Een navelstreng afklemmen met een grote navelklem is allang niet meer de enige optie in geboorteland. Inmiddels zijn er meerdere opties om de navelstreng na de geboorte af te klemmen. Eén van de mogelijkheden is een cordring. Waarschijnlijk heb je hier nog niet vaak of zelfs nooit van gehoord, maar er zijn steeds meer verloskundigen die dit gebruiken om de navelstreng af te binden. In Zweden is het gebruik van een cordring zelfs standaard. Waarom zou je hiervoor kiezen en wat zijn de voordelen?
Wat is het?
Vroeger gebruikte men vaak een veter om de navelstreng af te klemmen. Vanuit hygiënisch oogpunt is in de jaren 80 de navelklem ontwikkeld. Een grote blauwe of witte klem die sinds die tijd in Nederland standaard gebruikt wordt. Sinds enkele jaren is de cordring in Nederland in opkomst. Het is een heel klein rubber ringetje dat om de navelstreng geschoven wordt. Op deze manier wordt de navelstreng afgedicht wanneer hij doorgeknipt wordt. Na het afknippen blijft er dan alleen een klein ringetje achter om het navelstompje. De ring is gemaakt van natuurrubber en is hierdoor bijna gewichtloos en onzichtbaar. Omdat het veel kleiner is dan een navelklem en bovendien van buigzaam materiaal, is dit een comfortabelere optie dan de traditionele navelklem.
Hoe werkt het?
Als de placenta geboren is, volgt hierna vaak het doorknippen van de navelstreng. Steeds vaker wordt er gewacht totdat de navelstreng volledig uitgeklopt is dus het doorknippen van de navelstreng kan zeker even wachten. Een navelstreng hoeft niet doorgeknipt te worden. Je kunt ervoor kiezen de placenta verbonden te laten met de baby. Dit noem je een lotusbevalling. Als je ervoor kiest de navelstreng door te knippen zal de verloskundige de navelstreng eerst afklemmen. Vervolgens knipt ze de navelstreng door en schuift ze de cordring over de navelstreng heen richting de buik. De ring heeft de navelstreng nu helemaal afgesloten. Als de deze op de juiste plek zit, kan het handvat eraf geknipt worden en blijft er slechts een heel klein ringetje over. In dit filmpje zie je precies hoe dat gaat.
Cordring vs navelklem
De meeste moeders en verloskundigen die inmiddels ervaring hebben met een cordring zijn erg positief over het gebruik en zien daarom veel voordelen ten opzichte van een navelklem. Hieronder de voor- en nadelen van een cordring versus een navelklem zodat je zelf kunt kijken wat het beste bij je past.
Voordelen
- De kans op ontstekingen is kleiner dan bij een navelklem doordat de ring makkelijker schoon en droog te houden is
- De ring kan niet blijven hangen achter kleding of een luier
- De navel geneest mooier
- Het is veel kleiner dan een navelklem. Een navelklem is ongeveer vijf centimeter lang, terwijl er van de cordring maar een klein ringetje overblijft.
- Het materiaal is veel zachter dan een navelklem. Een navelklem is gemaakt van hard plastic en een cordring van natuurrubber. Hierdoor raakt de huid van je baby minder snel geïrriteerd
- Omdat het gemaakt is van natuurlijke materialen is het minder belastend voor het milieu dan een van plastic gemaakte navelklem.
Nadelen
- Een cordring kan iets langer blijven zitten dan een navelklem. Het kan hierdoor zijn dat de navel van je baby iets gaat ruiken. Dit is helemaal niet erg.
- Het kan zijn dat jouw verloskundige nog niet bekend is met een cordring en hierdoor liever een navelklem gebruikt.
- Je moet een cordring zelf aanschaffen omdat hij nog niet in het standaard kraampakket zit.
- Het kan zijn dat de cordring iets lastiger over de navelstreng schuift als de navelstreng erg dik is en de verloskundige hierdoor besluit alsnog een navelklem te gebruiken.
Waar koop ik een cordring?
Omdat veel verloskundigen tegenwoordig met een cordring werken, is het goed om eerst even aan je verloskundige te vragen of zij ze misschien verkoopt. Misschien moet je er dan zelf eentje aanschaffen. In de meeste kraampakketten die vanuit de verzekering geleverd worden zit namelijk nog geen cordring maar alleen de traditionele navelklem. Als je er graag zelf eentje wilt kopen zijn ze voor een paar euro online op veel plekken te koop. Check dan even of je een cordring met- of zonder latex wilt, als je bijvoorbeeld zelf een overgevoeligheid voor latex hebt.
Tips
Bij de voor- en nadelen heb je misschien al een paar tips kunnen lezen over het gebruik van een cordring. Een goede voorbereiding is in het geval van een cordring zeker het halve werk. Omdat het gebruik van een cordring in Nederland (nog) niet standaard is, hierbij een aantal tips wanneer je een cordring wilt gebruiken.
- Informeer je verloskundige – Omdat nog niet iedere verloskundige bekend is met het gebruik van een cordring, is het goed dit vooraf te bespreken. Zo kan je verloskundige aangeven of ze een cordring kan plaatsen.
- Ziekenhuisbevalling – Ben je van plan om in het ziekenhuis te bevallen, dan is het goed de cordring in je vluchttas mee te nemen. Zorg er dan ook voor dat je de gebruiksaanwijzing bij je hebt omdat ook in het ziekenhuis niet iedereen bekend is met het gebruik van een cordring.
- Latex – Let op bij de aanschaf van een cordring wanneer je een overgevoeligheid voor latex hebt. In de eerste dagen heb je veel huid op huid contact met je baby. Het is vervelend als de cordring dan zou irriteren. Je kunt een cordring zonder latex kopen. Deze is vaak wel iets stugger dan de variant van natuurrubber.
- Neem de tijd – Het doorknippen en afnavelen van de navelstreng kan zelfs pas uren na de geboorte plaatsvinden en heeft dus absoluut geen haast. Wordt daarom niet zenuwachtig wanneer het plaatsen van de cordring wat langer in beslag neemt of wanneer er niet direct iemand op die plek is die ervaring heeft met het plaatsen van een cordring. Je kunt rustig wachten totdat er iemand is die de cordring kan plaatsen. Zelfs de volgende dag is het nog mogelijk om de navelstreng door te knippen en af te navelen.
Bronnen: Dalalou Natuurlijk, Puur vroedvrouwen, Verloskundig Centrum Bergweg