Tijdens je zwangerschap kun je allerlei verschillende cursussen volgen. Een daarvan is HypnoBirthing. Dit is een methode om je te helpen om tijdens de geboorte te ontspannen. De laatste jaren krijgt deze cursus steeds meer naamsbekendheid. Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe leer je HypnoBirthing?
Wat is HypnoBirthing?
De grondlegger van HypnoBirthing was de Amerikaan dr. Grantly Dick Read. Zijn boek Childbirth without fear (Moeder worden zonder vrees) stamt uit 1942. Volgens degenen die HypnoBirthing toepassen is het een filosofie en een techniek. Je leert om op een andere manier naar de bevalling te kijken. Je leert hoe je lichaam vanzelf het werk doet tijdens de geboorte, als je je maar kunt ontspannen. Met HypnoBirthing leer je dus luisteren naar je natuurlijke instinct. Dit zou je helpen om een prettige en rustige bevalling te ervaren.
HypnoBirthing cursus
De beste manier om HypnoBirthing te leren is van een professionele docent. Op de website van de HypnoBirthing Vereniging Nederland vind je een lijst van erkende docenten. Deze geven een cursus van ongeveer vijf sessies van 2,5 uur.
Voordelen HypnoBirthing cursus
Tijdens deze sessies krijg je inzicht in de spanningen en angstige verwachtingen die jouw bevalling negatief beïnvloeden. Je leert ook hoe je deze kunt loslaten. HypnoBirthing geeft geen garantie op een makkelijke bevalling, maar het vergroot wel het vertrouwen in je eigen lichaam. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de bevalling makkelijker meegaat in wat er daadwerkelijk gebeurt. Ook als de bevalling niet precies loopt zoals gepland.
Je krijgt ontspanningsoefeningen die je tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling kunt uitvoeren. Het leren door je weeën te ademen is hier ook een onderdeel van. Daarnaast krijg je tips om de pijn tijdens je bevalling te verminderen. Het is vaak de bedoeling dat je deze cursus samen met je partner volgt.
Je kunt deze cursus tegenwoordig ook vaak online doen. Daarnaast bestaan er ook boeken over HypnoBirthing en kun je bijvoorbeeld via YouTube verschillende video’s vinden over HypnoBirthing.
Nadenken over je bevalling
Een van de belangrijkste aspecten van de cursus is dat je gaat nadenken over je bevalling. Samen met je partner bekijk je wat je bevallingswensen zijn. Hierdoor heb je straks, ook als de bevalling anders loopt dan gepland, meer regie over je eigen bevalling. HypnoBirthing bereid ook je partner voor op de bevalling. Dit hoeft niet per se je eigen partner te zijn, het mag ook iemand anders zijn die bij de bevalling aanwezig zal zijn.
Nadelen HypnoBirthing cursus
De term hypnose roept nogal eens weerstand op bij mensen. Het klinkt zweverig. De ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken worden gecombineerd met visualisatie. Als je hier niet voor open staat, dan is HypnoBirthing waarschijnlijk niet geschikt voor jou. Je moet, naast vier of vijf lange sessies, ook regelmatig thuis oefenen. Dat kost dus tijd en moeite voor jezelf, maar ook voor je partner.
HypnoBirhting is een hulpmiddel, maar zeker geen garantie voor een makkelijke bevalling. De oefeningen helpen je om je te ontspannen. De insteek is dan ook een zo natuurlijk mogelijke en zo prettig mogelijke bevalling, maar niet zozeer een pijnloze bevalling. Het is goed om je dit te beseffen voordat je aan de cursus begint.
Brengt HypnoBirthing je onder hypnose?
Je komt niet in de klassieke hypnose terecht met HypnoBirthing zoals je die kent van tv. Het is dus niet zo dat je je niets herinnert en weer wakker wordt met een vingerknip. Het is eerder een soort dagdromen. Het kan ook voelen alsof je ergens helemaal in opgaat, zoals bij een spannend boek of interessante film. Je komt in een bepaalde mindset terecht, een soort trance.
Kan ik ook HypnoBirthing doen als ik in het ziekenhuis ga bevallen?
In de cursus wordt ook besproken hoe je de regie houdt tijdens een ziekenhuisbevalling. Je leert hoe je je bevalling op een natuurlijke manier op gang kan helpen. Ook krijg je tips om je ziekenhuiskamer vertrouwt te maken. Zo kun je je beter ontspannen.
Vergoeding HypnoBirthing zorgverzekeraar
Soms vergoed je zorgverzekeraar een gedeelte van het cursusgeld vanuit je aanvullende pakket. De vergoeding en voorwaarden verschillen per zorgverzekeraar. Je kunt dit nakijken in je polisvoorwaarden. Meestal moet de docent dan wel aangesloten zijn bij de HypnoBirthing Vereniging Nederland.