Pijn bij het plassen of pijn in je onderrug of onderin je buik? Deze klachten kunnen wijzen op een blaasontsteking. Geen fijne gedachte, zeker niet als je zwanger bent. Hoe weet je zeker of je een blaasontsteking hebt? Hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf? En wat zijn de gevolgen voor je baby?
Wat is een blaasontsteking?
Je urinebuis is een opening naar buiten toe. Via deze opening kunnen bacteriën naar binnen. Deze komen in je blaas, waar ze zich kunnen vermenigvuldigen. De binnenkant van je blaas gaat dan ontsteken. Vaak komt het door een bacterie die bij iedereen in de darmen zit. Deze bacterie heet E.coli. Die komt met je ontlasting mee naar buiten. De bacterie zit dus ook om je anus heen.
Bij vrouwen liggen de plasbuis en de anus dicht bij elkaar. Ook is de plasbuis bij vrouwen korter dan bij mannen. Daardoor kan de bacterie gemakkelijker naar binnen. Vrouwen hebben dus vaker last van een blaasontsteking dan mannen.
Als je zwanger bent, heb je meer kans op een blaasontsteking. Dat heeft verschillende oorzaken:
- Je urineleiders (de verbinding tussen je nieren en je blaas) zijn wijder.
- Je blaas is slapper. Dat heeft als gevolg dat er urine in je blaas kan achterblijven. Daar kunnen weer gemakkelijk bacteriën in groeien.
- In je urine zitten meer voedingsstoffen als je zwanger bent. Het suiker en het eiwit dat je baby nodig heeft om te groeien, komt ook gedeeltelijk in je urine terecht. Dat is een ideale voedingsbodem voor bacteriën.
Hoe herken je het?
Als vrouw kun je bij een blaasontsteking een of meerdere van de onderstaande symptomen hebben:
- Plassen geeft een branderig of pijnlijk gevoel.
- Je moet vaker plassen, maar het zijn elke keer maar kleine beetjes.
- Alleen al het gevoel dat je moet plassen kan pijnlijk zijn.
- Pijn in je onderbuik of onderrug.
- Er zit bloed in je plas of je urine ziet er troebel uit.
- Je urine ruikt sterk of vies.
Onderzoek als je zwanger bent
Als je denkt dat je een blaasontsteking hebt, bel dan je huisarts. Die zal je vragen om je urine voor onderzoek naar de praktijk te brengen. Je urine opvangen doe je op de volgende manier:
- Plas in een schoon potje en sluit die goed af. Doe dit het liefst bij de eerste urine van de ochtend.
- Breng dit potje met urine binnen twee uur naar de huisartspraktijk of de assistente. Lukt dit pas later, bewaar het potje dan in de koelkast en breng het binnen 24 uur.
- Meestal is de uitslag binnen een dag binnen.
Het is belangrijk om te weten welke bacterie de oorzaak is. Sommige bacteriën kunnen namelijk gevaarlijk zijn voor je baby kort na de bevalling. Dit zijn de zogeheten groep-B-streptokokken. Als je deze bacterie bij je draagt, zitten ze meestal niet alleen in je blaas. Ze komen dan ook in je vagina terecht. Als deze bacterie via je vagina bij de baby terechtkomt rondom de bevalling, kan dat gevaarlijk zijn. Daarom krijgen alle zwangere vrouwen met deze bacterie antibiotica tijdens de bevalling. Je zult daarom ook bevallen in het ziekenhuis.
Om vast te stellen welke bacterie jouw blaasontsteking veroorzaakt, doet de huisarts een extra onderzoek (een kweek) van de urine. Dit gebeurt voordat je met antibiotica begint. Als de huisarts weet welke bacterie de oorzaak is, kan hij namelijk de juiste antibiotica voorschrijven. Meestal is de uitslag van de kweek er binnen een week.
Als uit de kweek blijkt dat je groep-B-streptokokken in je urine hebt, vertel dit dan ook aan je verloskundige of je gynaecoloog.
Behandeling van een blaasontsteking als je zwanger bent
Je krijgt antibiotica voorgeschreven van je huisarts die veilig zijn voor jou en voor je baby. Deze antibiotica doden de bacteriën in je blaas. Daardoor gaat de blaasontsteking sneller over en neemt de kans op problemen, zoals een nierbekkenontsteking, aanzienlijk af. Je moet deze antibiotica innemen tot alle pillen op zijn. Ook als je geen klachten meer hebt. Als je eerder stopt, kunnen er nog bacteriën achterblijven in je blaas die opnieuw een blaasontsteking veroorzaken.
Meestal zijn de klachten met deze behandeling binnen een paar dagen al een stuk minder of zelfs verdwenen. Als de kuur is afgelopen, kan het nog een dag of twee duren voor de klachten helemaal weg zijn. Blijf je toch klachten houden na twee dagen? Bel dan opnieuw naar de huisartspraktijk en laat je urine opnieuw onderzoeken.
Heel soms gaat een blaasontsteking over in een ontsteking van je nierbekken. Je voelt je dan meestal erg ziek en krijgt ook koorts. Soms krijg je pijn in je zij. Als je dit merkt, bel dan gelijk de huisarts of huisartsenpost.
Tips om een blaasontsteking te voorkomen
Onderstaande tips kunnen je helpen om te voorkomen dat je (opnieuw) een blaasontsteking krijgt.
- Drink veel vocht: 2-3 liter per dag.
- Ga direct plassen als je aandrang voelt.
- Plas je blaas helemaal leeg.
- Ga direct na het vrijen naar de wc. Bacteriën die tijdens het vrijen in je urinebuis terecht zijn gekomen, plas je dan snel weer uit.
- Probeer producten met cranberry en D-mannose (een soort suiker) te vermijden, want het is niet zeker of deze producten veilig zijn voor zwangere vrouwen.
Bronnen: Thuisarts.nl, NHG standaard Urineweginfecties