Op het moment dat je bevruchte eicel zich innestelt in je baarmoederslijmvlies, is je zwangerschap een feit. Maar wat gebeurt er precies tijdens die innesteling? En kun je iets doen om die innesteling te bevorderen?
Innestelen na de bevruchting
Gemiddeld twee weken na je menstruatie vindt de eisprong plaats, ook wel de ovulatie genoemd. Na de bevruchting duurt het een paar dagen voordat het bevruchte eitje zich gaat innestelen. In de eerste vier tot vijf dagen bevindt het embryo zich nog in de eileider. Tegen het einde van de eerste week begint de innesteling. Tien tot twaalf dagen na de bevruchting is het eitje ingenesteld. De innesteling zelf duurt ongeveer een week.
Voordat de innesteling begint, moet het embryo minimaal 64 cellen hebben. Dan ontstaat aan een kant een soort knopje, waarmee het embryo de baarmoederwand kan binnengaan. De buitenkant van de eicel hecht zich vervolgens aan de baarmoederwand. Die ontwikkelt zich straks in week twaalf tot een volledig werkende placenta.
Innesteling voelbaar?
Sommige vrouwen krijgen tijdens de innesteling last van kramp. Het lijkt wel een beetje op de krampen die je ook hebt tijdens je menstruatie. Alleen zijn deze bij de innesteling vaak minder heftig. Als je dagelijks je temperatuur bijhoudt, kun je tijdens de innesteling misschien ook een iets verhoogde lichaamstemperatuur meten. Het verschil is klein, maar 0,3-0,5 graden. Je kunt direct na de innesteling zwangerschapsverschijnselen krijgen. Vanaf dat moment maakt je lichaam namelijk het zwangerschapshormoon hCG aan.
Innestelingsbloeding
Soms ontstaat er een bloeding tijdens het innestelen van het bevruchte eitje. Er kunnen namelijk een of meerdere kleine bloedvaatjes in de baarmoederwand scheuren. Zo’n bloeding kan een paar uur tot een paar dagen duren. Meestal is het binnen twee dagen voorbij. De bloeding lijkt een beetje op een lichte menstruatie. Het bloed heeft een donkere, vaak bruinachtige kleur. Meestal vindt de innestelingsbloeding plaats tussen de zes en twaalf dagen na je eisprong. Dat is normaal gesproken eerder dan je menstruatie.
Innesteling bevorderen?
Er gaan veel verschillende methoden rond op het internet om de kans op innesteling te vergroten. Hoewel het lastig is om dit soort zaken wetenschappelijk te onderzoeken, zijn er aanwijzingen dat het stimuleren van de doorbloeding en de juiste voeding jouw bevruchte eicel een handje kan helpen bij de innesteling.
Innesteling bevorderen met warmte
In een warme omgeving kan het baarmoederslijmvlies gezonder en dikker worden. Daardoor kan de eicel zich beter innestelen. Je kunt de warmte van je baarmoeder bevorderen. Bijvoorbeeld door jezelf warm aan te kleden en je handen en voeten goed warm te houden. Een dekentje, dikke sokken en lekkere warme thee kunnen daarbij helpen. Roken en drugs hebben juist een negatieve invloed op de doorbloeding, dus het is verstandig dat jij en je partner hiermee stoppen voordat jullie proberen zwanger te worden.
Innesteling bevorderen met voeding
Een gezonde leefstijl is altijd belangrijk, maar zeker als je (bijna) zwanger bent. Er zijn voedingsstoffen die bijdragen aan een goede innesteling. Die voedingsstoffen stimuleren de doorbloeding, de celdeling en de aanmaak van hormonen zoals oestrogeen en progesteron. Een gezond voedingspatroon om de innesteling op weg te helpen is onder andere:
- Afwisselend en gevarieerd eten, vol met groente en fruit.
- Geen alcohol drinken, want dat heeft invloed op je hormoonhuishouding.
- Weinig producten nemen met veel suiker, cafeïne, zout of verzadigd vet.
- Voeding nemen dat rijk is aan omega-3. Dit is een vetzuur dat een positief effect heeft op de celdeling. Belangrijk dus voor de innesteling. Omega-3 zit o.a. in groene bladgroenten, vette vis, avocado en walnoten.
Uiteindelijk is het van belang om voordat je zwanger wordt al de juiste voeding, voldoende beweging en een gezonde leefstijl te hebben. Er is niet een specifieke methode of magisch stofje om de innesteling te garanderen. Ieder lichaam en iedere zwangerschap is namelijk weer anders.
Wat gebeurt er als het eitje niet innestelt in de baarmoeder?
Als een bevruchte eicel zich helemaal niet innestelt, worden de resten opgenomen door je eigen lichaam of verlies je deze bij de volgende menstruatie. Het vruchtje is dan nog zo klein dat je dit niet met het blote oog kunt waarnemen.
Het vruchtje kan zich ook buiten het baarmoederslijmvlies innestelen. Bijvoorbeeld in een van de eileiders. Je hebt dan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Zo’n zwangerschap is niet levensvatbaar, omdat het vruchtje zich alleen goed kan ontwikkelen in het bloedvatrijke baarmoederslijmvlies.