Het is week 8 van je zwangerschap en deze week begint je baby te bewegen! Misschien had je vorige week de eerste afspraak bij de verloskundige en anders heb je hem deze week zeker. Je hebt voor het eerst een hartje zien kloppen op de echo. Je zwangerschap is nu wel heel echt. Je bent al twee maanden zwanger!
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Er zijn ontzettend veel mooie boeken over de zwangerschap. Hierbij onze top 3:
De Moeder – Zwanger week 8
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 8 van je zwangerschap
Als je last hebt van misselijkheid dan is dit misschien wel je heftigste week. Het HCG hormoon bereikt een piek en zorgt voor flinke misselijkheid. Hiernaast kun je zeker ook last hebben van de andere zwangerschapssymptomen. Je bent nu ruim over de helft van het eerste trimester dus de eerste zwangerschapssymptomen zullen hierna geleidelijk af gaan nemen.
Grote borsten
Je merkt dat je borsten echt groeien. Op dit moment kan het al zijn dat je een cupmaat groter nodig hebt. Je hebt speciale zwangerschapsbh’s die extra ondersteuning bieden.
Lees hier meer over je borsten tijdens en na de zwangerschap.
Misselijkheid
Die misselijkheid kan echt heftig zijn. Heb je last van extreme misselijkheid, kun je niks binnenhouden en val je af, dan is het goed om langs je huisarts of verloskundige te gaan. Er zijn medicijnen die niet schadelijk zijn voor de baby en tegen de misselijkheid kunnen helpen.
Lees hier meer over misselijkheid tijdens de zwangerschap.
Buikpijn en obstipatie
Heb je last van obstipatie? Dan ben je zeker niet de enige. De helft van de zwangere vrouwen merkt dat hun stoelgang iets moeilijker gaat. Het helpt om veel te blijven drinken en vezelrijke voeding te eten.
Lees hier meer over buikpijn tijdens de zwangerschap.
Heftige dromen
Gedurende je hele zwangerschap zul je merken dat je heel andere dromen hebt. Niet zo gek natuurlijk nu je een nieuwe fase in het leven ingaat. Er verandert ontzettend veel en dat verwerk je in je dromen.
Lees hier meer over dromen en nachtmerries tijdens de zwangerschap.
Vreemde trek
Je hebt opeens zin in augurken met slagroom. Nee grapje, maar vaak wordt dit voorbeeld gebruikt om aan te geven dat je tijdens je zwangerschap opeens zin hebt in andere soms vreemde dingen. En soms heb je zo’n zin in iets dat je ‘s avond nog even naar de supermarkt rijdt om dat ene product te halen.
Lees hier meer over vreetbuien tijdens de zwangerschap.
Vermoeidheid
Net als in de voorgaande weken ben je nog steeds erg vermoeid. Nog steeds draait jouw lijf overuren omdat er een enorm wonder geschied in je lichaam. Toegeven aan de vermoeidheid is dan ook het enige dat helpt.
Lees hier meer over vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Veel plassen
Je hebt misschien het gevoel dat je de hele dag moet plassen. Irritant maar het is wat het is. Er loopt meer bloed door je nieren waardoor je meer moet plassen. Ook zul je merken dat met het groeien van je baby er steeds meer druk op je blaas komt. Het plassen wordt dan ook niet minder. Wat wel fijn is, dat je andere moeders kunt helpen met jouw urine. Je kunt je tot de 11e week van je zwangerschap aanmelden voor Moeders voor Moeders.
Lees hier meer over veel plassen tijdens de zwangerschap.
Prenatale screening
Heb je nagedacht over prenatale screening? Je kunt door middel van een combinatietest de kans bepalen dat je kind een afwijking als Down heeft bijvoorbeeld. Dit is een bloedtest in combinatie met de meting van de nekplooi tijdens een echo. Deze testen moeten tussen de 9e en 14e week zwangerschap worden gedaan. De NIPT test, een zeer betrouwbare test die één van deze drie chromosoomafwijkingen (downsyndroom, het edwards- of patausyndroom) op kan sporen wordt gedaan vanaf week 11.
Termijnecho
Afhankelijk van je verloskundige en de procedure zul je niet direct in week 8 van je zwangerschap een echo krijgen. Het kan zijn dat je wel een zogenaamde vroege echo hebt gehad om te zien of er een hartje klopt maar meestal wordt gewacht met de eerste echo tot je zo’n 10 tot 12 weken zwanger bent. Dit wordt de termijnecho genoemd omdat op basis van deze echo exact gezien wordt hoe lang je al zwanger bent. Meestal wordt de uitgerekende datum dan nog iets bijgesteld. Tijdens deze echo wordt natuurlijk ook gekeken of alles er goed uitziet en of er geen sprake is van meerlingen. Een echo geeft vaak die bevestiging dat er echt een baby in je groeit maar wist je dat een echo niet noodzakelijk is? Je kunt er zelf voor kiezen of je wel of geen echo wilt.
Aanvullende vitamines en paracetamol
Nu je lichaam zo hard aan het werk is, is het slim om wat aanvullende vitamines en supplementen te nemen. Ook al is de ruggenwervel van de baby nu al voor een groot deel gevormd, er wordt aangeraden om tot 10 weken zwangerschap foliumzuur te slikken. Hiernaast kun je je hele zwangerschap vitamine D slikken om de botopbouw te ondersteunen. Je kunt ook kiezen voor een goede multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen. Hierin zijn de vitamines goed op elkaar afgestemd. Kies voor een natuurlijke variant zonder toegevoegde suikers.
Omdat je last kunt hebben van hoofdpijn of buikkrampen, is het soms nodig om paracetamol te nemen. Dit is niet schadelijk voor je baby maar kies de variant zonder cafeine of codeine. Je kunt maximaal 4 tabletten van 500 mg per etmaal gebruiken. Probeer het gebruik van paracetamol te minimaliseren. Rust doet vaak ook al wonderen.
Je lichaam bij 8 weken zwanger
Hoewel je waarschijnlijk aan je buik nog niet echt kan zien dat je zwanger bent, is dit meestal wel het moment dat je broeken wat strakker gaan zitten en vraag je je misschien af waarom al je BH’s gekrompen zijn. Dit komt omdat je baarmoeder, die normaal gesproken de grootte heeft van een vuist, nu de afmeting heeft aangenomen van een grapefruit.
Groei van je buik
Ook al neemt je baby nog steeds weinig plek in, je baarmoeder heeft inmiddels wel de grote van een softbal. Je kunt nu dus wel echt merken dat je broeken misschien wat minder makkelijk dichtgaan. Kwel jezelf niet en ga op zoek naar leuke (zwangerschaps)kleding. Wist je dat er enorm veel zwangerschapskleding tweedehands te koop is? Dit omdat je het natuurlijk maar een relatief korte periode draagt.
De Baby – Bij 8 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Je baby gaat deze week bewegen! De verhoudingen zijn nog volledig uit proportie en het hoofd is bijna net zo groot als de rest van het lijfje. Dit komt door de enorme groei van de hersenen.
Hoe groot is je baby bij 8 weken zwanger?
Als je 8 weken zwanger bent heeft je baby de afmeting van een kers. Hij groeit hard en meet op dit moment al zo’n 2 centimeter. Je baby weegt ongeveer 1,8 gram. In het tweede trimester zal je baby wekelijks echt veel gaan aankomen in gewicht.
Je baby beweegt
Het zijn nog geen echte bewegingen maar de spieren van je baby zorgen voor kleine schokjes. Zelfs de mini armpjes en vingers bewegen al een beetje. Deze beweging voel je zelf nog niet maar je kunt ze op een echo wel zien.
Ontwikkeling van de hersenen
Er komen per minuut maar liefst 100 hersencellen bij. Geen wonder dat het hoofdje van je baby in verhouding zo groot is. Ook de zenuwen ontwikkelen zich nu door het hele lichaam en verbinden de hersenen, organen en spieren.
Het hartje
Het hartje van je baby meet wel 170 slagen per minuut. Met een doppler apparaat kan de hartslag nu gehoord worden. Luisteren naar het hartje is vanaf nu een standaardprocedure bij de verloskundige. De eerste keer het hartje van je baby horen kan best een emotioneel moment zijn.
Gezichtje
Deze week wordt het gezichtje steeds duidelijker. Je kunt de vorm van het neusje en de lippen al onderscheiden.
Handig – 8 weken zwanger
To do als je 8 weken zwanger bent
- Nu jullie de eerste echo waarschijnlijk gehad hebben, kunnen jullie het grote nieuws naar buiten brengen! Er zijn op internet talloze manieren te vinden hoe je dat op een ludieke manier kunt doen. De meeste stellen wachten echter tot het eerste trimester voorbij is en de kans op een miskraam bijna nul is.
- Doe squats! Je hebt er misschien nog niet over nagedacht maar het sterker maken van je dijspieren kan je zeker helpen later in je zwangerschap en ook tijdens je bevalling. Hiernaast is het in beweging blijven altijd goed.
- Plan de kraamzorg in. Op het gebied van kraamzorg is er meestal wel wat keuze. Kijk wat bij jou past en plan een intake.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Dat kan zeker! Afhankelijk van jouw buikspieren kan het zijn dat je al een hele lichte bolling waar kunt nemen. Ook al is de baby nog maar 2 cm, je baarmoeder heeft inmiddels wel de grote van een softbal.
Ook al zijn de geslachtsdelen volop in ontwikkeling, ze zijn nog niet zichtbaar op een echo. Pas vanaf 16 weken kan met zekerheid gezegd worden welk geslacht jullie baby heeft.
Doordat het HCG hormoon deze weken echt op zijn hoogst is, heb je waarschijnlijk veel last van zwangerschapssymptomen zoals grotere borsten, misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn en ruik je alles opeens veel sterker.