Deze week ben je tussen de 7 en 8 weken zwanger en noemen we dit officieel je achtste zwangerschapsweek. Je zult je wat betreft symptomen niet veel anders voelen dan vorige week maar de ontwikkeling van de baby gaat wel heel hard deze weken. Ook zul je waarschijnlijk deze of volgende week je eerste afspraak bij de verloskundige hebben. Lees er alles over in dit artikel.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Je zult merken dat je op andere momenten en misschien vaker zin hebt in eten. We noemen dit ook wel zwangerschapscravings. Haal daarom vooral gezonde voedingsmiddelen in huis zodat je niet naar producten met veel suikers grijpt als je zo’n craving hebt. Onthoud dat alles wat jij eet nu direct naar je baby gaat.
De Moeder – Zwanger week 7
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 7 van je zwangerschap
Deze week zullen de zwangerschapssymptomen waarschijnlijk niet veel anders zijn dan afgelopen week maar ze kunnen wel intensiveren. Dit komt omdat het HCG hormoon nog steeds aan het pieken is in je lichaam. Dit hormoon neemt pas na het eerste trimester wat af. Hierna verminderen de meeste symptomen ook voor veel vrouwen.
Je borsten veranderen
Niet alleen kunnen je borsten zwaarder voelen en soms zelfs een beetje tintelen doordat er nu meer bloedvaten door je borsten stromen, ook kan de kleur van je tepels veranderen. Veel vrouwen zien dat hun tepels gedurende de zwangerschap donkerder worden of dat ze een areola, een donkere rink rond de tepel krijgen. Dit is zodat je baby straks de tepel goed weet te vinden om te gaan drinken.
Lees hier meer over je borsten tijdens en na de zwangerschap.
Misselijk zijn
Als je erg misselijk bent, kun je niet wachten totdat het eerste trimester voorbij is. Kleine troost is dat je al op de helft bent! Vaak neemt de ergste misselijkheid bij vrouwen na tien weken af. Maar liefst 70 tot 85% van de vrouwen heeft last van misselijkheid tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Heb jij familie of vriendinnen die zwanger zijn geweest, vraag ze om tips!
Lees hier meer over misselijkheid tijdens de zwangerschap.
Buikpijn en obstipatie
Door de zwangerschapshormonen werken je darmen iets slomer. Hierdoor kun je niet alleen last hebben van een opgeblazen gevoel en vocht vasthouden, ook kun je last hebben van obstipatie. Probeer veel te blijven drinken en eet kleine beetjes. Heb je erg last van buikpijn dan kan een warme kruik zeker verlichting bieden.
Lees hier meer over buikpijn tijdens de zwangerschap.
Bloedverlies
In week 7 zou je geen bloedverlies meer moeten hebben dat afkomstig kan zijn van de innesteling. Dat is nu echt te lang geleden. Heb je echter toch een beetje bloed, dan kan het zijn dat er een bloedvaatje in je baarmoedermond gescheurd is. Met name na geslachtsgemeenschap is deze kans aanwezig. Verlies je echter meer bloed en heb je ook krampen, dan kan dit wijzen op een miskraam. Twijfel je, neem dan altijd contact op met je huisarts of verloskundige.
Lees hier meer over bloedverlies tijdens de zwangerschap.
Bijzondere trek
Tijdens je zwangerschap kun je opeens trek krijgen in bijzondere smaakcombinaties. De augurken met slagroom is de bekendste. Deze combinatie komt eigenlijk bijna niet voor maar geeft wel aan hoe raar je craving kan zijn. Sommige vrouwen hebben zin in echt bijzondere dingen zoals krijt of aarde. Dit kan een aanwijzing zijn dat je bijvoorbeeld een tekort hebt aan calcium. Bespreek deze bijzondere cravings dus met je verloskundige om te onderzoeken of je misschien een tekort hebt.
Lees hier meer over vreetbuien tijdens de zwangerschap.
Zo moe
Nog steeds ben je een stuk vermoeider en dit is heel normaal! Eraan toegeven is het enige dat je kunt doen. Ga op tijd naar bed en duik als het even kan gedurende de dag even je bed in. Slapen helpt ook om andere symptomen als misselijkheid te verminderen.
Lees hier meer over vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Goede vis of niet
Zo is vette vis goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel, en tegen bloedarmoede. Het voedingscentrum raadt aan elke week 1 portie vette vis te nemen, zoals zalm of sardientjes, garnalen of mosselen. Roofvissen, zoals zwaardvis, snoekbaars, haai en verse tonijn mogen in de zwangerschap dan eigenlijk weer niet, of alleen in hele kleine dosis (max 100 gram per week) in verband met de hoge concentraties kwik en dioxines. Ook rauwe haring kun je beter laten staan. En vergeet je calcium niet! Dat heeft niet alleen je kindje nu hard nodig, maar jij ook.
Lees ook: Dit mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap
Eerste afspraak verloskundige
Binnenkort ga je wellicht voor het eerst naar de verloskundige. Neem een lijstje mee met medicijnen die je gebruikt en ga na of er erfelijke ziekten voorkomen in de familie. De verloskundige zal hier naar vragen. Ook vraagt de verloskundige naar je menstruatiecyclus, of je eerder zwanger bent geweest en naar je anticonceptie gebruik. De eerste controles die je verloskundige zal doen zijn meestal ongeveer als volgt:
- De bloeddruk wordt opgemeten
- Er wordt wat bloed afgenomen dat wordt gecontroleerd op:
- Bloedgroep
- Resus-factor
- Syfilis/ Lues
- Hepatitis-B
- Hiv
- Ijzergehalte (hb, bloedarmoede)
- Glucosegehalte
De eerste echo
Tussen de 7 en 9 weken van de zwangerschap kan een echo, een zogenaamde vitaliteitsecho, worden gemaakt. Bij deze echo kijkt de echoscopist of verloskundige of de zwangerschap zich op de juiste plek bevindt en of het embryo intact is. Wanneer het niet lukt om een buikecho te maken kan gekozen worden voor een inwendige echo. Omdat het nog erg vroeg in de zwangerschap is, de baarmoeder nog niet boven het schaambot uitkomt en het kindje nog erg klein is, is het mogelijk dat niet alles goed te zien is. In plaats van óp de buik wordt er een dunne echokop in de vagina ingebracht. Een vaginale echoscopie is bijna altijd pijnloos als er verder geen klachten zijn.
In sommige gevallen treedt aan het begin van de zwangerschap helderrood bloedverlies op. Dit kán – maar hoeft zeker niet – een teken te zijn dat het niet goed gaat met de zwangerschap. Het is mogelijk door middel van een vitaliteitsecho te bekijken of de zwangerschap wel of niet intact is.
Er wordt gekeken naar de volgende punten:
- Is er sprake van hartactie: bij een gezonde baby kun je het hartje zien kloppen.
- Locatie van de zwangerschap: een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is niet levensvatbaar en kan bovendien gevaarlijk zijn voor de moeder.
- Zijn het er één of twee? Bij acht weken kan de echoscopist zien of het een tweeling wordt.
- Soms kan er ook een voorzichtige inschatting van de duur van de zwangerschap worden gemaakt.
Als de echoscopist niet met zekerheid kan zeggen of de embryo vitaal is, krijg je een week later nogmaals een echo om te kijken of er dan wel sprake is van hartactie. Wanneer je een goede vitaliteitsecho hebt, is dat een goed teken. De kans op een miskraam wordt dan een stuk kleiner.
Zwangerschapsdagboek
Heb je al een zwangerschapsdagboek? Er zijn hele leuke op de markt maar je kunt er natuurlijk ook gewoon zelf eentje maken.
Je lichaam bij 7 weken zwanger
Ook al neemt je baby nog nauwelijks plek in, je lichaam veranderd toch. Als je plat op je rug ligt voel je misschien heel voorzichtig dat het boven je schaambot ietsje harder is. Je baarmoeder groeit.
Groei van je buik
Het wordt misschien iets lastiger om je buik in te houden en bij sommige vrouwen zie je ook echt al een verdikking. Dit komt nog niet direct door de grote van de baby maar wel door je darmen die zorgen voor een wat opgeblazen gevoel.
Meer bloed
Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam maar liefst 50% meer bloed aan! Hierdoor veranderd de balans van plasma en rode bloedcellen in je bloed. Het plasmagehalte zal sneller stijgen dan de rode bloedcellen. Hierdoor gaat je HB (het hemoglobinegehalte) omlaag. Dit kan zorgen voor een wat duizelig gevoel maar is volkomen normaal in de zwangerschap. Tijdens controles bij de verloskundige zal je HB gehalte in je bloed regelmatig getest worden. Als je het gevoel hebt vaak duizelig te zijn, kan het geen kwaad voedingsmiddelen te nemen met extra ijzer zoals noten, peulvruchten, abrikozen en bladgroenten.
De Baby – Bij 7 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Met 7 weken zwanger is het embryo 13 mm lang. Het hoofd beslaat ongeveer 1/3 van de totale grootte van het embryo. Je baby is op dit moment 10.000 keer groter dan het was bij de bevruchting.
Hoe groot is je baby bij 7 weken zwanger?
Wanneer je 7 weken zwanger bent heeft je baby de afmeting van een blauwe bes. Hij is ten opzichte van vorige week verdubbeld in lengte en is nu 1 centimeter lang. Hij weegt nog niet zoveel maar dat komt vanzelf. Je baby weegt op dit moment ongeveer 1,2 gram.
Transparante huid
In deze fase is het huidje transparant omdat deze slechts één cel dik is. Als het embryo acht weken is, wordt de huid dikker en kun je de organen niet goed meer zien.
Ontwikkeling van de geslachtsorganen
De armen en benen worden langer, en handjes en voetjes zijn nu te onderscheiden als een soort knoppen aan de arm, er verschijnen polsjes. De geslachtsorganen beginnen zich te ontwikkelen, maar het is nog veel te vroeg om op een echo te zien of het embryo mannelijk of vrouwelijk is.
Ontwikkeling skelet
Vijf en een halve week na de bevruchting begint bij het embryo de vorming van kraakbeen: het embryo had al wel flexibele botjes, maar nu worden ze harder. Dat “verbeningsproces” gaat trouwens het hele leven door. De botten in je lijf worden steeds harder en minder flexibel. Een baby breekt minder snel een bot dan een bejaarde.
Longen en nieren
Ook longen en nieren beginnen zich te ontwikkelen, en in het kaakje ontstaan kleine knopjes waar straks de melktanden uitgroeien. Voor die doorkomen duurt het overigens nog wel even: gemiddeld komt het eerste tandje rond 6 maanden na de geboorte door. Dan kan je baby als het goed is ook al een beetje rechtop zitten en eten.
Neusgaatjes
Het is ongelofelijk maar zelfs de neusgaatjes ontwikkelen zich deze week al. Hoewel er nog geen neus is en je baby nog niet kan ruiken, is het toch bijzonder om te beseffen dat dit detail al aanwezig is.
Kwetsbaarheid
Omdat je baby zich zo bijzonder hard ontwikkelt is hij deze weken extra kwetsbaar. Let dus echt op wat je eet. Een miskraam is in deze week nog mogelijk en vaak een natuurlijke reactie op een baby die zich niet goed ontwikkeld.
Handig – 7 weken zwanger
To do als je 7 weken zwanger bent
- Denk alvast na of je je baby wilt laten controleren op afwijkingen in een prenatale screening zoals bijvoorbeeld de NIPT test. Dit zal de verloskundige met je bespreken.
- Blijf uit de buurt van mensen die roken. Ook al rook je zelf niet, meeroken is zeker ook schadelijk voor je baby.
- Bedenk samen met je partner hoe jullie de extra kosten die een baby met zich meebrengt kunnen dragen.
Veel gestelde vragen & antwoorden
In week 7 voel je nog niks van de baby maar kun je wel veel last hebben van andere zwangerschapssymptomen zoals grotere borsten, misselijkheid, vermoeidheid, obstipatie en eetbuiten.
De eerste echo wordt een vitaliteitsecho genoemd omdat er wordt gekeken of er een kloppend hartje aanwezig is. Ook kijkt de verloskundige of het hartje in de baarmoeder zit en of het om één baby gaat of een meerling.
Als er op de echo een kloppend hartje te zien is, daalt de kans op een miskraam enorm en is hij minder dan 10%. Na 10-12 weken zwangerschap is die kans nog maar 1 tot 2%. Een miskraam kan altijd voorkomen en wijst meestal op een natuurlijke reactie van het lichaam dat het vruchtje zich niet goed ontwikkeld.