Het kraampakket; het welbekende en belangrijke pakket dat iedere zwangere vrouw in huis moet hebben voordat ze gaat bevallen. Het pakket is eigenlijk ontstaan vanuit de zorgverzekeraars, die moeders in spe wilden helpen door alle noodzakelijke (medische) artikelen bij elkaar in een doos te stoppen. Door het pakket als geheel te kopen, ben je ervan verzekerd dat je alle basisartikelen voor tijdens en na de bevalling in huis hebt. De meeste zorgverzekeraars sturen je gratis een pakket toe, als je aanvullend verzekerd bent ten minste. Zo niet, zul je ervoor moeten betalen. Gelukkig zijn er meer dan genoeg manieren om aan de juiste producten te komen. In dit artikel lees je alles over wat er precies in dit heilige pakket zit, hoe je eraan komt, wat voor verschillende soorten er zijn én wat je er na de bevalling mee kan doen!
Wat zit er in een kraampakket?
Wat er precies allemaal in een kraampakket zit hangt af van de zorgverzekeraar. Daarnaast zijn er tal van webshops die hun eigen variant van een kraampakket aanbieden. In de meeste kraampakketten zitten in ieder geval de volgende artikelen:
- Matrasbeschermer – Een paar weken voor de bevalling kun je deze matrasbeschermer onder je laken plaatsen, voor het geval je vliezen breken.
- Kraammatras – Dit is nog een extra dikke beschermer die je matras beschermt tijdens de bevalling.
- Onderleggers – Dit zijn wat kleinere vochtabsorberende matjes die tijdens en na de bevalling vaak door de verloskundige en/of kraamhulp worden gebruikt.
- Flesje alcohol – Om bijvoorbeeld de thermometer te ontsmetten of bij eventuele wondjes.
- Watten – Ook in te zetten voor ontsmetting.
- Steriele gaasjes – In het geval van eventuele wondjes bij moeder of baby.
- Steriele navelklem of cordring – Een belangrijke tool waarmee je de navelstreng afklemt. De cordring is de moderne variant van de navelklem.
- Kraamverband – Heel groot en dik maandverband dat veel weg heeft van een luier. De meeste vrouwen hebben dit in de eerste dagen na de bevalling echt nodig omdat ze nog veel bloed en vocht verliezen.
- Maandverband – Voor wanneer de ergste bloedingen voorbij zijn, en je met iets minder bescherming toe kan.
- Hechtpleister of tape – Om te gebruiken bij eventuele wondjes.
- Desinfecterende zeep of handgel – Voor iedereen die de eerste dagen na de geboorte in de buurt van de baby is.
- Zoogcompressen – Ronde, maandverbandachtige pads die je in je BH stopt, om het lekken van de borsten te voorkomen. De eerste dagen na de bevalling kan het zomaar eens kunnen dat de borstvoeding goed op gang komt en je bij elk huiltje van je baby begint te lekken.
- Netbroekjes – Broekjes die je om je kraamverband heen aantrekt, zodat het verband beter blijft zitten.
Verschillende kraampakketten.
Vooral bij een thuisbevalling is het hebben van een kraampakket natuurlijk essentieel. Het is dan ook van groot belang om alle noodzakelijke spullen ruim voor de bevalling in huis te hebben. Ook als je een ziekenhuisbevalling in de planning hebt is het kraampakket belangrijk. Je weet immers nooit hoe de bevalling eruit gaat zien en waar je daadwerkelijk zult bevallen. Bovendien zijn verschillende artikelen uit het pakket juist na de bevalling essentieel.
Je kunt bij je verzekering een kraampakket aanvragen als je zwanger bent. Heb je een basisverzekering, dan wordt dit pakket niet vergoed. Vaak krijg je bij je eigen verzekering wel een korting aangeboden. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden het kraampakket wel. Zorg er wel voor dat je de zwangerschap op tijd doorgeeft aan je zorgverzekering, het liefst voor de vijfde maand van de zwangerschap. Daarnaast zijn er tal van andere websites die kraampakketten aanbieden, in allerlei varianten. Luxe varianten en varianten waar je extra materialen krijgt.
Zelf een pakket samenstellen?
Bekijk zelf de verschillende pakketten maar eens. En bedenk daarbij ook dat je waarschijnlijk na de bevalling alsnog iemand voor je naar de drogist laat gaan; je zult altijd zien dat jij van een bepaald artikel juist extra nodig hebt, terwijl je andere artikelen niet aanraakt. Een normaal kraampakket met alle benodigde spullen kost ongeveer 30 euro. Je kunt natuurlijk ook gemakkelijk zelf een kraampakket samenstellen. Als je de lijst bij de hand hebt, kun je alles los kopen bij drogisterijen of webshops. Het kan maar zo zijn dat je op die manier een pakket samenstelt dat beter is afgesteld op jouw wensen!
Duurzame pakketten
Het gebruik van duurzame materialen wordt overal steeds belangrijker en daarmee ook gangbaarder. Zo ook in de kraamwereld. Er zijn op internet inmiddels verschillende aanbieders van duurzame pakketten, waar biologisch, herbruikbaar en fairtrade producten in zitten. Het ONVZ was in 2022 de eerste zorgverzekeraar die startte met het vergoeden van duurzame pakketten. In dit duurzame kraampakket zit onder andere een wasbare matrasbeschermer, biologisch maandverband en ook watten van biokatoen.
Inmiddels zijn er nog een paar zorgverzekeraars die jou als verzekerde de keuze geven tussen een duurzaam en een ‘standaard’ kraampakket. Als je aanvullend verzekerd bent kost een duurzaam pakket niet meer dan een gewoon pakket.
Wat je overhoudt na de bevalling
Dan nog even dit… de meeste kraampakketten worden niet in zijn geheel opgebruikt. Vaak blijven er artikelen over, terwijl je van andere artikelen juist te weinig bleek te hebben gekregen. Dit is natuurlijk onvermijdelijk. Wat niet onvermijdelijk is, is het afval! Zo zijn er verschillende organisaties die overgebleven kraamartikelen inzamelen en doneren aan mensen die zich geen kraampakket kunnen permitteren. De grootste Nederlandse stichting is Baby Hope. Deze stichting zamelt kraammaterialen in voor projecten in Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa.
Bronnen: Promovendum