Kan je zwanger worden van alleen voorvocht? Dat is een vraag die veel vrouwen bezig houdt. Je wilt niet ongewenst zwanger raken, dus het is goed om dit te weten voordat jullie goed en wel begonnen zijn met een heerlijke vrijpartij. Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet je eerst weten wat voorvocht is. In dit artikel lees je daar alles over. Ook lees je natuurlijk het verlossende antwoord.
Wat is voorvocht?
Voorvocht is een kleurloze vloeistof dat uit de penis komt voordat de man klaarkomt. Dus voordat hij daadwerkelijk een zaadlozing heeft. Dit vocht bestaat uit slijm dat uit de cowperse klieren komt en dient als een soort glijmiddel. Daarnaast zorgt het voorvocht ervoor dat de urinebuis wordt schoon gemaakt, zodat de zaadcellen vrij baan hebben. Deze komen namelijk door de urinebuis naar buiten. Naast de urine komen hier dus ook het voorvocht en de spermacellen door heen. Het zuur van de urine is niet goed voor de houdbaarheid van de sperma, vandaar dat het menselijk lichaam dit allemaal zo goed regelt. De cowperse klieren zitten dicht bij de prostaat en scheiden dit slijm uit als de man seksueel opgewonden is. Bij sommige mannen komt er dan zo’n 5 mm voorvocht vrij, bij anderen vrijwel niks. Het zit dus op een heel andere plek dan waar de zaadcellen zich bevinden. Deze komen namelijk uit de teelballen, ook wel testikels genoemd.
Zitten er zaadcellen in het voorvocht?
Normaal gesproken zitten er in het voorvocht geen zaadcellen. Het kan zijn dat een man al is klaargekomen, maar nadien niet heeft geplast. Hierdoor zit er nog sperma in de urinebuis. Als jullie dan geslachtsgemeenschap hebben en de man opgewonden raakt, dan kan het voorvocht die laatste spermacellen meenemen jouw vagina in. Los hiervan kan je op deze manier ook SOA’s (Sociaal Overdraagbare Aandoeningen) -zoals chlamydia, gonorroe of HIV- krijgen of overdragen. Dit komt doordat het voorvocht bacteriën, micro-organisem en verschillende virussen bevat. En dat wil je natuurlijk niet.
Kan je zwanger worden door voorvocht?
Die vraag kan nu dus makkelijk beantwoord worden: die kans is heel klein, maar niet nul. Als er dus sperma meekomt met het voorvocht dan kan je daar dus zwanger van raken. De kwaliteit van deze cellen zijn namelijk hetzelfde als van verse sperma. Het zijn er echter wel veel minder dan bij een normale zaadlozing, waardoor de kans op een zwangerschap kleiner is. Maar alles bij elkaar opgeteld zou je dus zwanger kunnen raken als je net op dat moment een eisprong hebt en één van die zaadcellen toch in jouw baarmoeder terecht komt. Als de man is klaargekomen voordat jullie geslachtsgemeenschap hebben en hij tussendoor plast, dan is de urinebuis weer schoon. De kans op een zwangerschap wordt zo wel heel klein.
Wat is coïtus interruptus?
Coïtus interruptus is als een man zijn penis terugtrekt uit de vagina voordat hij klaarkomt. Dit wordt ook wel terugtrekken genoemd of ‘voor het zingen de kerk uit gaan’. Vroeger werd deze methode vrijwel altijd toegepast, simpelweg omdat er nog geen andere voorbehoedsmiddelen bestonden. Vrouwen werden toen regelmatig toch zwanger, ook al was dat niet gepland. Tegenwoordig wordt deze methode vaak toegepast als jullie geen hormonen, condoom of andere anticonceptie willen of kunnen gebruiken. Door de penis terug te trekken uit de vagina voor de daadwerkelijke zaadlozing voorkom je dat het sperma in de vagina terechtkomt en de vrouw niet zwanger wordt. Hierbij is het heel belangrijk dat de man aanvoelt wanneer hij klaarkomt. Dat is in de praktijk best lastig. Als hij zich te laat terug trekt, komt er toch sperma in de vagina terecht en kan je toch zwanger worden.
Is terugtrekken betrouwbaar?
Dat is het helaas niet, want door deze manier worden toch 40 tot 200 op de 1000 vrouwen per jaar zwanger. Het is geen veilige manier van anticonceptie. Door ’voor het zingen de kerk uit te gaan’ is er dus een kans dat je toch zwanger wordt. Als je het niet erg vindt om zwanger te raken, dan kan je dit natuurlijk prima doen.
Wil je toch de man laten terugtrekken en de kans op een zwangerschap verkleinen? Dat kan middels de volgende trucjes.
- Het timen van je eisprong is lastig, maar als je regelmatig menstrueert en langere tijd de temperatuurmethode toepast dan kan je dit redelijk goed in de gaten houden. In de dagen dat je niet vruchtbaar bent en dus geen eisprong hebt kan je dan geslachtsgemeenschap hebben en de man op tijd laten terugtrekken. Dit is in de praktijk lastig en een kwestie van vertrouwen.
- Als de man al is klaargekomen, dan helpt plassen voor de daadwerkelijke penetratie ook om geen zaadcellen mee te laten gaan met het voorvocht. Door te plassen maakt de man de urinebuis namelijk weer schoon.
Wil je liever niet zwanger worden, dan is terugtrekken geen betrouwbare anticonceptiemethode. Gelukkig zijn er talloze andere vormen van anticonceptie die wel veilig zijn en waardoor je niet zwanger wordt. Was er sprake van coïtus interruptus en ben je bang dat je toch zwanger bent geworden? Dan zijn er middelen verkrijgbaar om een zwangerschap te voorkomen. Als je wilt weten of je zwanger bent, dan kan je natuurlijk gewoon een zwangerschapstest doen.
Bronnen: thuisarts, seksualiteit