Als je (net) zwanger bent en je opeens wat bloed verliest is dat vaak een grote schrik. Het zou zomaar een miskraam kunnen zijn. Maar gelukkig hoeft dit niet altijd ernstig te zijn, soms is wat bloedverlies heel normaal. Twijfel je, neem dan altijd contact op met je verloskundige.
Oorzaken van bloedingen tijdens de zwangerschap
Innestelingsbloeding
De bevruchte eicel gaat via de eileiders naar de baarmoeder waar hij zich zal gaan innestelen en groeien. Dat gebeurt tussen de derde en vierde week na de bevruchting. Je kunt hierdoor soms last van krampen of lichte bloedingen hebben. Dit is heel normaal en geen reden om je zorgen te maken. Het bloed is rood, roze of bruin van kleur.
Lees ook: 3 weken zwanger
Bloedingen in het begin van de zwangerschap
Veel zwangeren hebben in het begin van de zwangerschap last van bloedverlies. Dit betekent zeker niet altijd dat er een miskraam zal optreden. Een bloeding komt nu sneller voor omdat de baarmoedermond beter doorbloed is. Zoals ook je tandvlees of je neus sneller bloedt, zo bloedt ook je baarmoedermond sneller. Meestal zie je bloedverlies dan ook ontstaan na hard hoesten, niezen, harde ontlasting of vrijen. In dit soort gevallen gaat het dan om wat druppels, soms rood, meestal bruin bloedverlies. Vaak neemt dit bloedverlies ook snel weer af en is verder ongevaarlijk.
Ook als je maar een klein beetje bloed verliest, maar ongerust bent kun je natuurlijk altijd je verloskundige even bellen. Let op: bloedverlies na 20 weken zwangerschap is wel altijd een reden om de verloskundige te bellen!
Miskraam
Als je zwangerschap toch eindigt in een miskraam zul je meer gaan bloeden en daarbij ook buikpijn gaan krijgen. Vaak is dat een sterk menstruatieachtig gevoel dat soms komt en gaat en kan uitstralen naar rug en benen. Onthoud wel dat deze verschijnselen bij elke vrouw anders zijn.
Bloedverlies bij een miskraam kan heel heftig zijn en soms wel meer dan een week aanhouden. Je kan 2 doordrenkte maandverbanden per dag, stolsels (klonten bloed) of het vruchtzakje verliezen.
Een miskraam is helaas niet te voorkomen of te behandelen. Het wordt niet veroorzaakt omdat je zo hard hebt gewerkt, hebt gevreeën of gesport! Wel kun je een verhoogd risico hebben op een miskraam, zoals bij roken, alcoholmisbruik en bepaalde infecties. Bijna alle miskramen worden veroorzaakt door een fout tijdens de bevruchting. Er is dan sprake van een ernstige chromosoomafwijking, waardoor het vruchtje niet levensvatbaar is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een windei (een vruchtzakje zonder vruchtje). Medicijnen, stoppen met werken of zelfs bedrust helpen niet!
Bel je verloskundige bij een mogelijke miskraam en vang de stolsels op die je verliest. Een miskraam kan bij sommige vrouwen het idee geven dat ze falen. Gevoelens zoals schuld, ongeloof, boosheid of jaloezie naar andere zwangeren komen veel voor en zijn begrijpelijk. Daarom is er over praten heel belangrijk en zou je bij je verloskundige of huisarts terecht moeten kunnen met al je vragen.
Meestal verloopt een volgende zwangerschap goed.
Bron: Verloskundigepraktijk “De eerste Stap”