Nu je zwanger bent moet je opeens een heleboel spullen gaan aanschaffen die je zo meteen nodig hebt voor de bevalling en voor de nieuwe baby. Van veel dingen had je misschien nog nooit gehoord, of niet bedacht ze ooit nog eens te zullen gaan gebruiken. Wat is echt onmisbaar op de babyuitzet lijst, je leest het hier!
Babyuitzet: verzorging van je baby
- Luiers! luiers online bestellen scheelt een hoop slepen en is vaak goedkoper!
- Vochtige billendoekjes
- Potje vette crème (sudocrème bijvoorbeeld) tegen rode billetjes
- Hydrofiel luiers (Om de baby mee af te drogen. Gewone handdoeken zijn te ruw voor het tere huidje.)
- Hydrofiel washandjes
- 2 kruiken of kruikzakken
- Spuugdoekjes
- Nagelschaartje met ronde punten of een vijl
- Milde zeep en/of shampoo
- Badje of tummytub op standaard
- Badcape
- Badthermometer voor het bepalen van de juiste badwatertemperatuur
- Thermometer (Voorhoofd of oor)
- Fopspeen
- Bij borstvoeding: 2 voedingsbeha’s, zoogkompressen
- Bij flesvoeding: zuigflesjes, maatkan met deksel, eventueel flessenwarmer (of magnetron), melkpoeder om babymelk mee aan te kunnen maken
Wat ook heel handig is voor op de babyuitzet lijst is een speciale verzorgingstas, voor als je op pad gaat met de baby. Er zijn hele leuke te koop, maar een gewone tas die je standaard klaar hebt staan met een paar luiers, flesjes, lepeltjes, slabbetjes, natte doekjes en alles wat je voor je baby nodig hebt als je eens een paar uurtjes weg bent met je kind werkt natuurlijk ook prima. Lange hengsels aan de tas, zodat hij makkelijk aan de wandelwagen bevestigd kan worden kunnen praktisch zijn.
Babyuitzet: kleding voor je baby
Wat heb je nodig aan babykleding voor de eerste periode? Kies kleding in maat 50-56 en maatje 62. De meeste voldragen baby’s kunnen met maatje 50-56 de eerste twee maanden wel vooruit (maar niet veel langer want ze groeien snel!).
- 6 rompertjes
- 6 paar sokjes
- Een jasje
- Een mutsje (ook in de zomer is een dun katoenen mutsje geen overbodige luxe om in huis te hebben voor de allerkleinsten)
- 6 paar truitjes
- 6 paar broekjes of:
- (Box)pakjes uit één geheel. Let op dat het pakje handig open te maken is zodat de baby verschoond kan worden zonder hem of haar eerst compleet uit te hoeven kleden!
- Kies vooral katoenen kleding om de kans op huidirritaties zo klein mogelijk te houden.
Babykamer en babymeubels
Ontzettend leuk om een eigen kamertje voor je nieuwe kleintje in te richten! Meubeltjes, accessoires, kleurtjes op muur en vloer. Wat moet er echt op de babyuitzetlijst voor de babykamer:
Wiegje
Niet onmisbaar maar wel fijn: een wiegje voor de eerste maanden. De baby is nog zo klein en ligt dan niet helemaal verloren in dat grote ledikant.
Bovendien is het een ideale oplossing die weinig ruimte inneemt als de baby de eerste tijd op jullie slaapkamer slaapt. Je kunt kiezen voor een losstaand (schommel)wiegje, een babynestje wat je in de box of in jouw bed kunt neerleggen, of een co-sleeper of zijbedje: een wieg waarvan je een zijkant los kunt halen en tegen jouw bed aan kunt zetten. Super handig als je ‘s nachts moet voeden!
Bij een wieg hoort een matrasje (de standaard matrasmaat voor een wieg is 40 bij 80 centimeter) en onderlakentje, bovenlakentjes en dekentjes.
Ledikantje
Je pasgeborene kan ook al direct in een ledikantje slapen – maak het bedje dan wel “kort” op zodat hij niet direct verdwijnt onder de lakentjes.
Met een in hoogte verstelbaar ledikantje of spijlenbedje (standaard matrasmaat van een ledikantje is 90 bij 120 centimeter) kan je kind de eerste twee tot vier jaar vooruit. Let op de speciale veiligheidseisen die gesteld worden aan matrasjes en bedjes. Zo moeten de spijltjes van een bedje bijvoorbeeld minimaal 4,5 en maximaal 6,5 centimeter uit elkaar staan. Als je iets zelf maakt of zelf wilt verven let dan op dat je “kindvriendelijke” verf op waterbasis gebruikt.
Lees ook: babybedje kopen waar moet je op letten
Opmaken van het bedje
Ook bij een ledikantje heb je onderlakens, bovenlakens en dekentjes of een trappelzak nodig. De lakentjes en dekentjes moeten liefst van natuurlijke, ademende materialen zijn, van katoen of wol bijvoorbeeld. Géén dekbedje of kussen: dit is voor kinderen onder de twee jaar niet aan te raden in verband met de kans op wiegendood.
Hoewel een leuk opgemaakt bedje met dekentjes en lakentjes er lief uitziet, is het verstandiger om een trappelzak te gebruiken. Hier ligt je baby lekker warm in, hij kan zich niet bloot trappen. Als je een hele dikke trappelzak hebt hoeft daar verder geen deken overheen. Heb je een dunne trappelzak, dan kun je nog een extra lakentje of dekentje eroverheen doen. Kijk ook naar de temperatuur in de kinderkamer. Je kind mag het niet koud hebben maar pak hem zeker ook niet zo dik in dat het te warm wordt.
Commode in de babykamer
Je hebt een plek nodig om de baby te verschonen en aan te kleden. Een commode (of, als alternatief een gewoon kastje dat wat breder en hoger is dan normaal) is daarvoor ideaal. Op de commode gebruik je een aankleedkussen met opstaande randen. Niet alleen ligt dit lekkerder voor de baby dan een harde ondergrond maar ook is het risico dat hij van de commode afrolt wat kleiner. Wat ook super handig is: een barrier of opzetstuk zorgt ervoor dat de baby recht voor je ligt, wat het verschonen en aankleden een stuk makkelijker maakt omdat je zelf in een juiste ergonomische houding kunt staan. Bovendien houdt je oogcontact met je kleintje. En door de opstaande randen extra veilig voor je baby!
Geen ruimte voor een commode of kastje in de babykamer? Er bestaan ook speciale planken voor aan de muur die je naar believen in en weer uit kunt klappen. Heb je geen verschoonplek nodig dan hangt de plank plat tegen de muur en is het geen sta-in-de-weg in het kamertje. Let er natuurlijk wel op dat het veilig is; de plank mag niet makkelijk van de muur los laten, moet het gewicht van de baby kunnen dragen en de baby mag niet makkelijk af kunnen vallen.
Gebruiksgemak commode
Let bij aankoop van een commode op het gebruiksgemak voor jezelf en je partner. Let, net als bij een aanrecht bijvoorbeeld, op een goede werkhoogte en voorkom rugklachten. Een goede tip is ook om je kind niet in de breedte maar in de lengte neer te leggen, dus met de billen naar jou toe. Dit zorgt ervoor dat je gewoon recht kunt blijven staan en je rug niet hoeft te draaien. Een commode die niet helemaal dicht is aan de onderkant is prettig omdat je dan je voeten onder de commode kunt zetten als je je baby staat te verschonen.
Leg alles wat je nodig hebt voor het verschonen van je kind binnen handbereik. In de lades, op de commode zelf of op een plankje erboven. Natte doekjes, wattenstaafjes, luiers, crème voor op de billetjes, hydrofiel luiers om af te drogen, schone kleertjes etc. Pas wel op dat er geen spullen van een plankje af kunnen vallen bovenop je baby! En houd gevaarlijke dingen zoals nagelschaartjes ver uit de buurt van de grijpgrage handjes. Is je kindje wat groter en wil hij niet langer stil blijven liggen wanneer hij wordt verschoond? Leid je kind af door een muziekdoosje te laten spelen of geef hem iets in zijn handjes waar hij even zoet mee is. Een zacht speelgoedje, een doos met tissues, het maakt niet zoveel uit als hij maar even vergeet te protesteren!
Box
De eerste paar weken is een box niet echt nodig. Je kindje kan er overdag wel in slapen maar zal net zo prettig in het eigen bedje liggen. Daarna, als de baby wat meer wakker is, is het echter een onmisbaar object in de huiskamer. Het is een veilig plekje om te liggen en er toch bij te kunnen zijn. Hij kan zo een beetje rondkijken, omrollen, spelen, dingen pakken. En wordt je kind wat mobieler dan is het prettig om hem af en toe ook weer even in de box te laten spelen. Voor je kind en voor de rest van de familie is het fijn om af en toe even “rust” te hebben. Jij hebt even je handen vrij om koffie te drinken, de was op te hangen, de telefoon op te nemen… en voor een kind is het ook fijn om even rustig in zijn eentje in de box te kunnen spelen waar hij maar een paar speelgoedjes heeft en niet al te veel andere prikkels.
Een verstelbare (spijlen) box is prettig in het gebruik. Voor de eerste periode is het fijn als de box op een hoge stand gezet kan worden, zodat de baby niet op de koude tocht ligt en jij zelf niet zo diep hoeft te bukken. Koop er ook een lekker zacht (en wasbaar!) boxkleed bij. Kan je kindje eenmaal zitten of staan of wordt hij te zwaar voor die hoge stand, dan moet de boxvloer voor de veiligheid natuurlijk weer naar beneden worden versteld.
Wipstoeltje
Een wipstoel is een zachte, in standen verstelbare stoel, meestal van ligstand tot een redelijk rechte zit. De baby mag in een wipstoeltje vanaf een paar weken oud totdat hij zelf gaat zitten of te beweeglijk wordt en eruit zal willen klimmen. Een kleine baby zal vooral in de ligstand liggen, grotere baby’s vinden het heerlijk met het hoofdje omhoog te kunnen liggen zodat ze niks missen van wat er om hen heen gebeurt. Een stoeltje van wat gladder materiaal kan beter schoongemaakt worden, maar zachtere bekleding zit vaak warmer en zachter. Bij de meeste stoeltjes kan de bekleding er makkelijk afgehaald worden en in de wasmachine worden gewassen.
Zet de wipstoel nooit op een tafel waar hij af zou kunnen schuiven als je baby een onverwachtse beweging maakt. Maak de gordeltjes vast, en hou zelf altijd toezicht. Laat je kind nooit al te lang in de wipstoel liggen, dat is niet goed voor de motorische ontwikkeling.
Kinderstoel of stoelverhoger
Kan je kind goed zitten, zet hem dan in een kinderstoel of op een gewone stoel met stoelverhoger als je aan tafel gaat om te eten. Er zijn kinderstoelen met een tafelblad eraan vast en stoelen die je makkelijk aan de grote eettafel kunt aanschuiven. Let wel op dat je kind niet bij gevaarlijke pannen en messen kan komen. Er zijn ook kubusstoelen te koop: deze bestaan uit een tafeltje en stoeltje op kindhoogte, maar door ze op elkaar te zetten vormen ze een hoge stoel die bij de tafel gezet kan worden.
Een stoelverkleiner van stof of zacht plastic is prettig als je kindje nog wat kleiner is en/of nog niet heel goed kan zitten. Dit ondersteunt beter en de kans op wegglijden verkleint. Let verder op dat stoel en stoelverkleiner goed afwasbaar zijn. Er zullen heel wat fruit- en groentehapjes per ongeluk op de stoel terecht komen!
Zet je kind altijd in de stoel vast met de gordeltjes en laat je kind nooit zonder toezicht in de stoel achter.
Babyfoon
Er zijn diverse soorten babyfoons te koop. Met of zonder camera, al dan niet aan te sluiten op je mobiele telefoon. Een walkie-talkie heeft vaak een grote bereik dan een gewone babyfoon.
Vervoer
Ga je met de auto, de fiets, het openbaar vervoer of lopend? Om de baby veilig en comfortabel te vervoeren heb je wat zitjes of wagens nodig.
Autostoeltje
Je kunt je baby vanaf de eerste dag met de auto meenemen in een autostoeltje groep 0 of 0+. Wil je je baby per auto vervoeren, dan is een autostoeltje ook verplicht. Deze heb je direct nodig dus, wanneer je met de baby het ziekenhuis per auto verlaat.
Autostoeltjes moeten het keurmerk ECE 44/03 of ECE 44/04 hebben. Koop geen tweedehands autostoeltjes waarvan je niet zeker weet dat er geen ongelukken mee gebeurd zijn. Een stoeltje dat in een auto heeft gestaan die een aanrijding heeft gehad kan (onzichtbare) beschadigingen hebben en niet veilig genoeg meer zijn.
Een wat groter stoeltje (groep 1) is bedoeld voor kinderen van 9 tot 18 kilo. Dit stoeltje kan met de rijrichting mee worden geplaatst. Kan je kind nog niet goed zitten, of wil hij slapen, zet de stoel dan in de laagste ligstand. Kies een stoeltje dat bij het gewicht en leeftijd van je kind past. Wordt je kind te zwaar, of komt het hoofdje boven de stoel uit dan is het tijd voor een nieuwe autostoel.
Tot een lengte van 1.35 meter zijn autostoeltjes voor dagelijks gebruik verplicht (er zijn wat uitzonderingen). Kijk voor de actuele regels omtrent het gebruik van autostoeltjes op de site van de anwb.
Kinderwagen
Een multifunctionele wandelwagen is heel fijn: een wagen waarin de baby kan liggen als hij nog klein is maar ook om te bouwen is tot een wandelwagen waarin je kindje kan zitten (liefst in verschillende standen) als hij wat ouder is. Maak in de winkel een proefritje en probeer uit welke wagens lekker rijden, goed bochten kunnen draaien en niet al te zwaar duwen.
Een buggy is soepeler en lichter, neemt vaak wat minder ruimte in als je hem inklapt. Buggy’s zijn vaak ook wat goedkoper dan multifunctionele kinderwagens. Handig als je kindje al goed kan zitten en je kleine stukjes moet lopen, om mee te nemen in de bus, of op de fiets.
Bij de kinderwagen – of het nu een wandelwagen voor een kleine baby of een buggy voor een kind boven het jaar – kun je allerlei accessoires kopen. Een parasolletje, een zachte en warme voetenzak waar je kind lekker in ligt in de winter of een dun koel lakentje waar je kind in de zomer in de wandelwagen lekker onder kan liggen. Altijd handig is een luiertas om spullen die je mee moet nemen (luiers, doekjes, flesjes, spenen, kleedje om op te verschonen etc) aan de kinderwagen te hangen.
Buik- of rugdrager of draagzak
Kleine baby’s willen graag bij je zijn en houden van lichaamscontact. Een draagzak of draagdoek is geschikt om je kleintje lekker dicht tegen je aan te dragen en toch je handen vrij te hebben. Niet alleen onderweg, maar ook ideaal voor in en om het huis. Pas buiten op dat je kind het niet te warm krijgt als je hem met draagzak en al onder je jas draagt bijvoorbeeld.
In een draagdoek wordt de rug van een baby absoluut niet belast: de baby hoeft niet zichzelf te dragen maar zit zonder rugbelasting tegen de ouder aan. Ook voor de drager zelf is een draagdoek een ideale manier om het kind te vervoeren. De brede katoenen banden die over het hele schoudervlak (liefst van beide schouders) lopen, verdelen het gewicht van de baby volledig over het bovenlichaam. Nek en rug worden niet of nauwelijks belast. Er zijn geen gespen of knopen, nergens spant of knelt het.
Voor oudere kinderen zijn rugdragers ook een prima manier om je kind te vervoeren, bijvoorbeeld op vakantie als je een stuk gaat wandelen is dit ideaal. Gebruik de drager NIET op de fiets of in de auto, dit is niet veilig!
Baby mee op de fiets
Wil je je baby vervoeren op de fiets? Een moederfiets is zeker het overwegen waard, al dan niet elektrisch. Het is niet verstandig een baby jonger dan 3 maanden op de fiets te vervoeren omdat het ruggetje snel beschadigd kan worden. Kan het kind zelf goed rechtop blijven zitten, dan kun je een zitje voorop de fiets monteren (geschikt voor kinderen van 9 tot 15 kg – ongeveer 9 maanden tot 3 jaar). Een achterzitje, te bevestigen aan de bagagedrager en het fietsframe, kun je gebruiken voor kinderen tot 22 kg.
Een fietskar achter je fiets of een bakfiets (met een stevige bak voor je fiets uit) is een goed alternatief voor het fietszitje. Je kind(eren) zit(ten) comfortabeler dan in een fietszitje, maar de extra lengte maakt het fietsen misschien weer wat lastiger. Het voordeel van een fietskar is dat je de kar kunt ontkoppelen op het moment dat je hem niet meer nodig hebt. Het voordeel van een bakfiets is dat je kinderen voor je zitten zodat je ze een beetje in de gaten kunt houden.