Je gaat deze week je 10e zwangerschapsweek al in! Je baby wordt steeds meer een echt mensje met alles erop en eraan. Lees in dit artikel alles over de ontwikkeling van de baby, de zwangerschapssymtomen, de to do’s voor deze week en een belangrijke tip!
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Omdat je tijdens je zwangerschap last kunt hebben van obstipatie is het belangrijk je darmflora in balans te houden. Dit is ook belangrijk voor je baby omdat jouw darmflora de basis vormt voor de darmflora van de baby. Een goede probiotica helpt om de darmflora in balans te houden.
De Moeder – Zwanger week 9
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 9 van je zwangerschap
Er gebeurd zoveel in je lichaam nu. Je lichaam is bezig met de groei van de placenta en ook de stofwisseling stijgt. Hiernaast stijgen de zwangerschaphormonen nog steeds. Dit samen zorgt voor heel wat symptomen.
Gevoelige borsten
Misschien heb je, nu je 9 weken zwanger bent, gemerkt dat je borsten gevoeliger zijn of meer gespannen, je borsten groeien tijdens de zwangerschap omdat het aantal melkgangen toeneemt ter voorbereiding op de borstvoeding. Een goede passende en ondersteuning biedende zwangerschapsbeha (of voedingsbeha, als je straks borstvoeding gaat geven) is ook nu al geen overbodige luxe. Zeker bij gevoelige of pijnlijke borsten verlicht een stevige beha de klachten.
Lees hier meer over je borsten tijdens en na de zwangerschap.
Minder zin om te vrijen
Door alle zwangerschapskwaaltjes heb je deze periode waarschijnlijk minder zin om te vrijen. De kans is groot dat wanneer de misselijkheid en vermoeidheid na het eerste trimester voorbij zijn, die zin vanzelf terugkomt. Doordat je baarmoedermond meer doorbloed is, is dat hele gebied gevoeliger. Veel vrouwen vinden vrijen tijdens de zwangerschap dan ook juist heerlijk.
Lees hier meer over seks tijdens de zwangerschap.
Bloedneus
Door zwangerschapshormonen worden je bloedvaten wat slapper en stroomt er bovendien meer bloed door je lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller zomaar spontaan een bloedneus krijgt. Gelukkig is dit volledig onschuldig.
Lees hier meer over een bloedneus tijdens de zwangerschap.
Misselijkheid
Nog even volhouden. De misselijkheid is waarschijnlijk nog volop aanwezig als je hier last van hebt maar zal misschien na volgende week al iets gaan afnemen. Blijf gember(thee) gebruiken tegen de misselijkheid of vraag je drogist naar een homeopatisch middel die misselijkheid tegengaat.
Lees hier meer over misselijkheid tijdens de zwangerschap.
Vermoeidheid
Deze laatste weken van het eerste trimester kun je echt supermoe zijn. Het goede nieuws is dat je over een paar weken zult voelen dat je energieniveau weer stijgt. Het tweede trimester wordt daarom vaak heel anders ervaren.
Lees hier meer over vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Gemoedstoestand
Niet alleen aan je lichaam merk je dat je zwanger bent, je kunt ook veel emotioneler zijn dan anders. Deze enorme rollercoaster van emoties zal weer overgaan als je hormonen wat stabiliseren. Toch verandert er ook blijvend iets in de hersenen van vrouwen die eens zwanger geweest zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hersenscans van moeders er anders uit zien dan die van vrouwen die nooit zwanger zijn geweest. Het gebied dat verantwoordelijk is voor empathische gevoelens blijkt meer ontwikkeld. En dat is blijvend!
Lees hier meer over stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap.
Extra foliumzuur en vitamines
Slik jij extra vitamines? Je hebt nu foliumzuur nodig maar ook extra vitamine D. Vitame D is nodig voor de de opbouw van botten en tanden van het kindje. Alle zwangere vrouwen krijgen het advies om per dag 10 microgram vitamine D extra te slikken. Als je een multi-vitaminepreparaat voor zwangere gebruikt, zit hier deze extra hoeveelheid vitamine D al in.
Rust en beweging
Het klinkt tegenstrijdig maar zowel rust als beweging zijn heel belangrijk tijdens de zwangerschap. Luister naar je lichaam door het nemen van voldoende rust en verzorg je lichaam door voldoende beweging. Beweging zoals rustig wandelen, yoga of zwemmen kunnen bovendien ook heel ontspannend zijn.
Lees hier meer over zwangerschapscursussen.
Gezondheid en je werk
Het kan zijn dat je werk op dit moment teveel van je vraagt. Laat je werkgever dan ook weten dat je zwanger bent zodat je misschien even een stapje terug kunt doen. Als je voor jezelf werkt is de verleiding vaak groot om maar door te blijven gaan. Maar juist deze periode vraagt er om, om even te vertragen. Er gebeurd al genoeg.
Accupunctuur
Accupunctuur kan helpen om zwangerschapskwaaltjes te verminderen. Lees je zelf goed in over de mogelijkheden of maak een afspraak voor een orienterend gesprek bij een accupunturist.
Je lichaam bij 9 weken zwanger
Groei van je buik
Je baby is weer gegroeid deze week en je baarmoeder dus ook. Als je plat op je rug ligt voel je boven je schaambot een bolletje. De groei van de buik is echt per vrouw verschillend. Bij sommige vrouwen zie je met 20 weken zwangerschap nog nauwelijks iets terwijl andere vrouwen met enkele weken zwangerschap al een behoorlijke buik hebben.
De Baby – Bij 9 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Deze week is weer een mijlpaal want je baby is nu helemaal compleet. Er groeien zelfs al wat haartjes op zijn hoofdje!
Hoe groot is je baby bij 9 weken zwanger?
Je baby groet gestaag verder, deze week is er weer een centimeter bij. Je baby is nu 3 centimeter lang en weegt 2 gram. Inmiddels is er ook vruchtwater aanwezig in de vruchtzak waar je baby inzit. Deze week is dat ongeveer 7 milliliter.
Een mensje
Als je 9 weken zwanger bent begint de baby er al meer als een “mensje” uit te zien. Het staartje is bijna weg. Deze week worden er botten aangemaakt. Als eerste worden de botten in boven en onderkaak en bij het sleutelbeen gemaakt.
De baby kan hikken. Hij kan zijn beentjes bewegen en zijn hoofdje draaien. De handjes kunnen elkaar aanraken, de voetjes ook. Steeds vaker raakt een handje het hoofd. De vingers zijn gescheiden en ook de tenen zijn aan het einde van de week los van elkaar. De kniegewrichten en ellebogen zijn ook aanwezig.
Geslacht van de baby
Het geslacht van het ongeboren kindje stond natuurlijk al vast op het moment van de bevruchting, maar in het begin van de zwangerschap zien jongens en meisjesembryo’s er hetzelfde uit. Deze week begint de vorming van de geslachtsorganen en het urinewegstelsel. Het knopje dat beide geslachten tussen de benen hadden groeit uit tot een clitoris of een penis. Bij de vrouwelijke embryo’s ontstaan nu eierstokken en bij de mannelijke beginnen er zaadballen te ontwikkelen. Het is overigens nog te vroeg om op een echo te kunnen zien welk geslacht de baby heeft.
Einde embryonale fase
In de embryologie spreekt men van een embryo wanneer de vrucht tot en met 8 weken oud is, daarna wordt het ongeboren kindje een foetus genoemd. Dit is dus het einde van de embryonale fase, volgende week begint de foetale fase.
Ontwikkeling ogen
Als het embryo 7 en een halve week is, is het netvlies van het oog nog goed zichtbaar. Maar de bovenste en onderste oogleden beginnen nu snel te groeien en voegen zich binnenkort helemaal samen.
Navelstreng
De navelstreng is letterlijk de levensader van je baby waardoor hij voedingsstoffen via jou krijgt. De navelstreng is verbonden met de placenta en bestaat uit drie bloedvaten. Om deze bloedvaten zit een dikke beschermende laag waardoor de bloedvaten niet afgeknepen kunnen worden. Zelfs als er een knoop in de navelstreng komt, is er niks aan de hand.
Handig – 9 weken zwanger
To do als je 9 weken zwanger bent
- Start echt met het maken van foto’s! Het voelt misschien een beetje onwennig om steeds op de foto te gaan maar het is fantastisch om de ontwikkeling van je lichaam later terug te kijken. Je kunt ook een timelapse maken van alle foto’s.
- Als je nog niet nagedacht hebt over kinderopvang is dit wel echt het moment. Vooral als jullie gebruik willen maken van professionele kinderopvang zoals een kinderdagverblijf of gastouder is het raadzaam je kind alvast aan te melden. De wachtlijsten kunnen echt heel lang zijn.
- Ook al is het geslacht nog niet bekend, jullie kunnen natuurlijk wel alvast beginnen met het nadenken over een naam! Er zijn allerlei superhandige apps die je kunnen helpen om de naam te vinden die bij jullie past.
Veel gestelde vragen & antwoorden
De vermoeidheid is het ergst tijdens het eerste trimester van je zwangerschap en met name in deze weken (week 8 tot 12) kan die vermoeidheid allesoverheersend zijn. Na het eerste trimester verdwijnt de ergste vermoeidheid meestal.
De kans op een miskraam in de vroege zwangerschap is ongeveer 10%. Als jullie echter al een kloppend hartje gezien hebben is die kans nog maar 2 tot 3%.
De meeste stellen kiezen ervoor om te wachten tot de 12e week. Dit omdat de kans op een miskraam dan heel klein is. Toch vertellen veel vrouwen in de meeste culturen al direct dat ze zwanger zijn. Het is helemaal aan jullie wanneer het juiste moment is.