de moeder gezond leeft en gezond eet. Je bent er misschien al mee begonnen, maar het kan geen kwaad om er nog eens bij stil te staan. Wat kun je beter niet nemen of wat minder dan normaal en wat heb je juist extra nodig.
Lees ook: Voedingsadvies tijdens de zwangerschap
Liever geen röntgenfoto’s, de kattenbak moet door een ander worden verschoond en natuurlijk zijn giftige stoffen in verf, drugs en alcohol en (mee)roken al helemaal uit den boze als je niet wilt dat je kindje risico loopt. Een sauna of vliegen is in het begin van de zwangerschap dan weer meestal geen probleem. En blijf lekker sporten en bewegen!
Lees hier: de do’s and dont’s tijdens de zwangerschap.
Je lichaam bij 5 weken zwanger
Langzaam zul je kleine veranderingen in je lichaam ontdekken. Je buik kan al iets meer opgezwollen zijn, je borsten voller en je tepels donkerder.
Groei van je buik
Veel vrouwen hebben in het begin last van een opgeblazen gevoel waardoor het soms lijkt of je al maanden zwanger bent. Ook al is je baby nog piepklein, toch verdubbelt de grote van de baarmoeder in het eerste trimester. Heb jij erg veel last van een opgeblazen buik, dan is het niet gek om alvast te kijken naar zwangerschapskleding. Jezelf kwellen met te strak zittende broeken is echt niet nodig.
De Baby – Bij 5 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Je bent 5 weken zwanger en het embryo is nu drie weken oud. Het vruchtje ziet er wat opgerekt uit: er is bepaald wat de bovenkant en onderkant en de rechter- en linkerkant van het embryo moeten gaan worden. Daarmee zijn dus ook de plaatsen voor de organen vastgelegd. Deze week groeit het embryo op sommige plaatsen harder dan op andere, daarom lijkt het alsof het opkrult. Het embryo lijkt een beetje op een kikkervisje
Op dit moment lijkt het embryo nog heel erg op embryo’s van andere diersoorten (het “oerdiertje”). Natuurlijk zullen de embryo’s zich anders gaan ontwikkelen, maar in dit stadium is het verschil tussen een menselijk embryo en dat van een konijn, een kat of een giraf in ieder geval nog niet erg duidelijk te zien.
Appelpitje – Hoe groot is je baby bij 5 weken zwanger?
Van één cel is je baby in vijf weken tijd gegroeid naar 125.000 cellen. Deze week is je baby ongeveer zo groot als het pitje van een appel (3 mm) en weegt hij 0,1 gram. De ontwikkeling van alle vitale onderdelen van je baby gaan hard door!
21 dagen – hartje begint te kloppen
Zo’n 21 dagen na de bevruchting begint het hartje al te kloppen! Een primitief, buisvormig hart met een primitieve bloedsomloop is ontstaan. Het hart begint 3 weken en 1 dag na de bevruchting te slaan in een regelmatig ritme.
De hersenen en de ruggengraat zijn flink gegroeid. De staart van het “oerbeestje” bevat beginselen van de toekomstige wervels. Over een tijdje zal deze staart wegtrekken. De eerste voorzichtige aanzet tot het maken van organen als longen, lever, gal en alvliesklier wordt gestart. De ontwikkeling van het ademhalings- en spijsverteringssysteem is ook begonnen.
26 dagen – Eerste basis voor armpjes
De neurale buis sluit zich, de ene kant op dag 24 de andere op dag 26 na de bevruchting. Er verschijnen kleine knopjes langs de toekomstige ruggengraat waar armpjes uit zullen gaan groeien. De hersenen worden opgesplitst in 3 delen: de voorhersenen, middenhersenen en achterhersenen.
Handig – 5 weken zwanger
To do als je 5 weken zwanger bent
Waarschijnlijk weten nog weinig mensen in je omgeving dat je zwanger bent en ben je vooral samen met je partner aan het nadenken over alles wat op jullie afkomt. Handige zaken om deze week over na te denken zijn:
- Wanneer en hoe gaan jullie mensen informeren over jullie zwangerschap? Op internet zijn genoeg ludieke manieren te vinden over de aankondiging van een zwangerschap.
- Start met het maken van foto’s van je buik. Als je iedere week op dezelfde positie en liefst in dezelfde kleding een foto maakt, zorgt dit voor een prachtig overzicht van je zwangerschap.
- Neem rust. In dit eerste trimester ben je vaak extra vermoeid en gieren de hormonen door je lijf. Ga niet meteen als een kip zonder kop van alles regelen maar pak juist de rust die je lichaam nodig heeft. Je hebt nog tijd genoeg!
Veel gestelde vragen & antwoorden
De kans op een miskraam is in de eerste weken het grootst. Als je onverwachts buikkrampen en bloedverlies hebt, is de kans 50% dat dit inderdaad een miskraam is. Wanneer jij een miskraam hebt gehad, zorg dan dat je mensen in je buurt hebt waarmee je hierover kan praten. Erover schrijven is ook een goede manier om een miskraam te verwerken.
Ja dat kan! Vanaf 5 weken is op een echo te zien dat je zwanger bent. Zit je in een fertiliteitstraject, dan is de kans groot dat je in het ziekenhuis zo’n vroege echo krijgt.
Vanaf 6 weken zwanger kun je een hartje zien kloppen op de echo. Vanaf 12 weken zwanger kun je met een doptone het hartje ook echt horen.