Als je zwanger bent veranderd er van alles aan je lichaam. De hormonen gieren door je lijf, je baby wordt steeds groter en jij dus steeds iets dikker. Ook je huid kan tijdens de zwangerschap veranderen. Een goede doorbloeding kan ervoor zorgen dat je huid een mooie blos krijgt. Hoor jij bij het team shine bright en straalt je huid? Of heb je last van huidproblemen? Het kan helaas alle kanten op gaan tijdens de zwangerschap. Als je last hebt van een extreme doorbloeding, dan kan dat uitmonden in couperose of rosacea. In dit artikel leggen we uit wat dat is en wat je er aan kan doen.
Wat is couperose?
Je hebt couperose als er kleine gesprongen rode of blauwe bloedvaatjes in je gezicht ontstaan. Deze bloedvlaatjes die aan de oppervlakte onder de huid liggen zijn slapper geworden en verwijden zich. Hierdoor worden ze zichtbaar. Als je er met je vinger op drukt, dan verdwijnen ze even. Maar zodra je je vinger eraf haalt, komen ze gewoon weer tevoorschijn. Meestal komen ze vooral voor op je wangen, neus en kin, maar het kan ook zijn dat ze boven je ogen ontstaan of op je schouders. De meeste mensen die couperose hebben blozen vaker en langer. Vooral vrouwen met een dunne en lichte huid hebben eerder kans op het ontwikkelen van couperose. Couperose kan overgaan in rosacea. Als je twijfelt of je last hebt van couperose, dan kan je je huisarts raadplegen voor diagnose en advies.
Wat is rosacea?
Rosacea is een chronische huidziekte. Je krijgt dan naast zichtbare bloedvaatjes ook last van rode vlekken en soms bultjes of puistjes. Je kan ook een warm gezicht krijgen of gaan blozen. 50% van de mensen met deze klachten heeft ook last van hun ogen. De volgende symptomen kunnen dan optreden:
- tranende, droge en zere ogen;
- het gevoel van zand in je ogen;
- last hebben van je ogen als de zon schijnt of als er fel licht is;
- je hebt ontstoken oogleden – ze zijn dan dik, rood en jeuken. Je oogleden kunnen ook droog zijn en er kunnen velletjes op komen.
- je hebt ontstoken ogen – je ogen zijn dan rood en er kan pus of slijm in je oog zitten.
- je hebt ontstoken hoornvlies; je oog doet erg pijn en soms zie je slechter. Licht kan nog meer pijn geven.
Symptomen komen en gaan. Het is niet te voorspellen hoe het verloop bij jou zal zijn. Twijfel je of je last hebt van rosacea, maak dan een afspraak bij je huisarts.
Is couperose of rosacea gevaarlijk?
Gelukkig zijn deze huidaandoeningen niet gevaarlijk voor jou of je baby. Het is normaal tijdens de zwangerschap en helemaal onschuldig, maar je kan er wel klachten van hebben. Je kan bijvoorbeeld een branderig gevoel ervaren op je huid en het kan jeuken, prikkelen of tintelen. Sowieso is het natuurlijk vervelend als je dit in je gezicht hebt.
Oorzaken couperose en rosacea in de zwangerschap
Hoe couperose en rosacea precies ontstaan is nog niet bekend. Het kan spontaan ontstaan, maar tijdens de zwangerschap kunnen de volgende veranderingen in je lichaam er wellicht ook voor zorgen dat één van de twee of beiden ontstaan:
- Onder invloed van zwangerschapshormonen verwijden de bloedvaten in je lichaam, ze komen meer aan de oppervlakte te liggen en ze worden dunner. Hierdoor zijn ze kwetsbaarder.
- Daarnaast maakt je lichaam tijdens de zwangerschap meer bloed aan dan normaal. De hoeveelheid bloed kan wel 40-50% meer zijn. Van 4,5 liter kan je naar 7,5 liter gaan. Hierdoor kan de placenta van voldoende bloed worden voorzien, maar komt er ook meer druk op de vaten te staan.
Daarnaast kan couperose ontstaan door de volgende factoren:
- te veel blootstelling aan warmte, de zon of zonnebank;
- strenge wind en kou;
- erfelijkheid;
- lichte, dunne huid;
- alcohol;
- chronisch gebruik van hormoonzalf of -crème (met corticosteroïd). Je huid wordt dunner door veelvuldig gebruik hiervan.
Tips tegen couperose en rosacea
Ondanks dat de meeste zwangerschapskwaaltjes vanzelf weer verdwijnen zodra je bent bevallen, is dat bij deze huidaandoeningen helaas niet het geval. Dit blijft ook na je bevalling zichtbaar. Veel vrouwen vinden dat storend. Gelukkig zijn er wel dingen die je zelf kan doen om de klachten te verminderen:
- Zonnebrand – zorg ervoor dat er niet te veel zon op je gezicht komt en zorg ervoor dat je je huid zo goed mogelijk beschermt als je toch de zon in gaat. Koop een zonnebrandcrème met een hoge factor en smeer je dagelijks goed in.
- Vermijd zeep – was je gezicht alleen met water en laat de zeep of andere reinigingsproducten even staan. Dep je gezicht droog en wrijf niet.
- Vermijd warmte – hierdoor kunnen de bloedvaten nog meer verwijden.
- Vermijd alcohol – tijdens de zwangerschap drink je hoogstwaarschijnlijk sowieso geen alcohol. Na de bevalling kan je je alcoholinname minderen of er niet weer aan beginnen.
- Temperatuur – vermijd grote temperatuurverschillen, hierdoor kunnen je klachten toenemen.
- Voeding – gekruid en pittig eten kunnen de rosacea erger maken.
- Stress – dit is tijdens de zwangerschap natuurlijk sowieso niet goed voor jou en de baby, maar ook de rosacea kan hierdoor erger worden. Zoek bewust ontspanning op als je je gestrest voelt en vermijdt stressvolle situaties.
- Crèmes – helpt bovenstaande allemaal niet voldoende, dan zijn er speciale crèmes te krijgen die helpen bij couperose of rosacea. Laat je goed informeren door je huisarts, want sommige crèmes mag je niet smeren als je zwanger bent. Daarnaast kan je je huid insmeren met een vochtinbrengende crème.
- Laser – wil je af van de couperose, dan kan dat na je zwangerschap eventueel met behulp van een laser. Dit kan je door een dermatoloog laten doen in het ziekenhuis of in een speciale kliniek. Als je van plan bent om dit te doen, laat je dan eerst goed informeren over de voor- en nadelen. Weet dat couperose ook weer terug kan komen.
- Medicatie – de huisarts kan jou bepaalde medicatie geven die kan helpen bij rosacea. Vaak mag je deze niet nemen als je zwanger bent. Overleg daarom met je huisarts wat je kan doen voor je huid tot aan de bevalling.