2 maanden zwanger – hoogtepunten
De Baby
Zo groot als een kers (2 cm)
Gewicht 1,8 gram
De moeder
8 tot 9 weken (de 9e week)
Tweede maand
Eerste trimester
De Baby
Zo groot als een kers (2 cm)
Gewicht 1,8 gram
De moeder
8 tot 9 weken (de 9e week)
Tweede maand
Eerste trimester
Beweging
Als je 2 maanden zwanger bent, begint je baby te bewegen. De bewegingen zijn nog minimaal maar kunnen wél al op een echo te zien zijn. Je voelt er zelf nog niks van.
Hartslag
Je baby groeit snel en het hartje klopt dan ook met een indrukwekkende snelheid van 150 tot 170 slagen per minuut, ongeveer twee keer zo snel als je eigen hartslag .
Koppie koppie
Deze week groeit het hoofdje van je baby in een razend tempo. Iedere minuut worden er namelijk 100 hersencellen geproduceerd. Je baby wordt met de minuut slimmer.
De baby
Waar jouw kindje vorige maand begon als een klein klompje cellen, zal hij nu je 2 maanden zwanger bent al vormen van een mensje gaan aannemen.
Van kikkervisje tot minimensje
Eerst lijkt je kindje op een soort kikkervisje. Maar langzamerhand verandert dit ‘kikkervisje’ in een lijfje met een hoofdje (al is het nog niet helemaal in vorm) en komen er armen en beentjes tevoorschijn. Zijn vingertjes en teentjes lijken nu nog op zwemvliesjes. En je baby heeft een staartje. Ook komen er gezichtskenmerken bij. Mondje, neusje, tongetje: het komt nu allemaal al tevoorschijn. De oortjes worden herkenbaar en de oogjes zijn aanwezig maar worden nog wel afgedekt door de oogleden en zullen voorlopig nog niet opengaan. Het hoofdje ontwikkelt in groot tempo. Aan het eind van maand twee zullen de hersentjes van je baby per minuut maar liefst 100 nieuwe cellen erbij krijgen. Na ongeveer 7 weken zijn er al drie gebieden in de hersenen te herkennen.
Hartje
Ook het hartje is ondertussen al gaan kloppen. Als je het hartje voor de eerste keer hoort, als je bij de verloskundige komt, zal je verbaasd zijn over de snelheid waarmee het klopt. Maar liefst 150 tot 170 slagen per minuut. Ter vergelijking: jouw eigen hart klopt min of meer de helft daarvan.
Organen
Aan het einde van deze maand zitten zelfs de organen en het skelet al op de juiste plek. De placenta heeft zich ook gevormd. Deze placenta is heel belangrijk. Zonder de placenta kan je baby niet overleven. Het zorgt ervoor dat je baby belangrijke voedingsstoffen, die het nodig heeft, krijgt.
Bewegen
Aan het einde van deze tweede maand zal het embryo al kunnen bewegen. Jammer genoeg is je baby’tje nog te klein om het ook al te kunnen voelen. De bewegingen zijn echter nog volkomen willekeurig en niet gestuurd. Ook reflexen ontstaan. Als je bijvoorbeeld een plekje in de buurt van het (toekomstig) mondje aan zou raken trekt het hoofdje in een reflex weg.
Aanleg van de baby
Zeker de eerste drie maanden is een ongeboren baby nog erg kwetsbaar. De meeste aangeboren afwijkingen ontstaan dan ook in deze eerste maanden. Hoewel je kindje natuurlijk ook de maanden erna nog van alles op kan lopen. Bepaalde infectieziekten, maar ook in contact komen met bijvoorbeeld chemische stoffen op je werk, kunnen zorgen voor een afwijking in de aanleg van je kindje.
De moeder
Als je 2 maanden zwanger bent weet je het misschien net en je bent hierdoor misschien wel een beetje van slag. Heel gewoon. Of je nu opeens zwanger blijkt te zijn of er al maanden op hoopte: het is en blijft een wonder om dit te mogen meemaken. Aan de buitenkant is er nog niks aan je te zien. Maar van binnen verandert dat kleine klompje cellen tot een echt mensje-in-wording. Misschien zou je het het liefste meteen van de daken schreeuwen dat je zwanger bent. Maar het kan ook zo zijn dat je het heerlijk vindt om eerst samen van dit grote nieuws te mogen genieten en het zo eerst voor jezelf een plekje te kunnen geven. Doe hierin vooral waar jullie zelf de voorkeur voor hebben!
Zwangerschapskwaaltjes
De eerste drie maanden staan erom bekend dat je behoorlijk misselijk kunt zijn. Helaas zijn er meer van dat soort kwaaltjes die nu de kop op kunnen steken. Gelukkig geldt dit niet voor iedereen en het wil zeker niet zeggen dat je van alle kwaaltjes last zult hebben. Over het algemeen verdwijnen de meeste klachten weer als je rond de drie maanden zwanger bent. De bekendste zwangerschapskwalen in het eerste trimester zijn:
- Misselijkheid, meestal in de ochtend
- Erg moe zijn
- Vaak moeten plassen
- Blaasontsteking
- Vreetbuien
- Brandend maagzuur
Veranderingen aan je lichaam
Natuurlijk zie je nog geen buik verschijnen. De baby is nog piepklein (nog maar 3 mm). Maar je borsten zullen al wel gaan veranderen door het veranderen van je hormoonhuishouding. Ze zullen voller worden. Ook je tepels kunnen gevoeliger worden.
Uitrekenen wanneer de bevalling zou moeten plaatsvinden
Wanneer je uitgerekend bent? Dat word je verteld nadat je de termijnecho hebt gehad (meestal tussen 10 en 12 weken). Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan het rekenen slaan. Wij hebben hiervoor een handige tool op onze website.
Voor een iets nauwkeurigere berekening wordt dus de termijnecho gemaakt. Wanneer of hoe je die laat maken spreek je af op je eerste afspraak met je verloskundige. Heeft jouw verloskundige zelf apparatuur staan, dan kan het ook zo zijn dat ze het direct bij het eerste gesprek al doet.
Wat moet je regelen?
Deze tweede maand maak je alvast een afspraak met de verloskundige. Ook moet je vast gaan kijken hoe je het op je werk moet regelen en bedenken, als je dat nog niet weet, hoeveel dagen/uren je wilt blijven werken. Wat je allemaal voor rechten hebt (en plichten) en waar je allemaal aan moet denken kun je bij het RIVM overzichtelijk bekijken. Afhankelijk van waar je woont kan het ook al nodig zijn om kinderdagverblijven te gaan bekijken om zeker te zijn van een plekje voor je kind.
Prenatale screening
Heb je nagedacht over prenatale screening? Je kunt door middel van een combinatietest de kans bepalen dat je kind een afwijking als Down heeft bijvoorbeeld. Dit is een bloedtest in combinatie met de meting van de nekplooi tijdens een echo. Deze testen moeten tussen de 9e en 14e week zwangerschap worden gedaan. De NIPT test, een nieuwe zeer betrouwbare test die één van deze drie chromosoomafwijkingen (downsyndroom, het edwards- of patausyndroom) op kan sporen wordt gedaan vanaf week 11.
Adviezen als je zwanger bent
In de tweede maand van je zwangerschap moet je nog steeds goed voor jezelf zorgen, hieronder vind je wat tips en adviezen.
- In deze maand slik je nog altijd foliumzuur
- Eet gezond en let op welke producten die je beter niet kunt eten
- Gebruik geen alcohol
- Rook niet
- Let goed op bij werkzaamheden met valgevaar of bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen! Dit geldt ook voor ploegendiensten, veel lawaai of bijvoorbeeld zwaar werk
- Neem voldoende rust. Je ziet misschien nog niks, maar je lichaam is hard aan het werk
Bronnen: RIVM, Voedingscentrum, De verloskundige