8 maanden zwanger – hoogtepunten
De Baby
Zo groot als een krop sla (42 cm)
Gewicht 2250 gram
De moeder
34 tot 35 weken (de 35e week)
Achtste maand
Derde trimester
De Baby
Zo groot als een krop sla (42 cm)
Gewicht 2250 gram
De moeder
34 tot 35 weken (de 35e week)
Achtste maand
Derde trimester
Minder mobiel
Als je 8 maanden zwanger bent krijgt je baby steeds minder ruimte in je buik. En jouw buik wordt juist alsmaar groter…Je zal merken dat je steeds minder mobiel wordt.
Iedere baby is anders
In het begin van de zwangerschap is precies aan de lengte van de vrucht te zien hoe oud het is, verderop in de zwangerschap beginnen de lengtes en gewichten wat uiteen te lopen. Ook bij de geboorte zijn niet alle baby’s even lang en zwaar. Dit is afhankelijk van meerdere factoren.
Mentale toestand
Je kan in deze fase van je zwangerschap steeds meer in jezelf gekeerd raken, dat is normaal! Je kunt je minder goed concentreren en vergeet dingen of je hoort het niet als iemand tegen je praat. Een teken dat je geest zich aan het voorbereiden is op de komst van de baby.
De baby
De baby is met 8 maanden zwanger al zo groot, dat hij minder kan bewegen. Waarschijnlijk gaat hij daarom al vaker met zijn hoofdje naar beneden liggen. Wat voor de bevalling de meest ideale ligging is. In het begin van de zwangerschap is precies aan de lengte van de vrucht te zien hoe oud het is, maar verderop in de zwangerschap beginnen de lengtes en gewichten wat uiteen te lopen. Ook bij de geboorte zijn niet alle baby’s even lang en zwaar.
Hoe ziet je baby er nu uit
Je baby is nu nog helemaal bedekt met lang, dun en zacht haar. Dit beschermt zijn huid omdat hij anders erg zou uitdrogen door het vruchtwater. Wordt je baby rond de uitgerekende datum geboren, dan zal dit ‘vachtje’ meestal al verdwenen zijn. De baby wordt steeds molliger. Iedere dag neemt het vet onder zijn huid namelijk toe met zo’n 14 gram. Haren kan je baby ook al hebben. Hoewel dit heel erg verschilt per baby. Maar het zou zomaar al zo’n 5 cm lang kunnen zijn.
Lichaamsfeiten van de baby
Als je 8 maanden zwanger bent ontwikkelen de longen van de baby steeds verder. Zo krijgt hij deze maand longblaasjes, wat ook wel alveoli genoemd wordt. De aanmaak hiervan stopt niet na de bevalling. Het gaat zelfs door tot je kind ongeveer 8 jaar is. Naast deze longblaasjes verandert er nog meer aan de binnenkant van de longen van je baby. De longcellen gaan namelijk surfactant maken. Hierdoor kunnen de longblaasjes na de geboorte goed openen als je baby inademt. Het voorkomt ook het dichtklappen als de baby weer uitademt.
Je baby zal nu geluiden gaan herkennen. Dus is het een goed idee om bijvoorbeeld slaapliedjes voor hem te gaan zingen. Daar kan je hem na de bevalling mee troosten, omdat dit voor hem dan heel vertrouwd klinkt. Ben je nieuwsgierig hoe de geluiden voor je baby klinken? Het zal wel enigszins vervormd zijn, omdat het door jouw buikwand heen moet komen én je baby in het vruchtwater ligt. Waarschijnlijk is het wel te vergelijken met hoe je zelf geluiden hoort als je onder water bent.
De baby proeft ook steeds meer verschillende smaakjes. Er wordt dan ook gezegd dat je nu je baby al aan verschillende smaken kunt laten wennen door gevarieerd te eten.
De moeder
De bevalling nadert nu toch wel heel snel. Misschien kun je niet wachten, maar het kan je ook angstig maken. Emoties kunnen je uit je slaap houden en ook die dikke buik werkt niet echt mee aan een fijne nachtrust. Maar goed, de laatste loodjes wegen het zwaarst en vertrouw gewoon op jezelf!
Lichaamsfeiten
Het kan zijn dat je een donkere streep krijgt die net iets boven je navel begint en doorloopt tot aan het schaambeen. Dit komt door de spier die daar zit en is uitgerekt. De spier zal zich na je bevalling weer herstellen en deze zwangerschapsstreep zal dan ook langzaam weer verdwijnen. Vanaf welk moment deze zichtbaar kan worden is heel verschillend per vrouw. Het kan zelfs zo zijn dat jij er helemaal geen last van zult hebben. Je kunt ook last gaan krijgen van colostrum. Dit is de eerste melk die je baby gaat krijgen, welke rijk aan eiwit is. Maar je kunt er nu soms al iets van verliezen. Vocht vasthouden komt ook vaak voor, zeker bij je enkels. Heb je er erg last van of hou je veel vocht vast, overleg dan met je verloskundige of huisarts.
Zwangerschapsverlof
Aan het einde van deze maand zal ergens jouw zwangerschapsverlof beginnen. Misschien ben je er wel echt aan toe omdat alles nu toch wel zwaarder begint te worden. Het geeft je de kans om rustiger aan te doen. Daarnaast kun je nu echt al je aandacht storten op alles wat er nog moet gebeuren en wat met de baby te maken heeft. Misschien kriebelt het wel heel erg bij je om alles goed op orde te hebben. Daar kun je nu lekker aan toegeven. Misschien zit je er echt niet op te wachten om de hele dag te gaan poetsen en opruimen, wat natuurlijk ook niet werkt als je lichamelijk juist rustiger aan wilt doen. Maar lekker zelf kleertjes maken of misschien wel zelf het geboortekaartje ontwerpen kan ook helpen om toch aan die drang toe te geven.
Goede voorbereiding
Je goed voorbereiden op de bevalling geeft rust in je hoofd. En uiteraard is het beter voor de baby. Zorg dat je geboorteplan nu definitief klaar ligt. Zet je vluchtkoffertje klaar, ook als je thuis wilt bevallen. Kies je ervoor om in het ziekenhuis te bevallen, weet je dan hoe je er het snelst kunt komen? Zeker als je afhankelijk bent van anderen is dit wel fijn om even uit te zoeken. Heb je nog geen intake gehad van de kraamzorg? Dan zal je die waarschijnlijk begin deze maand wel krijgen. Zij kijkt met jou na wat er nog moet gebeuren om alles in orde te hebben voor de bevalling en de baby. Hiervoor heb je een checklist gehad, waar precies op staat wat je allemaal in huis moet hebben. Voor een thuisbevalling moet je bed bijvoorbeeld op klossen staan (of je moet al een verhoogd bed hebben). Niet alleen fijn voor de kraamverpleegkundige, maar ook voor jouzelf op dit moment. Zo kom je veel makkelijker het bed in en uit.
Mentale toestand
Als je 8 maanden zwanger bent, zal je wellicht merken dat je steeds meer in jezelf gekeerd raakt. Niet dat je je helemaal niet meer voor de buitenwereld interesseert, maar je hebt duidelijk iets anders aan je hoofd. Je kunt je misschien minder goed concentreren. Ook vergeet je dingen of hoor je het niet als iemand tegen je praat. Dat is volkomen normaal in deze fase van de zwangerschap. Ook je geest bereidt zich in deze periode namelijk voor op de komst van de baby, en dat betekent dat er niet altijd heel veel ruimte meer is voor aandacht voor andere zaken.
Leren puffen
Veel zwangerschapscursussen zullen inmiddels begonnen zijn en afhankelijk van welke je gekozen hebt, zal je partner al eens meegegaan zijn om te leren jou te ondersteunen. Daadwerkelijk samen je voorbereiden op de bevalling is geen overbodige luxe. Zo weet je allebei wat te doen en kan je partner je ook werkelijk helpen met het wegpuffen van de weeën.
Andere kinderen
Heb je al kinderen? Praat regelmatig met ze over de veranderingen die gaan komen. Afhankelijk van de leeftijd natuurlijk. Zijn er dingen die veranderen voor je kind(eren) als de baby geboren is, wacht dan niet met die veranderingen tot de baby er is. Zo voorkom je dat je kind de baby de schuld geeft van allerlei dingen. En is de overgang minder groot. En een baby in huis én opeens op een andere kamer slapen én misschien wel opeens naar de peuterspeelzaal zodat mama even tijd voor de baby alleen heeft…dat is voor een klein kind gewoon te veel. Heb je de veranderingen nog niet in gang gezet, doe dit dan deze maand. Zeker bij oudere kinderen is het leuk om te bedenken hoe je ze gaat verrassen als de baby er is. Bedenk iets liefs! Of bedenk in hoeverre je ze bij de bevalling wilt betrekken.
Bronnen: De verloskundige, Longfonds.nl