Zwanger worden gaat helaas niet altijd vanzelf. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Zodra je eenmaal naar de dokter gaat voor hulp, rol je de medische molen in en worden jullie helemaal onderzocht. Van het zaad van je partner tot aan jouw eisprong. Vruchtbaarheidsproblemen komen vaker voor. Je bent zeker niet de enige, want 1 op de 6 koppels heeft hier last van. Zo’n 25% van de vrouwen heeft geen of minder vaak een eisprong. Gelukkig zijn er medicijnen die een eisprong kunnen stimuleren. Eén van die medicijnen is Clomid. In dit artikel leggen we uit waar dat medicijn voor is, wanneer je hiervoor in aanmerking komt, hoe een behandeling met Clomid werkt en in welke gevallen je dit medicijn niet mag gebruiken.
Wat is Clomid?
Als je niet op een natuurlijke manier zwanger kan worden, dan kan het medicijn Clomid een goede oplossing zijn. Het bootst het hormoon oestrogeen na, maar het is geen hormoon. Clomid is verkrijgbaar in tabletvorm en bevat de werkzame stof clomifeen of clomifeencitraat. Dit medicijn wordt vaak in gezet als je verminderd vruchtbaar bent en je geen of minder vaak een eisprong hebt. Want om zwanger te worden moet er een bevruchting plaatsvinden. En als je geen eisprong hebt, is er ook geen kans op bevruchting.
Hoe werkt Clomid?
Met behulp van Clomid kun je een betere regelmaat krijgen in jouw menstruatiecyclus. Je eisprong wordt weer meer voorspelbaar. Dit medicijn zorgt er namelijk voor dat de aanmaak van FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) of LH (Luteïniserend Hormoon) in de hersenen wordt gestimuleerd. Deze hormonen zorgen er op hun beurt weer voor dat de eicellen beter rijpen in je eierstokken en dat er een eisprong optreedt. Met andere woorden, er ontstaan weer meer vruchtbare dagen waarop er ook weer een kans is op een zwangerschap.
Bijwerkingen
Normaal gesproken geeft dit medicijn niet veel klachten. Toch kan het voorkomen dat je bijwerkingen ervaart als je deze tabletten slikt. Je kan denken aan:
- buikpijn
- diarree
- hoofdpijn
- opvliegers
- misselijkheid
- hevigere menstruatie
- gespannen borsten
Normaal gesproken gaan klachten vanzelf weer over zodra je stopt met de medicatie. Maar als je heel erg last hebt van buikpijn, overgeven, niet meer plassen of diarree, dan kan dat een teken zijn dat je lichaam teveel eicellen ontwikkelt. Dit wordt ook wel het hyperstimulatie syndroom genoemd. In dat geval bel je direct met je arts om samen te overleggen wat je kan doen.
Wanneer kan je Clomid gaan gebruiken?
Alle vrouwen die een verminderde of geen eisprong hebben, kunnen voor dit medicijn in aanmerking komen. Voordat de arts jou dit voorschrijft, zul je eerst worden onderzocht. Het is belangrijk om te weten of dit de juiste route is voor jou. Als je bijvoorbeeld een hoog BMI hebt (boven de 32) of juist een laag BMI (onder de 19), wordt deze behandeling niet aangeraden. De kans op succes is dan lager en de kans op complicaties hoger. Je bloed wordt onderzocht om te kijken hoe het met jouw hormoonwaarden is gesteld. Daarnaast wordt een echo gemaakt van jouw eierstokken om te kijken of je PCOS (PolyCysteus OvariumSyndroom) hebt. Dit is de meest voorkomende oorzaak van cyclusstoornissen. Vrouwen die dat hebben kunnen baat hebben bij dit medicijn, omdat Clomid zorgt voor meer rijpe eicellen. Dat is natuurlijk erg handig als je start met bijvoorbeeld een IVF-traject. De arts haalt dan de rijpe eicellen uit je eierstok en bevrucht deze buiten jouw baarmoeder. Als dit lukt, dan wordt nadien het embryo terug geplaatst in jouw baarmoeder.
Werkt Clomid altijd?
Bij 8 op de 10 vrouwen met PCOS werkt het medicijn goed en zorgt het daadwerkelijk voor meer rijpe eicellen en een eisprong. Met een echo kan de arts zien of het medicijn werkt. Als dat zo is, dan kan je op de echo de rijpe eicellen ook daadwerkelijk zien. Door Clomid heb je meer kans op een meerling, omdat meerdere eicellen zich tegelijk kunnen ontwikkelen. Als je een eisprong hebt gehad, dan heb je daarna 10% kans om zwanger te worden. Dat lijkt helemaal niet veel, maar dat is net zoveel als bij geslachtsgemeenschap tijdens een gezonde cyclus. Als je na 6 cycli nog niet zwanger bent, dan werkt het medicijn niet voor jou en stop je in overleg met je arts.
Hoe werkt een behandeling met Clomid?
Je start met slikken van dit medicijn op dag 3 van je menstruatie. Je start meestal met 50 milligram per dag. Dit doe je 5 dagen lang tot dag 7. Tijdens een echo kan de arts zien of het medicijn zijn werk goed doet. Als dat niet zo is, dan slik je 2 tot maximaal 3 tabletten per dag. Als dit voor jou zo is, dan zal de arts dat tegen jou zeggen. Verander nooit zelf de dosering. Als het wel goed werkt, dan heb je op of rondom dag 14 een eisprong. Wil je weten wanneer jouw eisprong is, dan kan je gebruik maken van de temperatuurmethode. Rondom dag 11 tot en met dag 16 kun je dus het beste vrijen met je partner om zo de kans op een zwangerschap het grootst te maken.
Tijdens de behandeling houdt de arts jou goed in de gaten om de kans op complicaties klein te houden. Je bloed wordt onderzocht en er wordt via je vagina een echo gemaakt van je eierstokken om te kijken of er voldoende eiblaasjes groeien. Een week na de eisprong kan je zwanger zijn. Als dat niet zo is, dan kijk je samen met je arts wat je gaat doen. Of de dosis Clomid verhogen, kunstmatige inseminatie, IVF (InVitro-Fertilisatie) of overgaan op een ander medicijn.
Wanneer mag je Clomid niet gebruiken?
Als je nog borstvoeding geeft, dan kan je dit medicijn beter niet gebruiken. Het is nog niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terecht komt. Het is wel duidelijk dat het de melkproductie kan verminderen. Je kan tijdelijk overgaan op kunstvoeding en tegelijkertijd afkolven, zodat de productie zoveel mogelijk in stand blijft. Ook kan je een ander medicijn gebruiken, die een soortgelijke werking heeft. Als je zwanger bent is er een klein risico op het afbreken van de zwangerschap door dit medicijn. Maar goed, als je al zwanger bent dan heb je dit medicijn natuurlijk ook niet meer nodig.
Bronnen: apotheek, radboudumc, thuisarts