Hoogtepunten artikel
Het Asherman Syndroom kenmerkt zich door verklevingen in de baarmoederholte. De symptomen zijn: beperkt bloedverlies tijdens de menstruatie, moeite met zwanger worden, miskramen, onderbuikpijn, en onregelmatige menstrueren. Mogelijke oorzaken: curettage na een miskraam, een keizersnede, baarmoederoperaties en infecties. De diagnose kan worden gesteld via een hysteroscopie waarbij de baarmoeder wordt geïnspecteerd.
Behandelingen:
– Verwijdering van lichte verklevingen tijdens een kijkoperatie.
– Een operatie bij ernstige verklevingen en preventieve maatregelen.
– In zeldzame gevallen kunnen verklevingen niet worden verwijderd
Misschien heb je er nog nooit van gehoord, de ziekte van Asherman. Dat komt omdat deze ziekte gelukkig niet vaak voor komt. Meestal komt de aandoening pas aan het licht zodra je ineens niet meer ongesteld wordt of als zwanger worden niet lukt. De kansen op een zwangerschap nemen door dit syndroom namelijk aanzienlijk af. In dit artikel leggen we uit wat het Asherman syndroom is, hoe je dit kan oplopen en welke mogelijkheden er zijn qua behandeling.
Wat is het Asherman Syndroom?
Als je de ziekte van Asherman hebt, ookwel het Asherman Syndroom genoemd, dan heb je één of meer verklevingen in je baarmoederholte. Dit zijn littekens die zijn ontstaan door een operatie of een ingreep, zoals een curettage. Het baarmoederslijmvlies is dan beschadigd geraakt. Het littekenweefsel in de baarmoeder gaat dan aan elkaar vastzitten. De wanden van de baarmoeder zitten dan (deels) tegen elkaar aan geplakt. Het baarmoederslijmvlies wat zich normaal aan de baarmoederwand vormt als voorbereiding voor een eventuele innesteling van een embryo lukt daardoor niet (goed) meer. Dit heeft consequenties voor je menstruatie en zwanger worden.
Symptomen ziekte van Asherman
Deze ziekte is nog vrij onbekend en geeft weinig klachten. Als je geen kinderwens hebt, dan kan het zijn dat je er helemaal niet achter komt dat je dit syndroom hebt. Als je net een operatie of een ingreep aan je baarmoeder achter de rug hebt en daarna menstrueer je niet of nauwelijks, dan kan het zijn dat je de ziekte van Asherman hebt. De symptomen die je kan ervaren zijn:
- je verliest nauwelijks of geen bloed tijdens je menstruatie
- je hebt bruine afscheiding
- het lukt niet om zwanger te worden
- je krijgt (telkens) een miskraam
- je hebt pijn in je onderbuik
- je cyclus is onregelmatig of blijft uit, terwijl je voorheen gewoon ongesteld werd.
- je hebt een pijnlijke menstruatie
Dit zijn overigens veel voorkomende klachten die ook kunnen passen bij een andere aandoening, zoals PCOS, stressklachten, ontsteking in je bekken, et cetera. Neem bij dit soort klachten altijd contact op met je huisarts.
Oorzaken Asherman Syndroom
Waarom de ene vrouw dit syndroom wel krijgt en de ander niet, is nog niet bekend. Wel hebben veel van deze vrouwen vaak een dunner baarmoederslijmvlies. Daarnaast zijn er een aantal mogelijke oorzaken bekend die het syndroom kunnen veroorzaken:
- een curettage
- het handmatig verwijderen van de placenta na de bevalling
- een keizersnede
- een operatie aan je baarmoeder
- een infectie aan je baarmoeder
- tuberculose
- het weghalen van de placenta
- het verwijderen van een poliep of vleesboom
Diagnose van het Asherman Syndroom
Als de arts een vermoeden heeft van de ziekte van Asherman, dan gaat hij jou eerst onderzoeken. Om zeker te weten of je inderdaad het syndroom hebt, wordt er een kijkoperatie (diagnostische hysteroscopie) gedaan op het moment dat je niet ongesteld bent. Bij een hysteroscopie gaat de gynaecoloog met een speciale hysteroscoop via jouw vagina in je baarmoeder kijken of er verklevingen zijn. Een hysteroscoop is een dunne holle buis -ookwel kijkbuis genoemd- waar een lichtbundel en een camera doorheen kunnen, zodat de baarmoeder goed bekeken kan worden. Dit gebeurd op de polikliniek zodat je dezelfde dag nog naar huis kan.
Welke behandelingen zijn mogelijk bij het Asherman Syndroom?
De ziekte komt niet vaak voor, maar is meestal wel goed te behandelen. Gelukkig maar! Als je het Asherman Syndroom hebt zijn er 3 opties:
- Als er maar een klein beetje verkleving in de baarmoeder zit, dan kan de gynaecoloog dat tijdens de kijkoperatie direct doorknippen met een schaartje. Bij de helft van de vrouwen met het syndroom is dit het geval. Je kan nadien direct naar huis toe, omdat het poliklinisch gebeurd.
- Als er ernstige verklevingen zijn dan kan je geopereerd worden. Bij de andere helft van de vrouwen is dit het geval. Tijdens de operatie worden de verklevingen weggehaald via jouw vagina. Dit kan met of zonder verdoving, afhankelijk van wat jij zelf wilt. Dit is een lastige operatie. Na de operatie krijg je een gel in je baarmoeder of wordt er een spiraaltje geplaatst zonder hormonen en koper, om te zorgen dat de baarmoederwanden uit elkaar blijven staan. Zo wordt er voorkomen dat de wanden weer aan elkaar gaan kleven. Ook kan het baarmoederslijmvlies op deze manier rustig genezen. Het kan zijn dat je na de operatie extra vrouwelijk hormoon krijgt. Dit zijn hormoonpillen die ervoor zorgen dat het baarmoederslijmvlies kan herstellen. De genezing vindt normaal gesproken binnen 6 tot 12 weken plaats. Als je graag zwanger wilt worden, dan kan het spiraaltje na die periode weer weg gehaald worden. Vervolgens krijg je daarna een controle en wordt wederom met een kijkoperatie bekeken of de baarmoeder goed genezen is.
- In hele enkele gevallen zijn de verklevingen zo ernstig dat opereren niet mogelijk is en de verklevingen niet weggehaald kunnen worden.
Zeker als je zwanger wilt worden is het belangrijk om eerst de verklevingen te laten verwijderen als dat bij jou mogelijk is.
Het Asherman Syndroom en zwanger worden
Doordat de wanden van je baarmoeder aan elkaar vast gekleefd zitten wordt het erg lastig om zwanger te worden. Als de verklevingen in de baarmoederholte zitten, dan lukt het de zaadcellen niet eens om de baarmoeder te bereiken. Lukt het jullie toch om zwanger te worden, dan zitten daar risico’s aan. Er is namelijk een grote kans op een miskraam of dat de placenta vast blijft zitten.
Gelukkig is deze ziekte goed te behandelen. Dat betekent dat je na een behandeling gewoon zwanger kan worden. Artsen raden aan om zo snel mogelijk na de operatie te proberen om zwanger te worden. Er bestaat namelijk een kans dat de verklevingen weer terugkomen. Tijdens je zwangerschap wordt je in het ziekenhuis in de gaten gehouden. Als alles goed gaat en je gaat bevallen, dan moet dat wel in het ziekenhuis omdat je nu een medische achtergrond hebt. Verklevingen kunnen ook weer terugkomen als je bent bevallen of als je een miskraam of curettage hebt gehad. Het kan ook zijn dat je helemaal ‘schoon’ blijft. Van tevoren is helaas niet te voorspellen hoe dit proces bij jou zal gaan verlopen.
Bronnen: diakonessenhuis en degynaecoloog