De meeste vrouwen krijgen in de tweede helft van hun zwangerschap last van bandenpijn. Grote kans dat jij hier ook last van hebt of zult krijgen. Bandenpijn is gelukkig niet gevaarlijk voor jezelf of de baby, maar kan wel heel vervelend en vooral pijnlijk zijn. In dit artikel leggen we je uit wat bandenpijn is, hoe je bandenpijn kunt herkennen en natuurlijk geven we tips hoe je de pijn kunt verlichten.
Wat is bandenpijn?
De banden waar we het over hebben zijn banden van bindweefsel. Deze banden zorgen ervoor dat de baarmoeder op zijn plaats blijft. De banden zijn verbonden met je bekken. Doordat de baarmoeder gaat groeien, komt er meer druk op deze banden. Dit kan pijn veroorzaken en wordt daarom bandenpijn genoemd. Vrouwen omschrijven bandenpijn meestal als een stekende pijn in het bekkengebied. De pijn komt meestal wat later in de zwangerschap voor omdat je baarmoeder dan pas echt begint te groeien.
Vanaf wanneer bandenpijn tijdens de zwangerschap?
Hoe groter de baarmoeder groeit, des te meer druk komt er op de banden te staan. Logisch dus dat bandenpijn meestal pas in de tweede helft van de zwangerschap opspeelt. Vanaf twintig weken komt bandenpijn regelmatig voor. Toch hebben vrouwen die voor een tweede of derde keer in verwachting zijn, vaak al eerder last van bandenpijn. Dit komt omdat het lichaam de zwangerschap sneller herkent en hierop reageert. De kans dat je bij een volgende zwangerschap bandenpijn krijgt is ook groter. Omdat de buikspieren waarschijnlijk wat verslapt zijn door een eerdere zwangerschap, hangt de baarmoeder eerder aan de banden.
Bandenpijn als teken dat je zwanger bent
Het kan zijn dat je al heel vroeg in de zwangerschap een stekend gevoel in je liesstreek hebt. Voor sommige vrouwen is dit een heel duidelijk teken van een zwangerschap. Met name bij een tweede of derde zwangerschap, herken je dit gevoel snel. Deze pijn, die wel wordt omschreven als bandenpijn, is dit eigenlijk nog niet. Er is nog geen druk of rek op de banden maar omdat je lijf al wel aan het veranderen is, kunnen er soms felle steken ontstaan. Deze steken zijn bijna altijd onschuldig. Als je echter ook bloedverlies hebt of de steken blijven aanhouden, is het goed om de verloskundige hiervan op de hoogte te brengen. Als je al vroeg in de zwangerschap deze pijn ervaart, is het verstandig om voldoende rust te nemen. Zeker op het moment dat de pijn ook echt aanwezig is. Verderop in dit artikel geven we tips hoe je de pijn kunt verlichten.
Wat zijn de kenmerken van bandenpijn?
Bandenpijn veroorzaakt een zeurderige en stekende pijn in je liesstreek en aan de zijkant van je baarmoeder. Sommige vrouwen voelen de pijn ook in hun onderrug. De pijn kan doortrekken naar je schaambot of vagina. Het is een heel andere pijn dan weeën en daarom worden ze eigenlijk ook niet met elkaar verward. Bandenpijn kan echt wel even aanhouden terwijl weeën komen en gaan.
Kun je bandenpijn tijdens de zwangerschap voorkomen?
Helemaal voorkomen kun je bandenpijn niet al draagt een goede houding wel enorm bij aan het beperken van bandenpijn. Je buikspieren spelen een belangrijke rol. Als je deze aanspant, komt er minder druk op de banden te staan. Probeer je buikspieren daarom regelmatig aan te spannen als oefening. Je zult merken dat naarmate je zwangerschap vordert, dit steeds lastiger gaat. Dit is ook volkomen normaal en buikspieroefeningen later in je zwangerschap wordt ook zeker niet aangeraden. Echter bewust iets optillen, bewust bewegen waarbij je je spieren wat aanspant, is niet slecht. Hiermee belast je de banden wat minder en doe je een groter beroep op de spieren. Veel vrouwen merken ook dat ze tijdens het hoesten of niezen een steek krijgen in hun bekkengebied. Probeer de hoest of de nies op te vangen door even te gaan zitten.
Tips om bandenpijn te verlichten
Het is fijn dat je iets kunt doen om de pijn te verlichten. Daarom geven we je hier een aantal tips die jou kunnen helpen als je bandenpijn hebt. Niet iedere tip werkt voor iedereen natuurlijk en misschien wissel je de tips wel af.
- Ga rustig staan of zitten – Een plotselinge beweging kan bandenpijn veroorzaken. Te snel opstaan uit een stoel of rechtop gaan zitten in bed zijn triggers voor een pijnscheut. Wees lief voor je lichaam en maak je bewegingen langzamer en zachter.
- Til niet zwaar – Als je veel bukt of zwaar tilt, is de kans groot dat je buik veel hangt. Hierdoor wordt de belasting op de banden groter en heb je meer kans dat je daar last van krijgt. Helemaal in het derde trimester kun je die zware doos beter even door iemand anders laten tillen.
- Een goede houding – Je eigen houding is ontzettend belangrijk. Zoals eerder beschreven is het aanspannen van de buikspieren een goede oefening. Probeer hier ook op te letten bij je houding waardoor je buik niet teveel gaat hangen.
- Vermoeidheid – Als je moe bent, kun je ook je spieren vaak minder goed aanspannen. Je zult merken dat de bandenpijn hierdoor toe kan nemen. Voldoende rust nemen is daarom echt heel belangrijk.
- Warmte – Een warme kruik of een warm bad zijn vaak de beste ontspanners als je last hebt van bandenpijn. Neem sowieso rust. Ga even liggen en leg iets warms tegen je buik. De kans dat de pijn dan wegzakt is heel groot.
- Steunband of zwangerschapsondergoed – Heb je heel regelmatig last van bandenpijn, dan kan een buikband een goede oplossing zijn. Deze band ondersteund je buik waardoor er minder druk op je banden komt. Er is ook speciaal zwangerschapsondergoed dat steun biedt aan je buik.
- Regelmatig plassen – Een volle blaas betekent ook meer druk op je banden. Zorg er dus voor dat je sowieso vaak gaat plassen als je bandenpijn hebt.
Bandenpijn na je zwangerschap
Helaas is de bandenpijn na de bevalling niet altijd meteen over. Doordat de baarmoeder losser in de buikwand ligt, ontstaat er meer ruimte en dus meer druk op de banden. Gelukkig keert je baarmoeder binnen enkele weken weer terug naar zijn oude vorm. Je banden worden weer sterker en hierdoor zal de bandenpijn ook verdwijnen.
Bronnen: De verloskundige, Mens en gezondheid