In Nederland heb je als moeder de keuze om thuis te ballen of te kiezen voor een ziekenhuisbevalling. Sommige moeders vinden het een veilig idee om in het ziekenhuis te bevallen. Ook verplicht je verloskundige of gynaecoloog je soms om in het ziekenhuis te bevallen, vanwege een medische indicatie. Wat gebeurt er nu bij zo’n bevalling in het ziekenhuis? Wanneer is er sprake van een medische indicatie? En wat zijn de verschillen met een bevalling thuis?
Ziekenhuisbevalling vanwege medische indicatie
In bepaalde gevallen is de kans op complicaties tijdens de bevalling groter. Daarom is er een medische noodzaak om in het ziekenhuis te bevallen. Dit heet een klinische bevalling. In de volgende gevallen kan het zijn dat je in het ziekenhuis moet bevallen:
- Je baby ligt niet in de ideale houding met het hoofdje naar beneden, maar in stuitligging of in een andere houding waarin de kans op complicaties tijdens de bevalling toeneemt.
- De bevalling begint al voordat je 37 weken zwanger bent. Bij zo’n vroeggeboorte heeft je kindje vaak direct na de bevalling medische verzorging nodig.
- Je hebt een keizersnede nodig om de bevalling in goede banen te leiden.
- Eventuele eerdere bevalling(en) zijn moeizaam verlopen. Uit voorzorg beval je dan de volgende keer vaak in het ziekenhuis.
- Wanneer je een meerling krijgt, beval je meestal ook in het ziekenhuis.
Lees ook: medische ingrepen bij de bevalling
Ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie
Ook zonder medische noodzaak kun je ervoor kiezen om in het ziekenhuis, in een kraamhotel of een geboortecentrum te bevallen. Deze keuze is heel persoonlijk. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een poliklinische bevalling of een bevalling thuis.
Voordelen thuisbevalling
- Je bevalt in je eigen vertrouwde omgeving. Je hebt je eigen verpleegkundige die je goed kent, verder lopen er geen vreemden rond. In een ziekenhuis loopt veel personeel rond, die elkaar afwisselen na hun dienst.
- De enige die bevalt in je huis ben jij, dus je hebt alle rust en tijd om dit te doen. Je voelt je niet opgejaagd door andere vrouwen die tegelijk bevallen en hoeft je plaatsje niet af te staan zodra de bevalling voorbij is. Je kunt, als je wilt, de hele week in bed blijven liggen. Na een ziekenhuisbevalling moet je na korte tijd wel een ritje naar huis maken in de auto.
- Voor een poliklinische bevalling betaal je een eigen bijdrage. Voor een thuisbevalling niet.
- Poliklinisch bevallen is net zo veilig als thuis bevallen.
Voordelen poliklinische bevalling
- Het feit dat er medisch personeel in de buurt is, geeft sommige vrouwen rust. Hierdoor kunnen ze zich beter ontspannen tijdens de bevalling. Als er een ingreep nodig is, hoef je niet meer naar het ziekenhuis te reizen.
- Als het nodig is, kun je in het ziekenhuis pijnstilling krijgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een ruggenprik.
- Bij een poliklinische bevalling blijft het thuis lekker rustig. Dat kan bijvoorbeeld prettig zijn als je thuis al kleine kinderen hebt.
Hoe verloopt een ziekenhuisbevalling?
De bevalling begint
Het eerste gedeelte verloopt hetzelfde als bij een thuisbevalling. De weeën beginnen, waarna je wacht tot deze gedurende minimaal een uur ongeveer drie tot vier minuten uit elkaar liggen. Dan bel je de verloskundige. Vaak heeft elke verloskundigenpraktijk een richtlijn waarin staat wanneer je het beste kunt bellen. Gaat de bevalling opeens heel snel, heb je last van bloedverlies of verlies je troebel vruchtwater, dan bel je natuurlijk eerder.
Ook interessant: weeën en uitdrijving, de 3 fasen van een bevalling
Ontsluiting
Zodra de verloskundige arriveert, bepaalt deze hoeveel ontsluiting je al hebt. Bij zes tot acht centimeter ontsluiting ga je naar het ziekenhuis. De verloskundige regelt een verloskamer bij het ziekenhuis. Wanneer er geen plaats is in het ziekenhuis van jouw keuze, zul je naar een ander nabijgelegen ziekenhuis moeten. Vergeet daarbij niet je ziekenhuistas en het autostoeltje mee te nemen. Een autostoeltje is verplicht om na de bevalling je pasgeboren kindje in de auto mee naar huis te mogen nemen.
Bevalling
Een verpleegkundige brengt je in het ziekenhuis naar de verloskamer. Je bevalling wordt begeleid door je eigen verloskundige, geassisteerd door een verpleegkundige. Als het nodig is, draagt de verloskundige het over aan de gynaecoloog. Bijvoorbeeld wanneer er een keizersnede nodig is. Wil je een ruggenprik of andere pijnbestrijding? Dan komt de anesthesist bij je langs.
Naar huis
Als de geboorte voorspoedig verloopt, mag je binnen 24 uur weer naar huis. Als je aan het eind van de middag of in de avond bevalt, blijf je vaak een nachtje. De kraamverzorgster kan je dan de volgende dag thuis opvangen. Lees verder op deze site over de kraamweek en de periode na de bevalling.
Wat neem je mee naar het ziekenhuis?
Op het laatste moment je tas inpakken is niet zo handig. Dan vergeet je namelijk de helft. Zorg daarom dat je vanaf week 37 een ziekenhuistas (ook wel vluchtkoffertje genoemd) met spullen klaar hebt staan, voor als het zover is. Wat neem je dan allemaal mee?
- Stop in ieder geval wat kleding in je tas. Denk bijvoorbeeld aan kleding om in te bevallen, nachtkleding en schone kleding. Een nachtjapon of lang shirt is handig om in te bevallen. En een elastiekje om je haar uit je gezicht te houden.
- Het is fijn om je na de bevalling op te kunnen frissen. Neem daarvoor de toiletspullen mee die je thuis ook gebruikt.
- Na de bevalling moet je kindje goed warm blijven. Neem daarvoor babykleding mee. Het liefst een lange broek, lange mouwen, een rompertje, sokjes, een mutsje en een jasje. Natuurlijk schoon gewassen, ook als het nieuw uit de winkel komt.
- Een autostoeltje past natuurlijk niet in de ziekenhuistas, maar het is wel handig om eentje klaar te hebben staan. Voor het vervoer van je baby per auto is een autostoeltje verplicht. Het is slim als je voor de bevalling al hebt geoefend met het vastmaken van dat autostoeltje.
- In het ziekenhuis gaat het allemaal wat vlotter als je jouw ID, zorgpas en zwangerschapskaart al bij de hand hebt.
- Wil je dit bijzondere moment vastleggen? Neem dan een (opgeladen) fototoestel of videocamera mee. En voor de uren waarin de weeën nog niet zo heftig zijn, wil je misschien wat te lezen bij je hebben.
Voorlichtingsavond
Veel ziekenhuizen organiseren voorlichtingsavonden voor zwangere vrouwen en hun partners. Je kunt dan een kijkje nemen in de verloskamer en krijgt uitleg over de aanwezige apparatuur. Daarnaast vertellen ze je hoe de ziekenhuisbevalling ongeveer zal verlopen. Zo kun je vast de sfeer in het ziekenhuis proeven en alle vragen stellen die je eventueel hebt over een ziekenhuisbevalling. Zo’n voorlichtingsavond is een goede manier om alvast de verlosafdeling te leren kennen en om alle verdere benodigde informatie over een ziekenhuisbevalling te verzamelen.
Kosten ziekenhuisbevalling
Een klinische bevalling wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Als je uit eigen keuze, zonder medische noodzaak, in het ziekenhuis bevalt, moet je een eigen bijdrage betalen. De hoogte van deze eigen bijdrage kun je opvragen bij het ziekenhuis of bij je zorgverzekeraar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) deze eigen bijdrage, eventueel vanuit het aanvullende pakket. Wanneer er complicaties optreden voor of tijdens de poliklinische bevalling en de bevalling alsnog een medische noodzaak krijgt, vergoedt de zorgverzekeraar alsnog de eigen bijdrage.