Een bloedneus kan zomaar ontstaan. Dit is zo’n zwangerschapskwaaltje waar zeker niet iedereen last van gaat krijgen. Misschien heb je er zelfs nog nooit van gehoord, maar in de zwangerschap is de kans op een spontane neusbloeding net iets groter dan normaal. Hoe dat komt vertellen we je in dit artikel. Ook geven we tips hoe je een bloedneus stopt, in welke gevallen je de huisarts moet bellen en hoe je een bloedneus kan voorkomen.
Oorzaken bloedneus in je zwangerschap
Als je zwanger bent kan je sneller spontaan een bloedneus krijgen dan normaal. Je kan hier tijdens je zwangerschap last van krijgen, maar dat hoeft niet. Gelukkig komt dit niet heel vaak voor. Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen waardoor je als zwangere sneller last hebt van neusbloedingen:
- Hormonen – Door de hormonen progesteron en oestrogeen worden de slijmvliezen in je lichaam beter doorbloedt. Zo ook de slijmvliezen in je neus. Daarnaast komen de bloedvaten meer aan de oppervlakte te liggen en zijn ze dunner. Hierdoor worden de bloedvaatjes in je neus nog kwetsbaarder dan ze al zijn en kunnen ze makkelijker gaan bloeden. Ook als je bijvoorbeeld alleen maar even je neus wilt snuiten.
- Toename bloed – Tijdens je zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed toe in je lichaam. Normaal gesproken heb je ongeveer 4,5 liter bloed, waar dat in je zwangerschap kan oplopen tot 7,5 liter. Hierdoor komt er meer druk op je bloedvaten. De kleine vaatjes in je neus worden hierdoor nog kwetsbaarder, waardoor er eerder een bloeding kan ontstaan.
- Snuiten of peuteren – Door veelvuldig je neus te snuiten of in je neus te peuteren, komt er druk op de bloedvaten in je neus. Hierdoor ontstaat er sneller een bloeding.
- Droge omgeving – Door een droge omgeving wordt de binnenkant van je neus ook droger en dus gevoeliger voor bloedingen. Dit is met name in de winter het geval.
Ten onrechte wordt soms gedacht dat een hoge bloeddruk een bloedneus kan veroorzaken. Dit komt gelukkig maar heel zelden voor. Alleen bij een hele ernstige hoge bloeddruk kan dat voorkomen.
Hoe stop je een bloedneus?
Soms is een bloedneus niet te voorkomen. Het kan zijn dat er bloed uit één neusgat komt, maar het kan ook uit beide neusgaten tegelijk komen. Hierbij een aantal tips om jou te helpen het bloeden zo snel mogelijk te stelpen. Een bloedneus is gelukkig niet gevaarlijk, alleen maar onhandig. Deze stappen kan je nemen als je een bloedneus hebt:
- Snuit eerst rustig je neus. Zet niet teveel kracht, want zo kan de bloedneus juist erger worden.
- Houdt je hoofd iets voorover gebogen, zodat het bloed uit je neus kan en niet in je keel stroomt. Daar kan je misselijk van worden.
- Knijp zachtjes in je neusbeen. Dat zit iets onder het midden van je neus. Houd dit ongeveer 5 minuutjes aan. Zo help je het bloeden stelpen en gaat het bloedvaatje vanzelf dicht.
- Is je bloedneus nog niet over? Snuit nogmaals rustig je neus en herhaal stap 3.
- Is je bloedneus na twee keer dichtknijpen niet over? Gelukkig komt dat niet vaak voor, maar bel dan de huisarts.
Wanneer moet je de huisarts bellen?
Een bloedneus is bijna altijd onschuldig. Soms lijkt het alsof je helemaal leegloopt, maar vaak ziet het er erger uit dan het in werkelijkheid is. Bel je huisarts als:
- Het bloeden niet stopt nadat je je neus twee keer hebt dicht geknepen.
- Je extreem veel bloed verliest.
- Je regelmatig een bloedneus krijgt, terwijl je zachtjes je neus snuit en je niet in je neus hebt gepeuterd.
- Je vaak een bloedneus hebt en je zorgen maakt.
In een enkel geval kan een bloedneus ook een symptoom zijn van iets anders. Vanaf 20 weken zwangerschap kan zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) ontstaan. Als je last hebt van de volgende klachten, bel dan je huisarts, verloskundige of gynaecoloog:
- hoofdpijn
- misselijkheid
- braken
- je hebt plotseling een bloedneus
- plotseling begint je tandvlees te bloeden
- je hebt pijn bovenin je buik of aan de zijkant
- je ziet sterretjes
- je houdt vocht vast in je gezicht en bij je handen en enkels
- je hebt tintelingen in je handen
- je voelt je grieperig, maar hebt geen koorts
- je hebt een hoge bloeddruk
- er zit teveel eiwit in je urine
Je ongeboren baby kan door deze vergiftiging niet goed meer groeien. Als je deze klachten ervaart wordt je meestal opgenomen in het ziekenhuis, zodat ze jou goed in de gaten kunnen houden. Als je bent bevallen, zullen bovenstaande klachten weer langzaamaan verdwijnen. Dit kan soms weken, maanden of jaren duren. En in sommige gevallen gaan de klachten niet allemaal over.
Tips om een bloedneus te voorkomen
Een bloedneus kan je niet altijd voorkomen, maar hopelijk helpen deze tips jou om het tot een minimum te beperken:
- Zachtjes snuiten – Snuit altijd zachtjes je neus. Je neusvliezen en de bloedvaatjes zijn namelijk kwetsbaar.
- Niezen – Als je verkouden bent en moet niezen probeer dan je mond open te houden. Hierdoor komt er minder druk op je neus te staan.
- Drink voldoende – Door genoeg vocht tot je te nemen drogen je slijmvliezen minder snel uit. Dat voorkomt bloedingen in je neus. Drink het liefst 2 liter vocht per dag tijdens de zwangerschap.
- Voorkom peuteren – Als je vaker bloedneuzen hebt, dan kan je het beste niet meer in je neus peuteren. Het neusvlies is heel kwetsbaar. De oude wondjes krab je dan zo weer open.
- Korte nagels – Als je onbewust peutert is het extra belangrijk om je vingernagels kort te houden. Zo maak je de kans kleiner op bloedingen.
- Vermijd een droge omgeving – Zorg ervoor dat je huis een goede luchtvochtigheid heeft. Als de lucht in huis te droog is, is de kans op een bloedneus groter. Vooral in de winter wordt de lucht binnen in huis droger. Hang dan bijvoorbeeld een bakje water of een vochtige lap over je verwarming. Tegenwoordig kan je ook prachtige diffusers kopen. Die staan niet alleen mooi in je woonkamer, maar zorgen ook voor een betere luchtvochtigheid in huis. Met een hygrometer kan je kijken hoe vochtig het is in jouw huis.
- Vochtige neus – Zorg ervoor dat je neus altijd licht vochtig is aan de binnenkant. In de winter is dat extra belangrijk, omdat de lucht binnen dan over het algemeen droger is. Smeer desnoods in de winter een beetje vaseline in je neus.
Bronnen: gezondheidsplein, jeugdengezin, thuisarts
*dit artikel bevat gesponsorde content