Hoewel bij veel vrouwen de ovulatie ongemerkt voorbij gaat, zijn er genoeg vrouwen die hun ovulatie wel merken en er zelfs ongemak van ondervinden. Het is natuurlijk fijn als je precies weet wanneer je ovuleerd als je zwanger wilt worden maar ben je hier juist helemaal niet mee bezig dan kan het misschien best vervelend zijn. Ook is het soms lastig om een ovulatiebloeding van een innestelingsbloeding te onderscheiden of is het gewoon iets waar je onzeker van wordt. Er is relatief weinig bekend over het fenomeen ovulatiebloeding terwijl je zeker niet de enige bent. Ook over de oorzaken van een ovulatiebloeding zijn verschillende theorieën bekend. Daarom gaan we hier iets dieper in op dit fenomeen waar behoorlijk wat vrouwen last van kunnen hebben.
Symptomen
Ovulatiepijn wordt in de medische wereld middenpijn genoemd omdat het tussen twee menstruaties in valt. De overkoepelende naam is Mittelschmerz. Ovulatiepijn of een ovulatiebloeding treedt op bij het loskomen van een eitje, de eisprong. Sommige vrouwen hebben niet alleen pijn maar ook een lichte bloeding. Belangrijkste symptoom is dus dat de pijn en/of de bloeding niet tijdens je ongesteldheid is maar juist tussen twee menstruaties in. De ovulatiebloeding is vaak enkele druppels bloedverlies of wat bruinige afscheiding.
Ovulatiepijn is vaak een kortdurende pijn en is na enkele uren tot twee dagen weer verdwenen. De pijn wordt meestal ervaren aan dezelfde kant van de onderbuik bij de linker of rechter eierstok of soms zelfs nog lager, richting je anus. De pijn lijkt op menstruatiepijn maar is vaak wat acuter van aard en menstruatiepijn is vaak wat zeurderiger. Sommige vrouwen omschrijven ovulatiepijn zelfs als intenser dan menstruatiepijn. Kortom, ovulatiepijn kan soms best hinderlijk zijn. Gelukkig is het bijna altijd onschuldig en geen reden om je zorgen te maken.
Hoelang duurt een ovulatiebloeding?
Een ovulatiebloeding duurt meestal maar enkele dagen en vaak gaat het slechts om enkele druppels bloedverlies, ook wel spotting genoemd. Sommige vrouwen verliezen echter wat meer bloed en hebben aan een inlegkruisje niet genoeg. Na maximaal 5 dagen moet de bloeding echt wel over zijn.
Oorzaken
Er is nog geen duidelijke oorzaak voor bloedverlies tijdens je ovulatie. Sommige artsen zeggen dat het barsten van de follikel waar de eicel in zit de oorzaak is van het bloedverlies. Anderen beweren dat de ovulatiebloeding veroorzaakt wordt door een veranderde hormoonspiegel. De hoeveelheid oestrogeen stijgt behoorlijk vlak voor en tijdens de eisprong wat een bloeding tot gevolg kan hebben.
Ovulatiebloeding of innestelingsbloeding
Wanneer je rond je ovulatie wat bloed verliest kan dit ook een innestelingsbloeding betekenen. Slechts een kwart van de vrouwen heeft hier last van dus vaak merk je het niet eens. Een innestelingsbloeding ontstaat wanneer het eitje zich innestelt in het baarmoederslijmvlies en er tijdens dit proces een adertje wordt geraakt. Vaak gaat het om slechts enkele druppels bloed. Een ovulatiebloeding of innestelingsbloeding kunnen behoorlijk op elkaar lijken.
Wanneer je graag zwanger wilt worden kunnen een paar druppels bloed duiden op een innestelingsbloeding terwijl het dan net zo goed een ovulatiebloeding kan zijn. Belangrijkste kenmerk is echter dat de innestelingsbloeding 5 tot 12 dagen na je ovulatie plaatsvindt en dus eigenlijk dichter op je normale menstruatie zou moeten zitten dan op je ovulatie. Wanneer je twijfelt over je ovulatie kun je altijd een ovulatietest proberen. Deze test geeft precies aan wanneer je het meest vruchtbaar bent. Als je bloeding rond je ovulatie is dan is het waarschijnlijk geen innestelingsbloeding. Als de bloeding in hevigheid toeneemt kan het zijn dat je misschien wat vroeger ongesteld bent geworden en is het een gewone menstruatie.
Lees ook: ovulatietest, de vruchtbare dagen bepalen
Tips tegen de pijn
Voor ovulatiepijn gelden eigenlijk dezelfde tips als bij menstruatiepijn. Belangrijkste tip is om je lijf wat rust te gunnen. Blijf niet door rennen in de hoogste versnelling maar luister naar je lichaam. Over het algemeen helpt ontspanning vaak het best om de pijn zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Ovulatiepijn kan echt heel pittig zijn dus geef hier gehoor aan door even tijd voor jezelf te nemen.
- Ontspan door lekker op de bank of op bed te gaan liggen met een warme kruik of pittenzak tegen je buik of onderrug
- Wandelen kan werken om de pijn te verminderen
- Zoek afleiding in de vorm van het kijken van een serie, het lezen van een boek of het luisteren van muziek
- Laat je lekker masseren
- Neem een pijnstiller zoals een paracetamol
Naar de dokter
Wanneer je, na het lezen van dit artikel, zelf het idee hebt dat de pijn wel heel erg is of de bloeding wel heel lang, bezoek dan altijd even je huisarts. Een onderliggende aandoening, zoals endometriose, kan een oorzaak zijn van de pijn of de bloeding.
Bronnen: huisartsgeneeskunde.nl, ovulatiebloeding, encyclopedie