Volgens velen is de placenta het meest ondergewaardeerde orgaan dat er bestaat. En ergens klopt dit ook wel. Na de geboorte wordt de placenta vaak direct weggegooid zonder hier verder al te veel aandacht aan te besteden. En dit is best bijzonder want juist die placenta heeft ervoor gezorgd dat er een gezond kindje heeft kunnen groeien. Het is dus helemaal niet vreemd om iets langer stil te staan bij de placenta. Hiernaast kan de placenta ook na de geboorte nog gebruikt worden. Je kunt hem zelfs eten!
Wat is de placenta?
De placenta ontstaat op het moment dat je zwanger bent. Het is een orgaan dat ervoor zorgt dat je baby bloed en voedingsstoffen krijgt. Hiervan groeit je baby. Dit gebeurd via bloedvaten die via de navel aan je baby verbonden zijn. Dit is de navelstreng. De placenta zit vast aan de baarmoederwand. De placenta bestaat uit twee delen. De ‘moederkant’ voorziet de baby van zuurstof en voedingsstoffen. Naar de ‘kinderkant’ lopen de afvalstoffen van de baby. De bloedstromen van moeder en kind zijn gescheiden.
De placenta eten is populair
Het lijkt steeds populairder te worden om na de geboorte de placenta niet direct weg te gooien, maar om er iets mee te doen. Hierbij kun je denken aan een Lotusbevalling waarbij de placenta verbonden blijft aan de baby totdat deze er zelf afvalt, maar je kunt de placenta ook gebruiken als voedingsstof voor je eigen lijf. Er is een groeiend aantal beroemdheden dat hierover bericht op social media. Hierdoor zijn er steeds meer vrouwen die kijken naar de mogelijkheden om zelf ook iets met de placenta te doen.
Wetenschappelijk onderzoek
Vooropgesteld is dat er nog geen wetenschappelijk onderzoek is geweest dat aantoont dat het eten van de placenta na de bevalling gezondheidsvoordelen heeft. Wel geven vrouwen aan die de placenta gegeten hebben, dat ze een positief effect hebben ervaren. Het gezegde baat het niet, dan schaadt het niet is hier dan ook van toepassing. Het is echter wel ontzettend belangrijk dat je de placenta op de juiste manier bewaard en bereid. Doe je dit niet, dan loop je kans om ziek te worden. Verderop in het artikel lees je op welke manieren je de placenta kunt bereiden en eten.
De voordelen van het eten van de placenta
- Voedingsstoffen – Je kunt je voorstellen dat er in de placenta veel voedingsstoffen zitten. Het is natuurlijk ook de voedingsbodem voor jullie baby geweest. Denk bij deze voedingsstoffen aan:
- Vitamine E
- Vitamine B6
- IJzer
- Stamcellen
- Oxytocine
- Prolactine
- Corticotropine-releasing hormoon
- Gelijkmatige energie – Vrouwen ervaren geen energie dip na de bevalling.
- Betere weerstand.
- Minder pijn na de bevalling.
- Minder kraamtranen – vrouwen zijn emotioneel stabieler.
- Je hormoonhuishouding is meer in balans.
- Borstvoeding – De borstvoeding komt makkelijker en sneller op gang.
- Post partum depressie – er is minder kan op een depressie na de zwangerschap.
- Minder bloedverlies na de bevalling.
- De baarmoeder krimpt sneller terug naar de oude vorm.
De placenta bewaren
Als je na de geboorte de placenta wilt eten, in welke vorm dan ook, is het goed om hem op de juiste manier te bewaren. Omdat de placenta na de geboorte een dood stuk vlees is, net als een biefstuk, is het belangrijk dat je hem gekoeld bewaard. Het best doe je dit binnen vier uur na de bevalling. Je kunt de placenta in een goed afsluitbare bak in een goed gekoelde koelkast bewaren. Beval je in het ziekenhuis en wil je de placenta graag bewaren? Dan is het goed om dit op te nemen in je geboorteplan zodat het medisch personeel hier rekening mee kan houden.
3 manieren om de placenta te eten
Er zijn verschillende manieren om de placenta op te eten. In de Chinese geneeskunde is het heel normaal om zalfjes en pillen van de placenta te maken. Ook dieren eten vaak de placenta na de geboorte meteen op. Natuurlijk kun je de placenta zelf bereiden, maar het inschakelen van een placentaspecialist is misschien de beste optie. Zij kan je vertellen wat er allemaal mogelijk is en de placenta op de juiste manier voor jou bereiden.
- Smoothie – Een smoothie maken van stukjes placenta klinkt voor de meeste vrouwen nog wel te doen. Je kunt hiervoor de placenta het best (laten) stomen en hier kleine blokjes van snijden. Van deze blokjes doe je er vervolgens een paar in je favoriete smoothie. Denk aan bevroren fruit, yoghurt of kokosmelk, noten en zaden.
- Bakken of braden – Je kunt stukjes van de placenta prima bakken of braden. Als je de placenta wokt en er wat groenten bij doet, smaakt het echt lekker! De smaak van placenta is te vergelijken met biefstuk en lever.
- Capsuleren – Voor veel vrouwen is het capsuleren van de placenta de meest laagdrempelige manier om de placenta te eten. Een placentaspecialist droogt de placenta voor je waarna deze vervolgens vermalen wordt. Van het poeder worden capsules gemaakt. Je kunt de capsules als supplement innemen in de periode na de bevalling, maar ook later wanneer de menstruatie bijvoorbeeld weer op gang komt. In de vriezer kun je de capsules maar liefst twee jaar bewaren!
In deze video is presentatrice Laura Verster op bezoek bij een placentaspecialist waarin goed wordt uitgelegd hoe je een placenta kunt eten.
4 redenen om de placenta niet te eten
Er zijn situaties waarin het niet verstandig is om de placenta na de geboorte op te eten. Wees je bewust van deze risico’s want niet iedere placenta is geschikt voor consumptie. Laat je daarom altijd door een specialist adviseren. In onderstaande gevallen wordt het afgeraden om de placenta op te eten:
- GBS-infectie – Als tijdens de bevalling een streptokokken bacterie is vastgesteld bij de moeder of de baby, kun je de placenta niet meer eten.
- Medicatie, roken of drugs – Als de moeder tijdens de zwangerschap medicatie gebruikt heeft, gerookt heeft, of drugs gebruikt heeft, kun je de placenta niet eten.
- Onvoldoende gekoeld – Als de placenta na de bevalling niet binnen vier uur gekoeld is, of te lang in de koelkast gelegen heeft (langer dan 72 uur), kan de placenta niet meer opgegeten worden.
- Afwijkingen – De verloskundige bekijkt de placenta na de bevalling altijd op afwijkingen. Soms is er verder onderzoek nodig. Indien dit het geval is, wordt de placenta meestal behandelt met chemicaliën. Vanzelfsprekend is opeten van de placenta dan ook geen optie meer.
Als je baby niet vaginaal geboren is, maar via een keizersnede, kan de placenta gewoon gebruikt worden. Dit geldt ook wanneer je een ruggenprik hebt gehad of de baby in het vruchtwater heeft gepoept.
Bronnen: Dalalou Natuurlijk, Scientias