9 maanden zwanger – hoogtepunten
De Baby
Zo groot als een jackfruit (49 cm)
Gewicht 3300 gram
De moeder
39 tot 40 weken (de 40e week)
Negende maand
Derde trimester
De Baby
Zo groot als een jackfruit (49 cm)
Gewicht 3300 gram
De moeder
39 tot 40 weken (de 40e week)
Negende maand
Derde trimester
Voortekenen
Als je 9 maanden zwanger bent zijn er meerdere voortekenen die je kunt krijgen dat de bevalling op komst is. Hoewel het vaak nog niet aangeeft wanneer je daadwerkelijk gaat bevallen.
Indalen
De meeste baby’s dalen in tussen de 30e en 38e week van de zwangerschap. Toch komt het ook voor dat ze dit pas tijdens de bevalling doen.
Ben je er klaar voor?
De baby ligt voor de baarmoedermond. Dankzij de fontanellen, de openingen tussen de schedelbeenderen, kan het hoofdje tijdens de bevalling iets smaller worden, omdat ze over elkaar heen schuiven, en er dus makkelijker uit komen.
De baby
Je bent 9 maanden zwanger. Voor zowel jou én de baby breekt een spannende tijd aan: de bevalling. De baby maakt zich hiervoor klaar door in te dalen. En ruimte is er ondertussen echt niet meer voor de baby. Tijd om te gaan komen!
Hoe je baby nog groeit
Misschien denk je dat je baby nu al helemaal klaar is. Maar toch gebeurt er nog steeds van alles waardoor je baby nog beter voorbereid is op het leven buiten de baarmoeder. Zo zal tegen de 37e week pas het zenuwstelsel zijn volgroeid. Ook heeft hij nu onder zijn huid genoeg vet opgeslagen waardoor hij zelf zijn lichaamstemperatuur kan gaan regelen als hij geboren is. Hoewel je daar wel goed op moet letten, want dit is nog altijd niet zo goed geregeld als bij ons.
Indalen en ligging van de baby
De meeste baby’s dalen in tussen de 30e en 38e week van de zwangerschap. Toch komt het ook voor dat ze dit pas tijdens de bevalling doen. In het gunstigste geval ligt de baby met zijn hoofdje naar beneden, want zo wordt hij het makkelijkst geboren. Gelukkig doen de meeste baby’s dit ook. Bij een stuitligging ligt de baby echter ‘verkeerd om’. Er kan geprobeerd worden om je kind te draaien, dit heet een versie. Dit wordt gedaan door aan de buitenkant van de buik de baby te proberen om te draaien. Als de baby na 36 weken zwangerschap nog in een stuitligging ligt, kan je gaan kiezen hoe je wilt bevallen: gewoon vaginaal of met een keizersnede. Aan beide zitten voor- en nadelen, maar hierover zal de gynaecoloog je uiteraard goed adviseren. Natuurlijk zal dit ook afhangen van jouw persoonlijke situatie.
Oefenen in de buik
Je baby is volop aan het oefenen met van alles om straks zelf te kunnen leven in de ‘grote buitenwereld’. Je baby doet dit door te slikken, maakt ademhalingsbewegingen, zuigt en scheidt enzymen en hormonen af. Hij kan door gecoördineerde reflexen nu iets stevig vastpakken (dat demonstreert hij straks als jij je vinger in zijn knuistje legt) en zijn hoofdje bewegen (om melk te zoeken), hij knippert met zijn oogjes en maakt zelfs loopbewegingen. Ook reageert hij op geluiden, licht, geur en aanraking.
Langer dan 9 maanden zwanger
Duurt de zwangerschap langer dan 42 weken dan zal de placenta minder goed gaan werken, waardoor de baby te weinig voeding binnenkrijgt. Daarnaast kan je baby in het vruchtwater poepen. Ook zuurstofgebrek kan eventueel ontstaan. Daarom zal je nadat je de uitgerekende datum bent gepasseerd extra onder controle staan en wordt je baby goed in de gaten gehouden. Als de baby niet spontaan komt of gezondheidsrisico’s zich voordoen, zal je worden ingeleid om zo de bevalling op te wekken.
De moeder
Ben je na 9 maanden het zwanger zijn wel zat en wil je graag snel bevallen? Probeer te ontspannen! Wist je dat het hormoon oxytocine – dat helpt de bevalling op gang te brengen – beter wordt geproduceerd als je ontspannen bent? Pak er dus lekker een boek bij, kijk je favoriete serie op tv of ga in bad liggen. Of anders: een orgasme prikkelt de baarmoeder en zet ook aan tot de productie van oxytocine. Zolang de vliezen niet gebroken zijn is vrijen geen enkel probleem voor de baby.
Lichaamsfeiten
Rond deze tijd kun je last hebben van diarree. Lage rugpijn is ook vrij normaal in dit stadium. Je buik is vol en bewegen kan soms best lastig zijn. De meeste baby’s zijn nu ingedaald en dit kan je voelen als een soort bal wat tussen je benen hangt. Let goed op je lichaamshouding! Probeer niet gebukt te gaan lopen, maar rechtop te blijven. En let op je bekkenbodem! Trek deze bewust in. Ademhalen kan nu dus juist weer makkelijker gaan, omdat je longen door het indalen van de baby weer meer ruimte hebben gekregen.
Thuis bevallen
Vanaf 37 weken mag je gewoon thuis bevallen, als je dat wilt. Ben je langer dan twee weken over de uitgerekende datum heen, dan zal je waarschijnlijk in het ziekenhuis bevallen. Na 42 weken wordt praktisch altijd gekozen voor het inleiden van de bevalling. Meestal zal je na 41 weken doorverwezen worden naar de gynaecoloog en hij zal de baby goed in de gaten houden. Zolang alle controles goed zijn, kan er gekozen worden om te wachten op een spontane bevalling. Je zult dan wel extra goed in de gaten gehouden worden (of eigenlijk je baby).
Wanneer begint de bevalling?
Er zijn meerdere voortekenen die je kunt krijgen dat de bevalling op komst is. Hoewel het vaak nog niet aangeeft wanneer je daadwerkelijk gaat bevallen. Zo kun je ‘tekenen’, hierbij komt er bloederige afscheiding uit je vagina. Dit kan echter al een week of nog langer voor de bevalling gebeuren.
De slijmprop verliezen is ook zo’n teken, die al ruim voor de bevalling kan gebeuren. De slijmprop wordt weker en wordt door de baby eruit gedrukt. Hierdoor is de weg voor de baby vrijer om te komen. Overigens hoef je dit niet te merken, want je kunt de slijmprop ook ongemerkt verliezen als je bijvoorbeeld op het toilet zit.
Een andere teken is het breken van de vliezen. Als na 24 uur de bevalling nog niet is begonnen, zal je in het ziekenhuis moeten bevallen vanwege de risico’s voor de baby. Jullie zullen ook minimaal 12 uur na de bevalling in het ziekenhuis moeten blijven.
Uiteraard zijn weeën ook een voorbode. Maar let op: harde buiken/oefenweeën zijn alleen maar oefeningen of een uiting van te veel hooi op je vork nemen. Dit zegt helemaal niks over de bevalling. Ontsluitingsweeën zijn pas het echte begin van de bevalling, welke over zullen gaan in persweeën.
Lees ook: voortekenen start van de bevalling
Lijstje met nummers
Wie wil je allemaal laten weten dat je bevallen bent? Of wie wil je bij je bevalling hebben en moet je dus snel kunnen bellen? Waarschijnlijk staan ze allemaal al in je telefoon, maar het kan ook zo zijn dat jij niet de puf hebt of in staat bent om ze te bellen. Gewoon een duidelijk lijstje klaarleggen met de personen en hun nummers kan handig zijn. Denk ook aan nummers van de kraamzorg, de verloskundige en bijvoorbeeld het ziekenhuis.
Regelen direct na de bevalling
Als je straks bent bevallen is er een aantal zaken die geregeld moeten worden. Denk aan het aangifte doen van je baby bijvoorbeeld en de verschillende instanties op de hoogte brengen. Bekijk de checklist wat te regelen na de geboorte.
Bronnen: Antoniusziekenhuis, Degynaecoloog.nl, LUMC