Wakker worden omdat je weer moet plassen, vanwege een ‘voetballende’ baby in je buik of niet meer weten hoe je moet liggen. Het hoort er allemaal bij als je zwanger bent. Het carpaletunnelsyndroom hoort helaas ook in dat rijtje thuis. Tintelende vingers of een dof gevoel in je handen komt tijdens de zwangerschap vaak voor. Meestal komt dit gevoel ’s nachts om de hoek kijken. Wat dit syndroom is, hoe het ontstaat, wat je er tegen kan doen om de klachten te verminderen en of het vanzelf weer over gaat lees je in dit artikel.
Waarom krijg je tintelende vingers/ handen?
Veel mensen noemen het ook wel het carpaal tunnelsyndroom (CTS). Hierbij is de middenhandszenuw (nervus medianus) in je pols bekneld geraakt. Deze zenuw loopt samen met wat pezen door een heel nauw tunneltje. Je raad het al, dit wordt de carpale tunnel genoemd en staat in verbinding met je duim, wijsvinger, middel- en ringvinger. Doordat je onder invloed van hormonen meer vocht vasthoudt tijdens de zwangerschap, dan normaal zet het bindweefsel in je arm op.
Je kan je voorstellen dat die nauwe tunnel hierdoor nog krapper wordt, waardoor de middenhandszenuw in de knel komt. Vaak zie je het zelf ook aan je polsen dat ze wat dikker zijn geworden dan normaal. Je kan bij CTS klachten hebben aan één hand, maar ook aan beide. Soms straalt de pijn door naar je arm of schouder. Meestal ontstaat deze zwangerschapsklacht vanaf de 6e maand van de zwangerschap.
Symptomen carpaletunnelsyndroom
- tintelingen
- dof gevoel
- slapend gevoel
- pijn
- uitstraling van de pijn naar je arm en/ of schouder
- gevoelloosheid en/ of krachtverlies in je hand en met name je duim. Dit is vaak ’s ochtends het geval
- bij sommige bewegingen heb je meer last van je klachten en bij andere juist minder, bijvoorbeeld als je met je handen wappert
- je kunt ’s nachts wakker worden van een tintelend gevoel of pijn
- in de meeste gevallen is je pink de enige vinger die pijn- en tintelvrij is.
De meeste zwangere vrouwen hebben ’s nachts het meest last van dit syndroom. Ook in de ochtend ervaar je vaak klachten, dit neemt gedurende de dag af. Bij ernstige klachten kan je helaas de hele dag last houden. En in sommige gevallen kan je zelfs niks meer doen met je hand(en).
Andere oorzaken van tintelende vingers/ handen
Het carpaletunnelsyndroom kan ontstaan door het extra vocht dat je vasthoudt tijdens je zwangerschap, maar als de middenhandszenuw ook maar iets dikker wordt heb je al last van CTS. Het kan daardoor ook ontstaan of verergeren door het volgende:
- je maakt met je hand of pols vaak dezelfde repeterende handelingen, zoals typen op een toetsenbord of je telefoon.
- als je je hand of arm langere tijd gestrekt houdt in dezelfde houding, zoals bij bellen of autorijden.
- als je armen, handen of polsen vaak dezelfde trillingen te verwerken krijgen, bijvoorbeeld door het werken met trillende machines, zoals een drilboor.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Als je bovenstaande klachten ervaart is het vaak al wel duidelijk dat je last hebt van het carpaletunnelsyndroom. Normaal gesproken verdwijnen de klachten die zijn ontstaan tijdens de zwangerschap vanzelf zodra je bent bevallen en de hormoonhuishouding weer stabiel is. Soms duurt dat een paar maanden. Twijfel je of maak je je zorgen, bel dan je huisarts voor een afspraak of bel de fysiotherapeut voor tips. Eventueel kan de huisarts je doorverwijzen naar een neuroloog voor nader onderzoek. Een prik of een operatie is na de bevalling een laatste optie als je hele ernstige klachten blijft houden.
Tips bij het carpaletunnelsyndroom
Als CTS ontstaat tijdens de zwangerschap dan is het een kwestie van wachten totdat je hormonen weer in een rustig vaarwater komen en het vocht je lichaam weer verlaat na de bevalling. De huisarts zal in deze situatie niet snel een behandeling starten. Super vervelend voor jou dus, maar gelukkig kan je wel zelf wat doen om je klachten te verminderen:
- werkhouding – als je repeterend werk doet (computer, trillende machines), pas dan je houding aan. Neem vaker pauzes en rek- en strek je armen en handen tussendoor. Je hand wil namelijk rust. In overleg met je werkgever kan je zoeken naar een passende oplossing.
- beweging – als je niet teveel pijn hebt, blijf dan gewoon je hand gebruiken. Zo blijven de spieren in beweging en worden ze niet stijf.
- koud afdouchen – na een warme douche kun je je armen koud afdouchen. Hierdoor help je het vocht af te drijven.
- rekken en strekken – als je tintelingen voelt in je hand of polsen dan kan je je armen boven je hoofd houden en je vingers rustig strekken.
- spalken – als je ’s nachts veel klachten ervaart dan kan je ervoor kiezen om je armen te spalken. Dit kan je heel simpel doen met bijvoorbeeld polsbeschermers die je gebruikt bij het skaten. Zet je pols in een rechte lijn en maak de beschermer vast. Je kan natuurlijk ook speciale CTS polsbraces aanschaffen.
- oefeningen – je kan voor het slapen gaan oefeningen doen voor je vingers in een warm water badje. Je spreidt en strekt je vingers rustig en daarna maak je er een bal van. Herhaal dit 10 keer. Je kan de oefeningen tot slot herhalen in een koud water badje.
- verhoging – ga in bed niet op je zere hand of arm liggen, maar leg hem bijvoorbeeld op een kussentje te rusten.
- belastbaarheid – bij welke dagelijkse activiteiten ervaar jij de meeste pijn? Laat die taken dan over aan een ander, hoe lastig dat soms ook is. Denk bijvoorbeeld aan het schillen van de aardappels, schroeven indraaien, het openen van een nieuw jam- of appelmoespotje, nat wasgoed uitwringen en scrollen op je telefoon. Belast je handen en polsen niet te veel.
- autorijden – als je lange stukken moet rijden, neem dan vaker tussendoor pauze. Je armen langdurig in dezelfde houding houden kan de klachten namelijk verergeren. Tijdens de pauzes kun je wat rek- en strekoefeningen doen.
- rust – pak je rust overdag waar het kan als de klachten van het carpaletunnelsyndroom jou uit je slaap houden. Ga lekker met een boek op de bank liggen of doe een powernap.