Je bent nu 42 weken zwanger en dat betekent dat je deze week of uiterlijk volgende week echt gaat bevallen. Wanneer je nu nog zwanger bent, ben je officieel overtijd. En nog steeds is daar niks mis mee. Je baby heeft het gewoon veel te goed daarbinnen. Je zult nu minimaal om de dag naar de verloskundige gaan die je vruchtwater en het hartje van de baby goed in de gaten houdt. Jullie zullen een plan maken of je ingeleid wilt worden en wanneer. Hoe dan ook ga jij je baby nu echt snel ontmoeten!
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Geen bericht is goed bericht. Deze week staat je telefoon waarschijnlijk roodgloeiend met nieuwsgierige familie en vrienden. Je kunt hier best een beetje geirriteerd van raken en het kan je ook uit je bubbel halen. Het is belangrijk om in deze fase zoveel mogelijk naar binnen te keren en te vertrouwen op je baby en je lichaam. Wanneer iedereen dan om de haverklap vraagt of de baby er al is, kan dat jou onzeker maken. Spreek daarom af; geen bericht is goed bericht.
De Moeder – Zwanger week 42
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 42 van je zwangerschap
Misschien ben je het wachten nu wel zat. Wanneer je meer dan 42 weken zwanger bent, ben je officieel ook echt overtijd. Dit wordt ook wel seroniteit of overdragenheid genoemd. Ongeveer 5 tot 10% van de zwangerschappen duurt langer dan 42 weken. De lichamelijke kwalen die je hebt, komen overeen met de symptomen van de afgelopen week.
Kramp in je kuiten
Met name in het laatste trimester, en ja dat is helaas ook nu nog in die allerlaatste fase, kun je last krijgen van kramp in je kuiten. Deze pijn schiet er vaak ‘s nachts in en hier schrik je van wakker. Het helpt om je voet voorzichtig te flexen. Ook kan een warme kruik tegen je voet aanleggen helpen. Kramp kan niet helemaal voorkomen worden maar een goede doorbloeding middels goed drinken en bewegen helpt wel. Lees hier meer over kramp in je benen tijdens de zwangerschap.
Slecht slapen
Ze zeggen wel eens dat de gebroken nachten tijdens je zwangerschap je voorbereiden op de tijd als de baby er is. Het enige verschil is dat de borstvoedingshormonen na de bevalling ervoor zorgen dat je slaap tussen het voeden door beter en dieper is en die hormonen nu nog niet werken. Oftewel de kwaliteit van je slaap is minder en dat voel je. Wat kun je overdag moe zijn! Er zijn veel factoren die ervoor zorgen dat je minder goed slaapt. Denk aan vaak moeten plassen, maagzuur, rusteloze benen, geen fijne houding kunnen vinden of kramp in je kuiten. Lees hier tips om toch uitgerust wakker te worden.
Lage rugpijn
Die enorme buik vraagt zijn tol van je rug. Je buikspieren zijn uitgeschakeld en dus moet je rug het extra gewicht opvangen. Hierdoor is het logisch dat je vooral in je onderrug pijn ervaart. Blijf bewegen, als in wandelen, fietsen of zwemmen, maar stop ook vooral als je pijn in je rug of ergens anders in je lijf krijgt. Het is de allerlaatste week, daarna zal je lichaam zich weer herstellen. Lees hier meer over rugpijn tijdens de zwangerschap.
Voorweeën
Voorweeën, de naam zegt het al, zijn het voorwerk op de echte weeën. Voorweeën herken je omdat ze minder krachtig zijn, ook niet in kracht toenemen en op een gegeven moment weer verdwijnen. Waar ontsluitingweeën juist krachtiger en regelmatiger worden, zijn voorweeën dus echt iets anders. Het kan natuurlijk wel dat je, op het moment dat je voorweeën krijgt, je niet zeker weet of dit nu het echte werk is. Ga ook niet zitten wachten maar zoek vooral, zolang het kan, afleiding in die eerste fase van je bevalling. Lees hier hoe je voorweeën kunt herkennen.
Veel plassen
Je blaas wordt verdrukt door je baby en ook je bekkenbodemspieren zijn minder sterk. Deze factoren zorgen ervoor dat je veel vaker dan normaal moet plassen. Irritant maar wel belangrijk. Houd je plas dan ook niet op en drink niet minder. Veel drinken is, vooral tijdens de zwangerschap, heel belangrijk. Lees hier verder voor tips wanneer je wel erg vaak moet plassen!
Maagzuur
Misschien heb jij geluk en is je baby al zover ingedaald, dat je weer wat meer ruimte hebt bovenin je buik en hierdoor het maagzuur weg of minder is. Toch hoeft je baby helemaal nog niet ingedaald te zijn, dit kan zelfs nog tijdens de bevalling gebeuren. Je kunt daarom nog steeds behoorlijk last van maagzuur hebben. Het helpt om wat rechterop te slapen, kleine porties te eten en kamillethee te drinken. Lees hier verder voor meer tips tegen maagzuur.
Diarree en overgeven
Dacht je dat die misselijkheid na het eerste trimester wel voorbij was, komt het nu gewoon weer terug. Wordt je echter opeens misselijk of krijg je diarree, dan is de kans groot dat de bevalling begint. Je lichaam maakt het spijsverteringskanaal vrij voor meer ruimte en om er zo tijdens de bevalling geen energie meer aan kwijt te zijn. Lees hier meer voortekenen van de start van de bevalling.
Lekkende borsten
Met name in de laatste weken voor je bevalling kun je al wat vaker druppeltjes melk uit je borsten verliezen. Deze melk is meestal een beetje gelig en dik. Je noemt deze eerste melk colostrum. Dit is de eerste melk die je baby ook krijgt na de geboorte en zit boordevol belangrijke vitamines en afweerstoffen. Heb je erg last van lekkende borsten, dan kun je overwegen om alvast (wasbare) zoogcompressen in je bh te doen. Lees hier meer over je borsten tijdens en na de zwangerschap.
Spanning
Je kunt deze week best last hebben van wat spanning. Wat is nu het beste om te doen, inleiden of nog even wachten? Zolang het goed blijft gaan met de baby, mag je erop vertrouwen dat je nog even kunt wachten. Maar kun je dit nog aan? Kan je lichaam het nog aan om nog langer met die zwangere buik rond te lopen? Bespreek al je angsten, twijfels en onzekerheden goed met je verloskundige en partner om zo samen tot een goede beslissing te komen. Probeer vooral bij jezelf en je eigen gevoel te blijven. Waarschijnlijk vind je omgeving er van alles van dat je (nog) zwanger bent maar weet dat het heel normaal is om 42 weken zwanger te zijn.
Inleiden
Het is een belangrijke keuze om ingeleid te worden. Het belangrijkste is namelijk dat je weet dat je een keuze hebt. Je hoeft niet ingeleid te worden met 42 weken, ook al zullen de meeste zorgverleners hierop aansturen. Lees je goed in wat inleiden betekent en stel alle vragen die je hebt. Inleiden kan op verschillende manieren. Meestal wordt er synthetische oxytocine gebruikt om zo de bevalling op te wekken. De nadelen van synthetische oxytocine is dat je niet het gelukshormoon endorfine krijgt waardoor je beter om kunt gaan met de pijn. Pijnbestrijding is daarom vaker een gevolg van een ingeleide bevalling. Deze punten hoeven zeker niet doorslaggevend voor je te zijn. Uiteindelijk is een gezonde baby zonder extra risico’s op de wereld zetten het allerbelangrijkst. Lees hier meer over het inleiden van de bevalling.
Natuurlijke manieren om de bevalling op te wekken
Van onderstaande natuurlijke manieren om de bevalling op te wekken is niets bewezen en zal ook niets uithalen als je baby er nog niet klaar voor is maar bij sommige vrouwen kan het het laatste zetje zijn.
- Seks – Dit is de enige wel bewezen natuurlijke manier om de bevalling op te wekken. Als jij een orgasme krijgt, trekt je baarmoeder samen en dit zou de weeën kunnen triggeren. Hiernaast bevat sperma een hormoon dat helpt om de baarmoedermond te verweken. Masseer ook je tepels zodat het hormoon oxytocine vrijkomt waardoor de geboorte gestimuleerd kan worden.
- Frambozenbladthee drinken – Dit mag echt alleen in de laatste weken van je zwangerschap.
- Veel ananas eten – De stof kinine kan een aanzet zijn om de bevalling te laten beginnen.
- Wandelen – Hierdoor zakt de baby meer in het bekkengebied.
- Voetreflexmassage – Je kunt met voetreflex de baarmoeder stimuleren.
Bevalhouding
Overtijd zijn betekent niet dat je baby veel groter is. Het hoofdje van je baby is sowieso niet meer gegroeid en daarom niet groter dan baby’s die ‘op tijd’ geboren worden. Toch is het goed om van te voren na te denken over bevalhoudingen. Op je rug bevallen helpt de zwaartekracht niet en is ook een stuk lastiger persen (je poept toch ook niet op je rug). Overweeg daarom op handen en knieeën te bevallen of gebruik te maken van een baarkruk. Ook een badbevalling helpt enorm om meer te ontspannen. Lees hier alles over de verschillende bevalposities.
Je lichaam bij 42 weken zwanger
Dit is de allerlaatste week van je zwangerschap. Bijna alle vrouwen zijn met 43 weken wel bevallen. Kijk nog maar eens goed naar jezelf en wees trots! Bijna tien maanden lang heb jij een baby gedragen en nu is het tijd dat het harde werken en wachten wordt beloond. Je gaat je baby eindelijk ontmoeten.
Groei van je buik
Dit was het dan, de laatste week van je zwangere buik. Nu je zeker weet dat je bijna gaat bevallen en misschien wel ingeleid wordt, weet je dat je dikke buik snel verleden tijd is. Groter dan dit wordt je buik niet en waarschijnlijk is je baby al ingedaald waardoor je al iets meer lucht hebt gekregen.
De Baby – Bij 42 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Je baby is na 42 weken zwangerschap hoogstwaarschijnlijk wat zwaarder dan gemiddeld. De huid zal wat uitgedroogd zijn en er wat rood en schilferig uitzien omdat er vrijwel geen huidsmeer meer aanwezig is. Het huidsmeer heeft het huidje van je baby beschermd tegen het vruchtwater maar het meeste huidsmeer is nu wel verdwenen.
Hoe groot is je baby bij 42 weken zwanger?
Na 42 weken weegt een baby gemiddeld tussen de 3800 en 4200 gram. Je baby is in deze laatste week misschien nog iets zwaarder geworden maar waarschijnlijk niet echt langer. Baby’s zijn gemiddeld 50 cm als ze geboren worden. Dit komt overeen met de maat van het eerste pakje! Lees ook: maattabel babykleding
Extra check
De verloskundige zal de gezondheid van jou en je baby goed in de gaten houden. Als het nodig is, word je onderzocht in het ziekenhuis. Daar wordt onder andere gekeken naar je baby, de placenta en de hoeveelheid vruchtwater.
Placenta
Bij 42 weken wordt sterk overwogen om de bevalling in te leiden. Dit komt omdat uit onderzoek is gebleken dat na 42 weken de placenta in sommige gevallen minder gaat werken en je baby dus minder voeding en zuurstof krijgt. Dit hoeft bij jou helemaal niet het geval te zijn maar om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten zullen jouw zorgverleners je waarschijnlijk adviseren om deze week de bevalling in te leiden.
Minder vruchtwater
De kans dat je vanaf nu minder vruchtwater hebt, is aanwezig. Minder vruchtwater is op den duur schadelijk en dus is het belangrijk dat je baby geboren gaat worden. Je verloskundige kan de hoeveelheid vruchtwater checken dus zolang jij voldoende vruchtwater heb, je je baby nog goed voelt bewegen en het hartje goed klopt, mag je aannemen dat je baby het nog goed heeft daarbinnen.
Haar en nagels
Als je baby nu geboren wordt, zal het opvallen dat het haar en de nagels al iets langer zijn. Het is goed om de nageltjes van je baby goed in de gaten houden zodat hij zichzelf niet krabt. In het begin kun je de nageltjes nog niet knippen maar wel vijlen of voorzichtig afbijten met je eigen tanden.
Handig – 42 weken zwanger
To do als je 42 weken zwanger bent
- Lees je goed in over de verschillende manieren om ingeleid te worden. Als je zelf weet wat je graag wilt, kun je hierover beter het gesprek voeren met de gynaecoloog.
- Nu je zo aan het wachten bent, is afleiding echt het toverwoord. Vind een goede balans tussen in jezelf keren en je klaarmaken voor de bevalling en nog wat fijne afspraken zoals afspreken met vriendinnen of een zwangerschapsmassage.
- Nu je niks meer gepland hebt staan, heb je voldoende tijd om ademhalings- en ontspanningsoefeningen te doen. Deze zijn niet alleen nu maar ook tijdens de bevalling heel goed om te gebruiken. Je kunt altijd terugkeren naar je ademhaling als je tijdens de bevalling overvallen wordt door hevige pijn of paniek.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Na 42 weken zwangerschap worden de risico’s voor de baby iets groter. De placenta kan minder goed gaan werken en het vruchtwater kan minder worden. Dit hoeft in jouw geval niet zo te zijn maar soms is het beter ‘better safe than sorry’ te zijn.
Jazeker kan dat. Er zijn genoeg vrouwen die met 43 weken zwanger bevallen. Wel zullen de meeste verloskundigen de zorg na 42 weken overdragen aan de gyneacoloog en is de kans dat je in het ziekenhuis gaat bevallen hiermee een stuk groter.
42 weken zwanger – Hoeveel procent is langer dan 42 weken zwanger?
Slechts vijf procent van de vrouwen is langer dan 42 weken zwanger. Veruit de meeste vrouwen bevallen binnen tien dagen rond de uitgerekende datum. Dit betekent echter niet dat jouw zwangerschap niet normaal is. Je bent gewoon iets anders dan het gemiddelde.