Hoogtepunten artikel
Een baarkruk biedt een zittende houding voor de bevallende vrouw en wordt gebruikt tijdens de persfase door gebruik te maken van de zwaartekracht. Bevallen op een baarkruk is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld bij complicaties of als de baby met een vacuümpomp gehaald moet worden. Baarkrukken zijn beschikbaar bij de meeste verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen.
Voordelen:
- Vergroot de ruimte in het bekken.
- Bevordert een natuurlijk gevoel tijdens het persen.
- Verhoogde persdrang.
- Minder kans op knip, keizersnede, of gebruik van vacuümpomp.
- Makkelijker om baby zelf aan te nemen na geboorte.
- Snellere en effectievere weeën.
- Minder uitputting en pijn.
Nadelen:
- Mogelijk meer bloedverlies na bevalling.
- Beperkte rustmogelijkheden tijdens de bevalling.
- Partner ziet de geboorte minder goed.
- Bij lange persfase kan de kruk oncomfortabel zijn.
- Mogelijk te snelle uitdrijving bij vrouwen die al vaker bevallen zijn.
In welke houding zou jij graag willen bevallen? Wil je net als vroeger in een verticale positie bevallen? Of wil je juist liever liggen zoals we tegenwoordig bij 85% van de bevallingen zien? Tijdens de bevalling kan je verschillende houdingen uitproberen. Zo kan je ter plekke ontdekken wat voor jou het fijnst is en in welke houding jij het beste kan ontspannen. Daarnaast helpt afwisseling ook bij het stimuleren van de weeën en de ontsluiting. Als je verticaal wilt bevallen dan kan je gebruik maken van een baarkruk. Hoe en wanneer je een baarkruk gebruikt lees je in dit artikel. Ook delen we met jou de voor- en nadelen van deze houding tijdens de bevalling.
Wat is een baarkruk?
Een baarkruk wordt ook wel een baarstoel of geboortekruk genoemd. Deze is opblaasbaar of gemaakt van hout of hard plastic en heeft een U-vorm. Een opblaasvariant zit overigens lekkerder dan die van hout of plastic. Een geboortekruk heeft geen rugleuning en heeft aan de voorkant en in het midden een gat. Je hurkt als het ware neer op het krukje. Zo kan je zittend je kindje op de wereld zetten. Soms wordt aan het einde van bevalling het krukje weggehaald, zodat de daadwerkelijke uitdrijving gehurkt zal gebeuren.
Hoe en wanneer gebruik je een baarkruk?
Zodra je voelt dat je baby geboren gaat worden en jij de persfase in gaat, dan kan je plaatsnemen op de baarkruk. . Door de zwaartekracht help je de natuur een handje en zal je bevalling sneller verlopen. Meestal zit je tijdens de ontsluitingsweeën nog niet op de baarkruk. De kruk is namelijk vrij hard, waardoor je er geen uren op door kan brengen Je verloskundige zit tijdens de uitdrijving voor de baarkruk op de grond of op een krukje, zodat ze het hele bevallingsproces goed in de gaten kan houden. Vaak gebruikt ze hierbij een spiegel. Je partner kan op een stoel of krukje achter jou gaan zitten en jou vasthouden. Ook kan je even tegen hem of haar aanleunen als jij tussen de weeën door op adem wilt komen. Als je last hebt van rugweeën kan je partner in deze houding makkelijk tegendruk geven.
Kan je altijd bevallen op een baarkruk?
Als er bij jouw bevalling complicaties optreden, dan kan het gebeuren dat je niet meer op een baarkruk kan bevallen. Ook kan het zijn dat je kleintje bijvoorbeeld met een vacuümpomp moet worden gehaald. Dat gebeurd terwijl jij op bed ligt. Als de bevalling heel snel gaat, dan kan de verloskundige je ook aanraden om toch liggend te gaan bevallen. De zwaartekracht kan de bevalling dan niet nog meer versnellen.
Voordelen van een baarkruk?
Zittend bevallen op een geboortekruk heeft veel voordelen:
- Je hebt meer ruimte in je bekken doordat je bekken gekanteld is. Hierdoor zal je baby makkelijker door het geboortekanaal heen kunnen en zal de bevalling vlotter verlopen.
- Jij kan op de benen van je partner leunen als hij of zij achter jou komt zitten.
- Doordat je rechtop zit kan de zwaartekracht jou helpen om je kindje te baren. Vrouwen ervaren dit als een groot voordeel, omdat het heel natuurlijk voelt om zittend te persen.
- Verticaal voel je meer persdrang, omdat het hoofdje van binnenuit tegen je anus aan duwt. Daarnaast ben je gewend om in deze houding op het toilet te zitten. Je zal dus automatisch sneller ontspannen.
- Je hebt minder kans op een knip, een keizersnede of het gebruik van een vacuümpomp tijdens de bevalling. Dat komt omdat de bevalling sneller verloopt doordat de zwaartekracht de uitdrijving van de baby versnelt. Het persen zal hierdoor minder lang duren.
- Je kan makkelijker zelf je baby aanpakken zodra hij geboren wordt.
- De zwaartekracht geeft sterkere en effectievere weeën en het helpt je bij de geboorte van de placenta.
- Doordat de uitdrijving sneller zal verlopen raak jij minder uitgeput. Dat is niet alleen voor jou, maar ook voor je baby gunstig.
- Je hebt minder last van extreme pijn, waardoor er minder pijnstilling nodig is bij verticaal bevallen.
- Je kan de baarkruk ook gebruiken als je ondertussen doucht of in bad zit.
Nadelen van een baarkruk
Naast de voordelen, zijn er ook een aantal nadelen aan deze manier van bevallen:
- Het kan zijn dat je door een bevalling op een baarkruk nadien wat meer bloed verliest. Het is dan handig als je snel op bed komt liggen, om zo het bloeden te minderen. Zorg dus dat je de baarkruk in de buurt van je bed neerzet.
- Je kan tijdens de bevalling niet even gaan liggen om uit te rusten. Wel kan je tegen je partner aan gaan hangen als hij of zij achter jou zit. Ook kan je even gaan staan als je dat prettig vindt.
- Doordat je partner achter jou zit tijdens de bevalling op een baarkruk, mist hij of zij de daadwerkelijke geboorte. Sommigen vinden dat overigens helemaal niet erg en vinden het een prima plek om achter de vrouw te zitten. Als je wilt kan je natuurlijk ook een spiegel op de grond leggen, zodat je over de schouder van je vriendin of vrouw mee kan kijken met de daadwerkelijke geboorte.
- Als de persfase lang duurt, dan kan de baarkruk op een gegeven moment niet fijn meer zitten.
- Sommige vrouwen vinden de baarkruk niet lekker zitten, vanwege de harde houten of plastic zitting. Ontspannen lukt bij hen daardoor niet goed en dat is juist wel wat je nodig hebt voor een bevalling.
- Als je al meerdere bevallingen hebt gedaan, dan is de kans groter dat de uitdrijving van je kleintje te snel gaat met een baarkruk. Je hebt minder controle, waardoor het hoofdje te snel geboren kan worden. De kans bestaat dan dat je inscheurt.
Hoe kom je aan een baarkruk?
Als bevallen op een baarkruk jou fijn lijkt, dan kan je dit opnemen in je geboorteplan. Zo weet de verloskundige (in het ziekenhuis) van tevoren wat jouw wensen zijn en kan zij daar rekening mee houden. Of je nou thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen, in beide gevallen kan je gebruik maken van een baarkruk. Als je thuis gaat bevallen dan kan je een baarkruk huren, maar de meeste verloskundigenpraktijken hebben wel een baarkruk die je kan gebruiken. Bespreek voor de bevalling jouw wensen met je verloskundige, dan kan zij er één meenemen zodra je gaat bevallen. Ook in vrijwel ieder ziekenhuis hebben ze een baarkruk. Mocht je dat willen gebruiken, dan kan je daar om vragen aan de dienstdoende verloskundige.
Bronnen: cjgapeldoorn, deverloskundige, verloskundigenpraktijkmeander