Een zeer bekend fenomeen tijdens je zwangerschap is het vasthouden van vocht. Maar liefst 80% van de zwangere vrouwen heeft hier last van. Met name aan het eind van je zwangerschap kun je maar liefst twee tot drie kilo extra vocht vasthouden. Dat is nogal wat en kan daarom ook best vervelend zijn. In dit artikel kijken we naar mogelijke oorzaken en geven we tips zodat je zo min mogelijk hinder ondervindt van al dat extra vocht in je lichaam.
Wat is oedeem?
Het vasthouden van vocht wordt oedeem genoemd. Dit betekent dat je op één of meerdere plekken in je lichaam last hebt van een vochtophoping. Op deze plek wordt dus meer vocht aangevoerd dan dat er afgevoerd wordt. Door de zwaartekracht zakt het vocht naar beneden en hebben de meeste vrouwen last van een vochtophoping in hun onderbenen, rond hun enkels en in hun voeten. Soms komt oedeem ook op andere plekken in het lichaam voor zoals je handen, in je gezicht en in je armen.
Bij warm weer zul je meer vocht vasthouden, maar geen zorgen, na de bevalling trekt al het overtollige vocht weer weg.
Zwangerschapsvergiftiging en vocht vasthouden
Oedeem herken je vrij gemakkelijk doordat de huid opgezwollen is en strakker aanvoelt. Wanneer je met je vinger op deze plek drukt blijft de afdruk meestal even staan. Hoewel het oncomfortabel aan kan voelen is oedeem vrijwel altijd onschuldig. Toch is het belangrijk om het in de gaten te houden, met name als je bloeddruk ook wat verhoogd is. Als je opeens meer vocht vast gaat houden in combinatie met een te hoge bloeddruk, dan kan dit wijzen op een zwangerschapsvergiftiging.
Oorzaken van vocht vasthouden
Sommige vrouwen houden zoveel vocht vast tijdens de zwangerschap dat het dragen van normale schoenen bijna niet meer mogelijk is. Geen wonder dat je je wat zorgen maakt wanneer dit het geval is. Het vocht dat je vasthoudt ontstaat doordat de vochthuishouding ontregeld is. De oorzaken hiervoor kunnen verschillende zijn:
- Baarmoeder: doordat je baarmoeder groei komt er meer druk op het bekken. Hierdoor is de bloedafvoer van de benen richting het hart lastiger.
- Meer bloed: tijdens je zwangerschap maak je extra bloed aan, wel anderhalve kilo. Hierdoor ontstaat meer druk op je benen wat kan zorgen voor een vochtophoping in je benen, enkels en voeten.
- Hormonen: de hormonen tijdens je zwangerschap maken de wand van je bloedvaten dunner. Dit kan ervoor zorgen dat er makkelijker vocht vanuit de bloedvaten in het weefsel kan lopen.
- Lang staan: wanneer je een staand beroep hebt, kan dit een reden zijn dat je meer vocht in je benen en voeten hebt omdat de zwaartekracht ervoor zorgt dat het vocht naar beneden loopt.
- Warm weer: warm weer kan ervoor zorgen dat je juist meer vocht gaat vasthouden omdat je lichaam een tekort aan vocht signaleert.
- Zout eten: zout staat erom bekend dat het vocht vasthoudt. Eet daarom niet teveel zout.
- Cafeïne: net als zout zorgt cafeïne niet voor een goede vochtdoorvoer. Beperk daarom de inname van cafeïnehoudende dranken.
Tips
Helemaal voorkomen dat je wat vocht vasthoudt tijdens je zwangerschap is lastig maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je meer vocht gaat vasthouden of om het iets te verminderen.
- Veel drinken: het klinkt misschien tegenstrijdig maar veel drinken helpt juist bij het afvoeren van overtollig vocht. Omdat wat je drinkt je ook weer uitplast reguleert dit de vochthuishouding.
- Voetjes omhoog: probeer je benen zo vaak mogelijk omhoog te leggen. Je kunt bijvoorbeeld slapen met een kussen onder je voeten en benen waardoor je de zwaartekracht zijn werk laat doen en het vocht weg kan zakken.
- Koud water: een voetenbadje met ijskoud water kan wonderen doen. Vaak is het overtollige vocht in je voeten dan (tijdelijk) verdwenen.
- Bewegen: door voldoende te bewegen stimuleer je de bloedsomloop. Dit helpt om het overtollige vocht af te drijven.
- Massage: Geef je voeten en benen een lekkere massage. Door het vocht als het ware omhoog te masseren duw je het vocht je benen uit.
- Steunkousen: als het vocht in je benen, enkels en/of voeten echt heel hardnekkig is kun je overwegen steunkousen te dragen. Deze speciale kousen oefenen druk uit op je benen. waardoor er minder vocht ophoopt op deze plekken.
- Slaap op je linkerzij: op deze manier kan je lichaam het vocht beter afvoeren.
- Voeding: asperges, selderij en venkel staan erom bekend dat ze vochtafdrijvend werken.
- Fietsen: met fietsen komt er minder druk op je voeten dan met lopen. Je kunt daarom beter fietsen om aan je lichaamsbeweging te komen
We hopen dat bovenstaande tips je helpen om het overtollige vocht een beetje te reguleren. Neem in ieder geval nooit vochtafdrijvende medicijnen. Deze zijn zowel voor jezelf als voor de baby schadelijk. Bedenk je dat het vocht weer verdwijnt na de bevalling!
Bronnen: Het Voedingscentrum