Fit blijven tijdens de zwangerschap is erg belangrijk zowel voor jezelf als voor de baby. Sporten kan tijdens de zwangerschap echter best een opgave zijn. Toch zijn er veel manieren om fit te blijven. Eén van deze manieren is zwangerschapszwemmen. Wanneer je zwanger bent, met name in het derde trimester, is er niets fijner dan even gewichtloos rond te dobberen in het water. Zwangerschapszwemmen is daarom een heerlijke activiteit om te doen wanneer je in verwachting bent. Hiernaast heeft het ook nog eens heel veel gezondheidsvoordelen. Hup dat water in dus!
Wat is zwangerschapszwemmen?
Zwangerschapszwemmen is een speciale zwemles bedoelt voor zwangere vrouwen. Je leert er natuurlijk niet echt zwemmen, maar krijgt oefeningen die jou als zwangere vrouw zullen ondersteunen tijdens de zwangerschap. Zwangerschapszwemmen is zowel ontspannend als inspannend door het doen van oefeningen die goed zijn voor je spieren en conditie. Hiernaast doen veel vrouwen nieuwe sociale contacten op en hebben soms nog jaren later contact met hun ‘zwangerschapszwemgroepje’. Meestal duurt een les 45 minuten tot een uur en wordt je begeleidt door een professionele instructeur.
Vanaf wanneer?
De meeste vrouwen beginnen in het tweede trimester, dus na ongeveer 14 weken met zwangerschapszwemmen. Natuurlijk kun je ook al eerder beginnen als je dit fijn vindt. Je kunt tot het einde van je zwangerschap blijven zwemmen, maar niet als je al wat ontsluiting hebt. Als dit het geval is kun je beter wachten met een zwembadbezoek tot na de bevalling.
Waarom zwangerschapszwemmen?
Naast dat het ontzettend fijn is om je even gewichtloos te voelen, heeft zwangerschapszwemmen nog tal van voordelen. Zwangerschapszwemmen wordt daarom vaak door verloskundigen en gynaecologen aangeraden als vorm van beweging tijdens de zwangerschap. Niet voor niets is zwangerschapszwemmen daarom één van de populairste activiteiten wanneer je zwanger bent. Als je nog meer argumenten nodig hebt om het water in te gaan, volgt hieronder een lijstje.
- Conditie en spierkracht: zowel je lichamelijke conditie als je bloedcirculatie en spierfuncties zullen verbeteren. Je uithoudingsvermogen wordt beter en je wordt sterker. Dit zal zeker helpen tijdens de bevalling en bovendien zul je sneller herstellen na de bevalling.
- Ontspanning: de gewichtloosheid zal bijdragen aan het ontspannen van je lichaam. Hiernaast werk je ook aan je ademhaling. Zowel ontspanning als ademhaling zijn belangrijk tijdens de bevalling en zullen je zeker helpen.
- Warm water: meestal wordt het zwembadwater iets warmer gemaakt voor zwangerschapszwemmen (zo’n 30 tot 33 graden). Door het warme water circuleert je bloed beter en dit helpt bij de vocht afdrijving. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van het vasthouden van vocht. Zwemmen is een ideale manier om dit te verminderen. Ook zal het warme water helpen om kramp te verminderen als je hier last van hebt
- Pijn verminderen: wanneer je tijdens de zwangerschap last hebt van rugpijn of bekkenklachten hebt, kan zwemmen deze klachten verminderen doordat er minder druk op de gewrichten staat en de spieren sterker worden.
- Sociaal: niet alleen heeft bewegen tijdens de zwangerschap veel voordelen voor je fysieke gezondheid, sporten in groepsverband heeft ook een belangrijk sociaal aspect. Je ontmoet andere aanstaande moeders en dit schept vaak een band.
- Misselijkheid: juist als je misselijk bent tijdens de zwangerschap, kan een duik in fris water helpen. Vaak ben je na het zwemmen minder misselijk dan daarvoor.
- Hele zwangerschap: zwangerschapszwemmen is een activiteit die je, in tegenstelling tot veel andere sporten, echt tot de allerlaatste dag van je zwangerschap kunt doen. Pas wanneer je vliezen gebroken zijn, is het verstandiger om het water niet meer in te gaan.
- Baby boost: bewegen tijdens de zwangerschap heeft een positief effect op de hersenontwikkeling van je baby onderzocht de universiteit van Montreal. Doordat de stoffen die tijdens het sporten vrijkomen terecht komen in het bloed van je baby krijgt de mentale ontwikkeling een boost.
Risico’s zwangerschapszwemmen?
Zwemmen brengt in principe geen risico’s met zich mee voor moeder of baby. Zoals al eerder beschreven kun je beter niet meer zwemmen als je vliezen gebroken zijn. Ook als je vaginaal bloedverlies hebt wordt zwemmen afgeraden. In beide gevallen is er kans op een infectie. Wanneer je van plan bent om in een bad te bevallen mag dit uiteraard wel.
Hiernaast kun je beter niet van de glijbaan als je hoogzwanger bent en ook wordt een bezoek aan het bubbelbad afgeraden als je tegen het einde van je zwangerschap loopt. Doordat je baarmoedermond al iets open kan staan, is er in een bubbelbad kans op infectie. Een ritje van de glijbaan zou je in een verkeerde positie kunnen brengen waardoor je toch een blessure oploopt.
Zwemmen na de bevalling
Zes weken na de bevalling is het weer veilig om het water in te gaan. De baarmoedermond is dan volledig gesloten en ook zal het bloedverlies gestopt zijn. Zwemmen kan een ideale manier zijn om weer in shape te komen en aan je conditie te werken. Naast alleen zwemmen is babyzwemmen ook een mogelijkheid om na de zwangerschap het water weer in te gaan. Als je twijfelt of je weer mag sporten na je bevalling, neem dan altijd even contact op met je verloskundige. De meeste verloskundigen hebben een controleconsult zes weken na de bevalling. Dit is een ideaal moment om deze vragen te bespreken.
Fabels
Misschien hoor je wel eens dat zwemmen tijdens de zwangerschap juist niet goed is. Hieronder een aantal onwaarheden over zwemmen tijdens de zwangerschap zodat je je hier niet door hoeft af te laten schrikken.
- Het is slecht voor je baby: als je van nooit sporten naar opeens heel veel sporten gaat tijdens je zwangerschap kan dit misschien een beetje too much zijn. Echter is sporten juist supergezond voor jezelf en de baby. Zorg bij twijfel dat je altijd een sport uitkiest die onder begeleiding van een professional is.
- Chloor is schadelijk voor de baby: omdat de baby in een vruchtzak zit en hierdoor volledig is afgesloten kan het chloor nooit schadelijk zijn voor de baby.
- Zwemmen is zwaar en veroorzaakt hierdoor stress: de gewichtloosheid van het water zorgt juist voor een zeer ontspannen gevoel. Luister altijd goed naar je lichaam en ga niet voor de Olympische Spelen trainen tijdens je zwangerschap.
- De geur van het chloor maakt je misselijker: hoewel de geur van chloor je misschien niet echt aanspreekt als je misselijk bent tijdens de zwangerschap, hebben veel vrouwen juist baat bij zwemmen en maakt het minder misselijk.
Tip: Bekijk in dit filmpje alle voordelen van zwangerschapszwemmen genoemd door een arts.
Bronnen: De verloskundige, Zwangerenportaal, De Zwembadvergelijker