Je wilt zwanger worden! Een grote en belangrijke beslissing in jullie leven. Als jullie eenmaal deze keuze gemaakt hebben, wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk zwanger worden. Maar hoe weet je nu precies wanneer het goede moment is om te vrijen? Er zijn namelijk maar een paar dagen per maand waarin de kans het grootst is dat je zwanger wordt. Gelukkig zijn er testen te koop die dit precies kunnen vast stellen. Maar wat is een ovulatie nou precies en hoe werkt zo’n test? En misschien nog belangrijker, hoe accuraat is deze test? Ook zijn er verschillende testen van verschillende merken te koop. Als je met zoiets belangrijks als zwanger worden bezig bent wil je natuurlijk alles weten. Daarom lees je in dit artikel alles over de ovulatietest, een handig hulpmiddel wanneer je graag zwanger wilt worden.
Je ovulatie
We gaan eerst even helemaal terug naar het begin. Want wat is je ovulatie ook alweer? Misschien weet je het nog van een biologieles maar meestal denken we hier niet zo over na. Wanneer je al een lange tijd anticonceptie gebruikt waar hormonen in zitten zoals de pil wordt de ovulatie zelfs onderdrukt waardoor je die misschien al jaren niet gehad hebt. Logisch dat je er daarom niet echt bij stil gestaan hebt. Maar nu je zwanger wilt worden is de ovulatie juist het allerbelangrijkste moment.
De ovulatie, oftewel de eisprong is het moment dat het eitje dat volledig is gerijpt, vrijkomt van de eierstok. Via de eileider vindt het eitje de weg naar de baarmoeder. De bevruchting vindt in de eileider plaats waarna de samengesmolten cellen zich zullen nestelen in de baarmoeder. Hier zal het in negen maanden uitgroeien tot een volmaakt kindje. Wanneer de eicel niet bevrucht wordt zal het door de baarmoeder afgestoten worden en wordt je ongesteld.
Je ovulatie is ongeveer twee weken na de eerste dag van je ongesteldheid. In de dagen rond je ovulatie ben je het meest vruchtbaar omdat sperma een levensduur van zo’n 72 uur heeft. Wel doet een zaadcel er gemiddeld tien uur over om bij het eitje te komen en leeft een eicel 12 tot 24 uur.
De ovulatietest
Door de beperkte levensduur van een zaadcel en de eicel is het handig om te weten wanneer nu de juiste tijd is om geslachtsgemeenschap te hebben. Wanneer je een regelmatige cyclus hebt is dit wat makkelijker te berekenen maar toch is het vaak niet helemaal accuraat. Een ovulatietest meet je LH piek. Dit staat voor luteïniserend hormoon. De hypofyse, dit is een kleine klier onder je hersenen, maakt dit hormoon ongeveer 24 tot 30 uur voor de eisprong aan en zorgt ervoor dat de eisprong ook daadwerkelijk plaatsvindt. Dit hormoon komt ook in je urine terecht en kan op deze manier gemeten worden met een ovulatietest. Dit hormoon is het hoogst in de twee dagen voor je eisprong. Op deze dagen ben je het meest vruchtbaar en dus zijn dit de dagen waarop je het best kunt vrijen. Je hebt nu de grootste kans om zwanger te worden.
Wanneer doe je een ovulatietest?
De ovulatietest meet dus wanneer je het meest vruchtbaar bent maar hoe weet je nu wanneer je moet testen? Dit kun je zelf uitrekenen op basis van de lengte van je menstruatiecyclus. Je berekent je cyclus altijd door te beginnen met tellen op de eerste dag van je menstruatie. Je cyclus eindigt op de dag voor je volgende menstruatie. Bij de meeste vrouwen is de menstruatiecyclus 28 dagen. Wanneer je een regelmatige cyclus hebt begin je 17 dagen voor je je volgende menstruatie verwacht met testen. Op de meeste smartphones zit inmiddels een functie waarop je je menstruatiecyclus kunt registreren en ook zijn er talloze apps die je helpen om inzicht te geven in je menstruatiecyclus. Vervolgens doe je vanaf dit moment iedere dag een ovulatietest totdat de test positief is. Op deze manier is de kans het grootst dat je je ovulatie niet mist.
Onregelmatige cyclus
Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt is het lastiger om te bepalen wanneer je moet starten met de ovulatietesten. Om de grootste kans te hebben dat je niet je ovulatie mist kun je het best uitgaan van je kortste cyclus van het afgelopen half jaar. Waarschijnlijk heb je dan wel wat meer testen nodig.
Hoe doe je een ovulatietest?
Er zijn veel verschillende ovulatietesten van verschillende merken te koop. Over deze verschillen lees je later in dit artikel meer. Omdat ovulatietesten echter altijd de LH-piek meten vanuit de urine zal je dit nodig hebben voor het doen van de test. Meestal kun je het teststaafje in de urinestraal houden of kun je wat urine opvangen in een schone beker en hier het staafje in houden. Binnen enkele minuten zie je of de test positief is. Oftewel of je in je meest vruchtbare dagen zit. Afhankelijk van de test zie je een gekleurd streepje of een plusje. Op de gebruiksaanwijzing staat precies hoe je de uitslag af kunt lezen dus lees deze van tevoren aandachtig door. Er zijn zelfs testen die zo geavanceerd zijn dat ze aangeven wanneer er iets fout gegaan is bij het meten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er te weinig urine is opgevangen om een betrouwbaar resultaat te geven.
Ovulatietest betrouwbaar
Ovulatietesten geven 99% betrouwbaarheid aan en zijn dus de meest betrouwbare manier om te meten of je in je meest vruchtbare periode zit. Wel is het belangrijk dat je iedere dag op hetzelfde moment test om de betrouwbaarheid te verhogen. Wanneer je urine heel erg verdund is kan het zijn dat de test niet voldoende kan meten. Daarom wordt eigenlijk altijd aangeraden om de test te doen met ochtendurine en bij voorkeur twee keer per dag. Let ook altijd op de houdbaarheid van de testen.
Ovulatietest kopen
Een ovulatietest kun je eigenlijk bij iedere drogist kopen. Ook kun je de testen op veel plekken online kopen. Er zijn veel verschillende ovulatietesten in allerlei prijscategorieën. De prijs is sterk afhankelijk van het aantal testen in de verpakking maar meestal betaal je rond de € 2,00 per test. Betrouwbare merken zijn Predictor, Sensitest en Clearblue. Op de sites van deze merken kun je vaak ook de dagen berekenen waarop je het best kunt testen.
Tot slot is het belangrijk dat je het plezier in seks niet laat bederven. Door het gebruik van een ovulatietest wordt het misschien een wat geforceerd verhaal. Maak er samen iets bijzonders van en plan bijvoorbeeld een datenight in deze bijzondere dagen. Zo houd je het ontspannen en dit zal ook zeker bijdragen aan de kans op een zwangerschap.