Misschien heb je er wel eens iets over gehoord; de Chinese geslachtskalender. Een eeuwenoude tabel, lang verborgen in een graftombe en nu verspreid over het internet. Oude legendes dragen een bepaalde mystiek met zich mee. Combineer deze eeuwenoude mystieke aantrekkingskracht met de onbedwingbare nieuwsgierigheid van aanstaande ouders en je hebt een online hit met deze Chinese geslachtskalender. Deze bijzondere tabel zou namelijk hét antwoord moeten geven op jouw lang gekoesterde vraag: wordt het een jongetje of een meisje? Om hier antwoord op te krijgen zou je natuurlijk gewoon betrouwbare apparatuur kunnen gebruiken, maar wat is er nu leuker dan oude legendes gebruiken om zo zelf een voorspelling te kunnen doen?
Een oude keizer van de Qing-dynastie
De nauwkeurigheid van deze tabel mag dan twijfelachtig zijn, het ontstaan van deze legende is toch zeker een mooi verhaal. Zo’n 700 jaar geleden ontwierpen de Chinezen deze tabel. Dit deden ze door middel van yin, yang, de vijf elementen, de acht diagrammen en tijd met elkaar te combineren. Het keizerlijk hof van de Qing-dynastie maakte veel gebruik van de tabel. Deze keizerlijke bloedlijn stond nogal bekend om het produceren van veel zoons. Veel mensen wilden deze tabel dan ook graag gebruiken. Men had in die tijd namelijk de voorkeur voor zoons. Deze konden hun bijdrage leveren in plaats van dat ze geld kosten voor de bruidsschat. De Chinezen gebruikten deze kalender dan ook niet om het geslacht te voorspellen, maar om het geslacht te beïnvloeden. Wij vinden het vooral leuk om het geslacht van onze ongeboren baby alvast te kunnen raden. Chinezen gebruikten deze kalender echter met name om hun kansen op een zoon te vergroten.
Volgens de legende maakten de Chinezen gebruik van eunuchs (gecastreerde mannen) om de kalender te bewaken. Er konden dus maar weinig mensen gebruik van maken. De meningen zijn verdeeld over hoe de tabel uiteindelijk boven water is gekomen. Men zegt dat een wetenschapper hem in een graftombe van een keizer vond. Anderen beweren dat de tabel al aan het eind van de Qing Dynastie in Engeland terecht is gekomen. De Chinese regering maakte de tabel in 1972 publiek. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van de kalender. Toch ligt de geslachtstabel opgeslagen in het Instituut van Wetenschappen in Peking. Omdat de geschiedenis zo ver teruggaat, kan men de authenticiteit van de oorsprong van het document niet meer onderzoeken. Hoeveel van dit bijzondere verhaal dus berust op de waarheid blijft in het midden.
Hoe werkt de Chinese geslachtskalender?
Als je je gaat wagen aan geslachtsvoorspellingen, is het wel zo handig dat je het ook goed doet. De tabel is namelijk de niet de meest simpele. We leggen het hier even voor je uit.
De tabel is gemaakt volgens de Chinese ‘maan’kalender, en die is anders dan die van ons. Om het geslacht te kunnen voorspellen heb je de leeftijd van de moeder nodig én de maand van de bevruchting. Maar, je moet de leeftijd van de moeder wel berekenen volgens de traditionele manier. Dit is de Nederlandse leeftijd plus één (in China ben je namelijk al één als je geboren wordt). De getallen in de linkerkolom geven de leeftijd aan waarop je zwanger bent geworden.
Bij de maand van conceptie kijken ze naar de Chinese maankalender. Om de exacte maand te berekenen (en je ingewikkelde rekensommen te besparen) kun je het beste één van de online converters gebruiken, zoals deze. Als je eenmaal weet wat je Chinese leeftijd en de Chinese maand van conceptie is, is het simpel. Je hoeft alleen maar van de tabel af te lezen wat je zult krijgen! De M (male) staat voor een jongetje en de F (female) voor een meisje.
De Chinese geslachtskalender is niet betrouwbaar, wel leuk
Je kunt op internet van alles vinden over de (on)betrouwbaarheid van deze manier van voorspellen. Sommigen beweren dat de nauwkeurigheid 92% is. Uit een grootschalig onderzoek bleek echter dat deze ‘gender calculator’ slechts in vijftig procent van de gevallen de goede uitkomst geeft. Net zoiets als het geslacht bepalen door middel van kop of munt, dus.
Toch blijft het voorspellen van het geslacht van de baby een leuke bezigheid. Dat kan door te kijken naar de vorm van de buik, en of je wel of niet misselijk bent tijdens de zwangerschap. Je kunt ook een hangertje boven de buik hangen en kijken of deze een rondje draait of alleen heen en weer beweegt. De methoden hebben één ding gemeen: ze zijn geen van allen betrouwbaar. Uiteindelijk blijft de kans op een jongen ongeveer net zo groot als de kans op een meisje. Elke voorspellingsmethode zal dan ook ongeveer vijftig procent van de tijd de juiste uitkomst geven.
Het moge inmiddels duidelijk zijn dat je het geslacht van je baby niet van een tabel kunt aflezen. Je kunt daarvoor toch beter vertrouwen op de meer wetenschappelijke manieren. Vanaf week 15 kun je gewoon op de echo zien met welk geslachtsdeel jouw baby zal worden geboren. Tot die tijd kun je je vermaken met een leuke rekensom. Maar wacht liever nog even met het onthullen van het geslacht tot na de echo!