Aardbeien? Nee aambeien! Hoewel de woorden op elkaar lijken, hebben deze twee zaken verder geen overeenkomsten. Alhoewel, misschien dat het uiterlijk toch iets van elkaar weg kan hebben. Met name tijdens je zwangerschap of na de bevalling kun je last krijgen van aambeien en dat is behoorlijk vervelend! Het is een kwaal die bij maar liefst 85% van de vrouwen voorkomt dus lotgenoten genoeg maar nu zit jij ermee. Helemaal voorkomen kan helaas niet maar je kunt aambeien gelukkig wel behandelen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van aambeien zodat je zo snel mogelijk weer van deze pijnlijke kwaal verlost bent.
Wat zijn aambeien?
Een ander woord voor aambeien zijn hemorroïden. Het zijn uitstulpingen aan de binnenkant van de endeldarm dicht bij de anus. Deze uitstulpingen zijn uitgerekte en opgezette bloedvaatjes in het darmslijmvlies die ontstaan wanneer er hoge druk ontstaat rondom je anus zoals bijvoorbeeld bij een bevalling. Meestal heb je pas door dat je een aambei hebt, wanneer deze ook echt voelbaar en zichtbaar is buiten de anus. Aambeien ontstaan echter inwendig en kunnen naar buiten zakken of met de ontlasting mee naar buiten komen.
In dit stadium is het vaak nog mogelijk om de zachte bultjes zelf terug naar binnen te duwen. Wel kunnen uitwendige aambeien sneller beschadigen en gaan bloeden. Uitwendige aambeien kunnen uitgroeien tot getromboseerde aambeien. Er zijn dan in het uitstulpende bloedvat kleine bloedstolsels ontstaan. Er ontstaat dan een hard bultje die je niet terug kunt duwen. Deze vorm van aambeien kan ontzettend pijnlijk zijn. Met name bij ontlasting en afvegen.
Waaraan herken je ze?
Als je last hebt van aambeien, heb je meestal één of meerdere van onderstaande symptomen:
- Branderig en pijnlijk gevoel rond de anus
- Jeuk rond de anus
- Licht bloedverlies of slijm bij de ontlasting
- Een duidelijk voelbaar bultje buiten de anus
- Een drukkend gevoel
- Onverwacht verlies van ontlasting
Oorzaken
De reden dat je tijdens je zwangerschap en tijdens de bevalling grote kans hebt op aambeien heeft verschillende oorzaken. Hierbij de meest voorkomende oorzaken van aambeien tijdens de zwangerschap en bevalling.
- Obstipatie – Door obstipatie is je ontlasting harder en droger waardoor je langer en harder moet persen. Dit kan zorgen voor beschadiging van de bloedvaatjes rond de anus.
- Groeiende baarmoeder – Je baarmoeder zorgt tijdens de zwangerschap voor meer gewicht en dus meer druk op het weefsel rondom de anus
- Slappe spierwanden en bloedvaten – Het hormoon progesteron zorgt er tijdens je zwangerschap voor dat de spierwanden van je organen en bloedvaten slapper worden waardoor ze gevoeliger zijn voor druk.
- Druk op je anus – Tijdens de bevalling komt er een grote druk te staan op het gebied rond je anus door de baby die erlangs moet en de persfase. Doordat het op dat moment niet mogelijk is voor het bloed om terug te stromen, komt er langdurige druk op de bloedvaten te staan. Dit is de grootste veroorzaker van aambeien.
Hoe behandel je aambeien?
Gelukkig verdwijnen aambeien binnen een paar weken bij de meeste vrouwen vanzelf weer zonder dat je er echt heel erg last van hebt. Je hoeft dan dus ook niet behandeld te worden. Als je aambeien hebt, zorg dan dat je ontlasting zacht en soepel blijft zodat je niet onnodig druk hoeft uit te oefenen. Dit kun je doen door genoeg water te drinken en vezelrijk te eten zoals voldoende volkoren producten, en groenten en fruit. Als de aambeien niet vanzelf weggaan kun je zelf een aantal dingen doen zoals hieronder beschreven. Lukt het met deze middeltjes ook niet, dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan of het met je verloskundige of kraamverzorger te bespreken.
Dit kun je zelf doen:
- Zalf – via de drogist, apotheek of het internet kun je zelf aambeienzalf kopen. Het ingrediënt lidocaïne werkt verdovend waardoor de pijn minder wordt. Het ingrediënt zink vermindert de jeuk, de pijn en het verkleint de aambeien.
- Laxeermiddelen – als het je zelf niet lukt om je ontlasting soepel te krijgen door je voedingspatroon aan te passen, kun je overwegen om even een laxeermiddel te gebruiken. Laxeermiddelen krijg je altijd op doktersrecept.
- Spoel de aambeien goed schoon nadat je ontlasting hebt gehad. Je kunt dan het best even onder de douche gaan staan.
- Een warm bad met kamille kan helpen
- Verkoeling van de zwelling met ijsblokjes
- Veel drinken. Zeker als je borstvoeding geeft is het belangrijk om nog meer te drinken dan je normaal doet.
- Neusspray – Spray een aantal maal per dag neusspray op de aambeien. De zoutoplossing zorgt ervoor dat de aambeien slinken. Het zorgt er ook voor dat de pijn en jeuk afnemen. Wanneer je dit een aantal dagen ongeveer vijf keer per dag doet, zul je merken dat de aambeien snel minder worden.
Dit wordt door een arts gedaan:
- Rubberbandligatie – Bij deze behandeling wordt een elastiekje om de aambei gedaan, zodat hij niet nog meer naar beneden zakt. Door het afbinden verschrompelt de aambei na ongeveer een week tot tien dagen. Het kan zijn dat deze ingreep een paar keer herhaald moet worden.
- Scleroseren – Het inspuiten van uitwendige aardbeien met een irriterende stof wordt scleroseren genoemd. Hierdoor verschrompelen de aambeien waardoor ze uiteindelijk verdwijnen.
- Bekkenbodemtherapeut – Het kan zijn dat je je bekkenbodem verkeerd aanspant en hierdoor last hebt van aambeien. Een bekkenbodemtherapeut kan je helpen om op de juiste manier je bekkenbodem aan te spannen.
Aambeien voorkomen
Aambeien voorkomen is lastig maar zeker niet onmogelijk. Er zijn zeker dingen die je kunt doen om zowel tijdens je zwangerschap als je bevalling te voorkomen dat de druk rond je anus te groot wordt. Daarom hieronder een aantal tips waardoor de kans op aambeien aanzienlijk kan verminderen.
- Zorg dat je voedingspatroon voldoende vezels bevat en dat het gevarieerd is
- Drink minimaal anderhalf tot twee liter water per dag.
- Blijf, ook tijdens je zwangerschap, voldoende in beweging. Een minimum van 30 minuten per dag is zeker aan te raden.
- Houd nooit je ontlasting op. Hierdoor kan je ontlasting hard worden en de druk groter.
- Probeer tijdens je zwangerschap, naast regelmatig bewegen, ook voldoende rust te houden. Plan met name tijdens het derde trimester vaker een middagslaapje in.
- Zorg dat je je anus goed schoonhoudt.
- Tijdens de bevalling zijn er houdingen waardoor de druk op je anus minder is. Probeer bijvoorbeeld op handen en knieën te bevallen. Bij de meeste badbevallingen ontstaat er ook minder druk op de anus.
Bronnen: Mens en Gezondheid, Bekkenbodem online, UMC Utrecht