Steeds meer mensen in Nederland hebben last van een allergie. Inmiddels kampt maar liefst een kwart van onze bevolking met een vorm van een allergie. Grote kans dat jij zelf of iemand in jullie familie hier ook last van heeft. Het is daarom een logische vraag of een allergie erfelijk is? Heb jij of je partner namelijk zelf een allergie, dan wil je die natuurlijk het liefst niet aan jullie kind doorgeven. Erfelijkheid speelt wel degelijk een belangrijke rol. Hieronder lees je alles over de mate waarin een allergie erfelijkheid is en wat de kansen zijn.
Wat is een allergie?
Een allergie is een ziekte die ervoor zorgt dat je lichaam reageert op onschuldige stoffen van buitenaf. Je afweersysteem reageert ten onrechte op deze stoffen en beschouwd ze als gevaarlijk. Normaal zorgt je lichaam ervoor dat lichaamsvreemde en ziekteverwekkende stoffen zoals bacteriën en virussen worden opgeruimd. Bij een allergische reactie zit er dus een defect in het afweersysteem en veroorzaken onschuldige stoffen een lichamelijke reactie. Deze stoffen die aanleiding kunnen zijn tot allergische klachten noem je allergenen. De meest voorkomende allergenen zijn
- Medicijn allergenen – antibiotica, pijnstillers of spierverslappers
- Voeding allergenen – koemelk, kippeneiwit, pinda’s
- Contact allergenen – nikkel en parfum
- Luchtweg allergenen – huisstofmijt, huisdieren en hooikoorts
- Insecten allergenen – wespen of bijen
Erfelijkheid
Een allergie zelf is niet erfelijk. Wel is de aanleg om een allergie te ontwikkelen erfelijk. Over het algemeen geldt dat hoe meer gezinsleden last hebben van een allergie, des te groter is de kans dat jullie kind hier ook last van gaat krijgen. Een allergie kan zich altijd ontwikkelen, ook wanneer geen van de andere familieleden hier last van heeft. Je kunt voor meerdere dingen allergisch zijn. Dit noem je een kruisreactie. Dit komt omdat de structuur van de stoffen waar je allergisch voor bent op elkaar lijken.
Kans op het erven van een allergie
Minder dan de helft van de Nederlanders (zo’n 30 tot 40%) heeft een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van een allergie. Het kan zijn dat je helemaal niet merkt dat je er eentje hebt, wanneer er geen omstandigheden zijn die de allergie kunnen uitlokken. Heeft jullie kind bijvoorbeeld een hogere kans op een dierenallergie omdat één van jullie deze ook heeft, dan kan het zijn dat jullie kind hier geen last van heeft als het opgroeit in een omgeving zonder (huis)dieren. Maar 15% krijgt ook daadwerkelijk last van de allergie die in de aanleg aanwezig is. Vaak zie je dat bij de allergieën astma, eczeem, hooikoorts en voedsel er een erfelijke aanleg is:
- Als geen van beide ouders allergisch is, is de kans dat een kind een allergie ontwikkeld tussen de vijf en vijftien procent. Er is dus altijd wel een kans, ook wanneer niemand anders in de familie allergisch is.
- Als beide ouders een allergie hebben, is de kans dat jullie kind deze ook krijgt maar liefst tussen de 60 en 80 procent.
- Als één van de ouders een allergie heeft, is de kans dat jullie kind er een ontwikkelt 20%
- De kans stijgt als naast de ouder ook een broer of zus de allergie heeft. De kans is dan zo’n 50% dat jullie kind hier ook last van gaat hebben.
Voorkomen
Nu je weet dat een allergie niet op hoeft te spelen wanneer de omgevingsfactoren gunstig zijn, kun je er dus ook wat aan doen om het te voorkomen. Wanneer één van de ouders last heeft van huisstofmijt, kun je ervoor zorgen dat er in jullie woning zo weinig mogelijk huisstofmijt kan ontwikkelen. Hieronder hebben we nog wat algemene tips op een rijtje gezet waar je al tijdens de zwangerschap rekening mee kunt houden. Hierdoor verklein je de kans dat jullie kind een allergie ontwikkelt.
- Vermijd tijdens je zwangerschap ruimtes waar gerookt wordt. Natuurlijk kun je jullie baby, ook wanneer hij geboren is, beter niet blootstellen aan tabaksrook.
- Zorg voor een huis dat niet te vochtig is en schoon. Stofzuig regelmatig waardoor de kans op huisstofmijt kleiner wordt.
- Vloerbedekking is een veelvoorkomende oorzaak van luchtwegklachten of eczeem. Dit komt omdat er veel stof en vuil blijft zitten in vloerbedekking. Probeer daarom om zoveel mogelijk te werken met gladde oppervlakten in jullie huis.
- Borstvoeding zorgt ervoor dat de kans op het ontwikkelen van allergieën zo klein mogelijk is. Er wordt daarom ook aangeraden om minstens een half jaar volledig borstvoeding te geven. Pas daarna kun je rustig starten met het introduceren van vaste voeding.
Andere oorzaken van allergie
Naast erfelijkheid, is leefstijl de belangrijkste oorzaak voor het ontwikkelen van een allergie. Met name de toegenomen hygiëne in veel westerse landen zorgt voor de sterke stijging van mensen met een allergie in dit deel van de wereld. Een baby wordt geboren met een blanco immuunsysteem. Dit systeem wordt opgebouwd naarmate het kind ouder wordt. Als een kind in een heel schone omgeving opgroeit, is de opbouw van het immuunsysteem minder en de kans op allergieën groter. Je ziet dan ook dat dit steeds vaker voorkomt in de westerse wereld in vergelijking met ontwikkelingslanden en meer in steden dan op het platteland. Ook hebben meer mensen last van een allergie wanneer er meer bewerkt voedsel wordt gegeten in plaats van vers voedsel.
Gevolgen van allergie
Dat steeds meer mensen last hebben van een allergie, heeft grote maatschappelijke gevolgen. Niet alleen kinderen ondervinden last van deze chronische ziekte. Kinderen kunnen een groeiachterstand oplopen en het hele functioneren kan belemmerd worden als het invloed heeft op het sociale leven, slaap en school. Het is daarom belangrijk dat de diagnose voor een allergie zo snel mogelijk wordt gesteld. Zodra je weet of je kind allergisch is, kun je zorgen voor zo weinig mogelijk blootstelling. Een arts kan vaak goede tips geven om de kans op een allergische aanval zo klein mogelijk te maken. Naast de persoonlijke ongemakken van een allergie voelt ook de maatschappij steeds meer de invloed van de toename van mensen met een allergie. Denk hierbij aan doktersbezoeken, aanpassingen in het huis en gemiste school- of werkdagen. Het is daarom belangrijk om vooral goed te kijken hoe een allergie kan worden voorkomen.
Bronnen: Allergieplatform, allesoverallergie, huidarts,