Je bent nu 6 tot 7 weken zwanger. Het begint waarschijnlijk langzaam tot je door te dringen dat dit echt is. Misschien heb je al veel last van zwangerschapskwaaltjes of merk je nog nauwelijks dat je zwanger bent. Je kindje ontwikkelt zich in ieder geval snel! Deze week is er een kloppend hartje te zien en krijgt het gezichtje steeds meer vorm. Jouw lichaam verandert ook. Lees er alles over in dit artikel en check onze handige tips voor deze week.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Veel vrouwen hebben nu last van (ochtend)misselijkheid of een weeïg gevoel. De beste tip is om vaker kleine porties te eten gedurende de dag. Tegen de ochtendmisselijkheid helpt het om voordat je opstaat iets te eten zoals een beschuitje of droge crackers, en een kopje (gember)thee te drinken. Laat die ontbijtjes op bed maar beginnen! Gember helpt tegen de misselijkheid en is ook in pilvorm te koop.
De Moeder – Zwanger week 6
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 6 van je zwangerschap
De komende weken kunnen best heftig zijn. De zwangerschapshormonen gieren door je lijf en zorgen voor allerlei vervelende kwaaltjes. Ondertussen weten waarschijnlijk nog niet veel mensen dat je zwanger bent. Je voelt je misschien verre van lekker. Maar wees gerust, de meeste vrouwen hebben hier last van en de symptomen verdwijnen vaak na het eerste trimester.
Pijnlijke borsten
Je borsten kunnen behoorlijk gevoelig zijn doordat de melkklieren al volop aan het ontwikkelen zijn en er meer bloed door je borsten stroomt. Tip: Koop alvast een stevige zwangerschapsbh die extra ondersteuning biedt.
Lees hier meer over pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap.
Misselijkheid (morning sickness)
De misselijkheid kan helaas nog wel een paar weken duren. Zolang je het kunt onderdrukken met kleine beetjes eten en rust is dit een gewone zwangerschapskwaal. Kun jij echter niks binnenhouden en put de misselijkheid je volledig uit, dan spreek je van Hyperemesis gravidarum. Slechs één op de 200 vrouwen hebben hier last van. Vermoed jij dat je hier last van hebt, ga dan altijd langs de huisarts of verloskundige. Tips tegen misselijkheid zijn gember (in thee of pilvorm) en vitamine B6.
Lees hier meer over ochtendmisselijkheid.
Meer plassen
Heel irritant maar je moet meer plassen tijdens je zwangerschap. Vooral ‘s nachts zul je merken dat je vaker naar de wc moet dan anders. Misschien alvast een voorbereiding op de gebroken nachten straks?
Lees hier meer over vaak plassen tijdens de zwangerschap.
Stemmingswisselingen
De hormonen gaan alle kanten op. Het ene moment voel je je heel erg blij en gelukkig en kan je niet wachten tot de baby er is. Het andere moment schiet je in de stress, ben je bang en twijfel je aan alles. Dit hoort erbij en komt voornamelijk door de hormonen die door je lijf gieren. Zorg er vooral voor dat je rustig blijft en voldoende rust neemt. Stress heeft namelijk een slechte invloed op hormonen.
Lees hier meer over stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap.
Zin in ander voedsel
Je kunt opeens zin hebben in ander eten of bepaalde cravings hebben. Het is natuurlijk helemaal niet erg hier af en toe aan toe te geven maar kijk wel naar wat je naar binnen werkt. Het is bijvoorbeeld niet verstandig een zak drop leeg te eten. Drop zorgt voor een hogere bloeddruk en dit wil je juist niet tijdens je zwangerschap.
Lees ook: Alles over voeding tijdens de zwangerschap
Sterke reuk
Je kunt een bepaalde afkeer krijgen tegen dingen waarvan de geur je normaal niet eens was opgevallen. Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat je reukvermogen versterkt wordt. Onbewust een extra zintuig om je baby te beschermen en te ruiken wat wel en niet goed is om te eten.
Lees hier meer over reukvermogen tijdens de zwangerschap.
Hondsmoe zijn
Misschien heb je het idee dat je de hele dag wel kan slapen. Er gebeurd ook zo vreselijk veel in je lijf deze weken. Je bent gewoon een baby aan het maken! Gun jezelf die rust. Het is misschien lastig om afspraken af te zeggen omdat je de zwangerschap nog niet aan de grote klok wil hangen maar wat extra tijd voor jezelf deze weken kan geen kwaad.
Lees hier meer over vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Twijfels en onzekerheden
Na een positieve zwangerschapstest ga je waarschijnlijk vroeg of laat twijfelen. Dat is niet zo vreemd, want jouw leven en dat van je partner verandert straks compleet. Die twijfels zorgen ervoor dat je vast gaat nadenken over de toekomst. Het bereid je voor op je rol als moeder. Deel deze twijfels met je partner, je moeder, je vriendinnen of je verloskundige.
Bewegen is gezond
Een fit en gezond lijf is beter in staat om een zwangerschap goed door te komen. Het is dan ook heel belangrijk dat je vooral tijdens de zwangerschap goed voor jezelf zorgt. Blijf sporten en bewegen. Overleg natuurlijk wel met jouw sportbegeleider tot wanneer het goed is om door te blijven gaan. Overweeg om over te stappen op speciale zwangerschapssporten zoals zwangerschapszwemmen of yoga. Merk je dat je al last begint te krijgen van je bekken, dan is het goed om meteen contact te hebben met een bekkenspecialist om meer problemen in je zwangerschap te voorkomen.
Je lichaam bij 6 weken zwanger
Doordat je nog steeds last kunt hebben van een opgeblazen gevoel lijkt je buik soms wel drie maanden zwanger. Maar niet alleen je buik verandert, je hele lijf verandert mee.
Groei van je buik
Vooral als je al een keer eerder zwanger bent geweest, zul je merken dat je buik deze keer veel sneller groeit. Je lichaam herkent de zwangerschapshormonen en gaat sneller over in actie. Als dit echter je eerste kindje is dan is je buik misschien nog zo plat als een dubbeltje. Maak je geen zorgen want ieder lichaam en dus ook iedere zwangere buik is anders.
Voedingsstoffen direct naar je baby
Vanaf deze week gaan de voedingsstoffen via jouw bloed naar de baby. Vanaf nu zijn jullie dus echt verbonden en dus wordt het nog belangrijker om gezond te eten. Immers alles wat jij inneemt, krijgt je baby ook direct binnen.
De Baby – Bij 6 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Week 6 is een mijlpaal omdat deze week het hartje steviger begint te kloppen. Vanaf nu is deze ook te zien op een echo. Door het kloppende hartje, gaat de ontwikkeling nog sneller.
Hoe groot is je baby bij 6 weken zwanger?
Je baby ontwikkelt zich in een rap tempo! Hij groeit hard en is al verdubbeld in afmeting ten opzichte van vorige week! Deze week is je baby ongeveer zo groot als een erwt (3 mm) en heeft hij een gewicht van 1 gram.
Gezichtje
Het gezichtje gaat deze week vorm krijgen. De wangen, kin en kaaklijn nemen hun vorm aan en ook de ogen en neus komen tevoorschijn.
Hartslag
Tussen de 5de en 6de week begint het hartje van je baby te kloppen. Ook beginnen organen zoals de nieren en de maag zich te ontwikkelen.
Foetushouding
Het wordt niet voor niets de foetushouding genoemd: je aanstaande baby, die eruitziet als een klein kikkervisje met een piepklein “staartje”, is opgerold met de verschijnende beentjes (nu nog kleine knopjes) tegen het rompje aan.
Ontwikkeling van de hersenen
Als jij 6 weken zwanger bent zijn de hersenen van je baby zich enorm snel aan het ontwikkelen en splitsen zich op in vijf aparte onderdelen. Het hart heeft nu twee kamers en pompt het bloed rond in een bloedsomloop die zorgt dat zuurstof en voedingsstoffen door het hele embryo heen worden getransporteerd. Die energie is hard nodig om verder te kunnen groeien.
Ontwikkeling van de armpjes
De armpjes zijn al wat verder uitgegroeid, er vormen zich nu ook bobbeltjes waar beentjes uitgroeien en platte stukjes aan het einde van de armpjes waar later handjes uit gaan groeien. Omdat het voor een pasgeboren baby belangrijker is om dingen vast te kunnen pakken, ontwikkelen de armpjes en handjes zich net iets sneller dan de beentjes en voetjes.
Ontwikkeling van de ogen
Ook het oog begint zich te ontwikkelen (maar het heeft nog geen irissen of oogleden!) en er ontstaan twee holtes voor de neusgaten, nog een heel eind uit elkaar. Geen zorgen, over een paar weken gaat het embryo meer op een mensje lijken, ook het staartje verdwijnt!
Voeding van de baby
Wist je dat de dooierzak nu nog zorgt voor de voeding van het embryo? De navelstreng is in ontwikkeling, later zullen de navelstreng en placenta de functie van de dooierzak overnemen. Het embryo ligt in een helder vlies (amnion, of vruchtvlies) gevuld met vloeistof, het vruchtwater. Op deze manier wordt het embryo goed beschermd. De huid van het embryo is nog flinterdun en doorschijnend. Organen als de nieren en de maag beginnen te ontwikkelen.
Erwt – Hoe groot is je baby bij 6 weken zwanger?
Je baby ontwikkelt zich in een rap tempo! Hij groeit hard en is al verdubbeld in afmeting ten opzichte van vorige week! Deze week is je baby ongeveer zo groot als een erwt (3 mm) en heeft hij een gewicht van 1 gram.
Handig – 6 weken zwanger
To do als je 6 weken zwanger bent
- Vooral als je in een grote stad woont is het raadzaam om je kind al aan te melden bij de kinderopvang als jullie hiervoor kiezen. De wachtlijsten zijn vaak ontzettend lang. Ook als je in een minder druk bevolkt deel woont is het goed om al eens te informeren naar de mogelijkheden.
- Waarschijnlijk heb je deze week of volgende week de eerste afspraak met de verloskundige. Het is raadzaam om ook meteen kraamzorg te regelen. Vooral als je specifieke wensen hebt over de kraamzorg is het goed om er vroeg bij te zijn.
- Vergeet niet in je zwangerschapsdagboek te schrijven en een weekfoto te maken.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Ja! Vanaf deze week is er een kloppend hartje te zien op een echo. Voor veel vrouwen voelt dit als het eerste echte bewijs van een zwangerschap. Je hebt een kloppend hartje gezien!
In week 6 gaat de ontwikkeling hard en wordt de basis gelegd voor de maag, darmen, nieren en longen. Vaag zijn de contouren van de ruggengraat te zien en de armen groeien uit tot kleine stompjes. Ook klopt het hartje deze week veel steviger en is deze te zien op een echo.
Als je een echo met 6 weken krijgt, spreken we van een vroege echo. Je kunt het hartje zien en dus ook of het om één kindje of een meerling gaat. Daarnaast kan de verloskundige je eierstokken checken en zie je de ligging van de baarmoeder.