Je straalt helemaal! Ben je soms zwanger? Wellicht heb je die opmerking wel eens gehoord. De hormoonveranderingen in je lichaam kunnen ervoor zorgen dat je een prachtige gloed over je heen krijgt. Diezelfde hormonen kunnen daarnaast voor heel veel andere zwangerschapskwaaltjes zorgen, die je wellicht het liefst niet had gehad. Naast je huid kunnen ook je nagels en je haren veranderen in de zwangerschap. Hoe dat komt vertellen we jou in dit artikel. Ook komen allerlei huid- en haarproblemen tijdens de zwangerschap aan bod.
Oorzaken veranderingen aan je huid, haar en nagels tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap veranderen de hormonen in je lichaam. Door deze veranderingen kunnen niet alleen je haar en je nagels veranderen, maar ook je huid.
Huid
Een gave huid is niet voor iedereen weggelegd. In de zwangerschap kan het zomaar zo zijn dat jouw huid gaat stralen. Dit wordt ook wel de preganancy glow genoemd en is met name te danken aan het hormoon oestrogeen. Hierdoor worden je bloedvaten soepeler en kan er meer en sneller bloed door je lichaam gepompt worden. Je huid en ook andere organen worden hierdoor beter doorbloedt, waardoor het lijkt alsof je huid extra straalt. Helaas is dat niet bij iedereen het geval. Hieronder lees je welke veranderingen je huid nog meer door kan maken in de zwangerschap.
Haar
Door het hormoon oestrogeen kunnen de haarzakjes in je lichaam actiever worden. Je haar kan hierdoor sneller gaan groeien en het valt minder uit. Waar je normaal 100 haren per dag verliest, blijf je die in de zwangerschap veelal houden. Hierdoor lijkt je haarbos voller. Dit wil iedereen wel als je dat van nature niet hebt. In plaats van een volle bos kan je haar ook futloos en vettig zijn. Gelukkig is dit maar een fase. Wat jouw haar in de zwangerschap gaat doen is niet te voorspellen. Het verschilt per vrouw en zelfs per zwangerschap.
Nagels
Je nagels kunnen door de toename van zwangerschapshormonen ook langer, harder en sterker worden. Dat is mooi meegenomen natuurlijk! Helaas overkomt dit niet iedere vrouw. Sommige vrouwen krijgen juist broze nagels tijdens de zwangerschap. Ook hiervoor geldt weer, dit verschilt per vrouw. Gelukkig is het allemaal maar tijdelijk.
Huidproblemen tijdens de zwangerschap
Helaas zorgen de hormonen niet alleen maar voor een mooi uiterlijk. Je kan tijdens de zwangerschap ook last krijgen van de volgende kwaaltjes:
- Striae – Dit zijn fijne lijntjes die ontstaan op je huid doordat je snel aankomt. Je huid wordt eigenlijk te snel opgerekt, waardoor deze lijntjes zichtbaar worden. In je zwangerschap is dat natuurlijk logisch. Ze worden daarom ook wel zwangerschapslijntjes genoemd. Deze streepjes kunnen op je buik, je borsten en je benen voorkomen. Na de bevalling kunnen deze lijnen wel wat vervagen, maar weg gaan ze helaas niet meer.
- Donkere huid – Je huid kan niet alleen gaan stralen in je zwangerschap, maar kan ook donkerder van kleur worden. In je zwangerschap wordt het hormoon MSH (melanocyten stimulerend hormoon) afgegeven in je hersenen. Dit hormoon stimuleert pigment. Hierdoor worden je tepels donkerder, kan er een streep ontstaan over het midden van je buik en kan je pigmentvlekken in je gezicht krijgen. Deze worden ook wel melasma of zwangerschapsmasker genoemd. In de zon worden deze vlekken erger, bescherm je huid daarom goed als je naar buiten gaat. Meestal gaan deze vlekken na de bevalling weer weg, net als die streep over je buik.
- Spataders op je benen – Tijdens de zwangerschap kan het bloed moeilijker vanuit je benen naar je hart worden afgevoerd. Daarnaast geeft de baarmoeder flink wat druk op je bloedvaten, waardoor spataders kunnen ontstaan. De aders in je benen zijn dan wijder geworden en verdraaid. Hierdoor is de ader ineens zichtbaar op de huid. Als je hier klachten aan ervaart kan je dat helpen verminderen door lekker te blijven bewegen of door bijvoorbeeld steunkousen aan te doen. Door de druk van de kousen wordt de bloedsomloop weer gestimuleerd. Daarnaast voorkom je dat er nog meer spataderen ontstaan. Na de bevalling verdwijnen spataders vaak vanzelf weer.
- Jeukende huid – Tijdens de zwangerschap kan je huid gaan stralen, maar je kan ook last krijgen van jeuk aan je buik en borsten. Dit is heel normaal, want de huid op deze plekken wordt behoorlijk opgerekt. Om jeuk zoveel mogelijk te voorkomen kunnen deze tips jou wellicht helpen:
- Douche en badder niet te vaak en te lang, hierdoor droogt je huid uit en kan je nog meer last krijgen van jeuk.
- Gebruik geen of weinig shampoo, doucheschuim en zeep.
- Smeer je huid lekker in met een vochtinbrengende crème.
Bel de huisarts als je last krijgt van jeuk over je hele lichaam of als je ook last krijgt van bultjes en blaasjes.
Haarproblemen tijdens de zwangerschap
Niet iedereen heeft het geluk van een prachtige volle bos haar tijdens de zwangerschap. Je haar doet wat het wil door de hormoonveranderingen. Deze veranderingen aan je haar kun je gaan ervaren tijdens de zwangerschap:
- Tijdens de zwangerschap nemen ook de mannelijke hormonen toe in jouw lichaam. Hierdoor neemt niet alleen het haar op je hoofd toe, maar kan het ook gaan groeien op andere plekken op je lichaam. Dat kan helaas zorgen voor ongewenste haargroei. Denk aan haartjes op je kin, rondom je tepels (echt waar) en onder je navel. Gelukkig verdwijnen deze extra haartjes na de bevalling gewoon weer.
- Door de hormoonveranderingen neemt de talgproductie toe. Hierdoor kan je haar vetter worden.
- Je haar kan tijdens de zwangerschap ook veranderen van textuur. Je stijle haar kan ineens een slag krijgen, maar je krullen kunnen ook ineens minder worden. Meestal krijg je na de zwangerschap gewoon je eigen haartextuur weer terug.
Je haren na de zwangerschap
Na de zwangerschap kan je last krijgen van haaruitval. Het hormoon oestrogeen neemt na de bevalling ineens af, waardoor je haren gaan uitvallen. Gelukkig groeien daar gewoon weer nieuwe haren voor in de plaats. Als je borstvoeding gaat geven, dan blijft het hormoon oestrogeen nog wat langer in je lichaam aanwezig. Waardoor de uitval van haren nog even op zich laat wachten. Na je bevalling of zodra je stopt met borstvoeding geven duurt het ongeveer 3 tot 6 maanden tot de haaruitval over is.
Lees ook: haaruitval na de zwangerschap
Bronnen: mensengezondheid, puurverloskundigen, thuisarts