Het laatste trimester van je zwangerschap, van week 28 tot en met de bevalling, zijn de laatste loodjes. Het duurt nu niet lang meer tot je baby er is. Maar hoe verloopt die laatste periode? Wat gebeurt er met je lichaam als moeder? En hoe ontwikkelt je baby zich?
Hoe groeit je baby in het derde trimester?
Aan het begin van het derde trimester weegt je baby ongeveer 1 kilo en is zo’n 35 cm lang. Alle zintuigen werken nu goed. Je kindje kan zien, horen, proeven en voelen. In je buik hoort je baby je stem, je hartslag, het rondpompen van je bloed en zelfs muziek. Je kan merken dat hij steeds meer een ritme ontwikkelt. Je baby slaapt en is actief op vaste momenten van de dag. Hij krijgt een vast slaapritme, omdat de hersenen zich ook steeds verder ontwikkelen.
Je baby maakt in deze periode een groeispurt door. De gemiddelde lengte bij baby’s is na 40 weken zwangerschap ongeveer 50 cm. Het gewicht neemt ook flink toe; uiteindelijk is je baby rond de 3400 gram. Via je placenta krijgt je kindje ook antistoffen die je als moeder aanmaakt. Van zo’n beetje alle infectieziektes die je als moeder hebt doorgemaakt of waarvoor je bent ingeënt, krijgt je baby een voorraadje antistoffen mee.
Na 37 weken is je baby voldragen en dus klaar om geboren te worden. Maar vaak blijft je baby nog wat langer zitten, om nog wat groter en zwaarder te worden.
Indaling
Na de indaling, die plaatsvindt tussen de 30 en 38 weken, verandert je baby meestal niet meer van positie. Het hoofdje ligt dan helemaal of gedeeltelijk in je bekken. Dit is de meest ideale ligging voor jou en voor je baby straks tijdens de bevalling. Als je baby met het hoofdje naar boven ligt, heet dit een stuitligging. De verloskundige checkt regelmatig de positie van je baby.
Wat merk je als moeder tijdens je derde trimester?
Vanaf 28 weken kun je je baby dagelijks voelen bewegen. Je kunt de billen en voeten voelen als dit gebeurt. Twijfel je of je kindje nog wel beweegt? Ga dan een uur op je zij liggen en probeer contact te maken met je baby. Ben ja na dit uur nog steeds ongerust? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.
- Omdat je baby steeds groter wordt, is het niet zo vreemd dat voor jou als moeder veel activiteiten steeds zwaarder worden. Je veters strikken wordt een uitdaging door die grote buik en je moet steeds vaker naar de wc.
- Je longcapaciteit kan rond de 35e week wel tot een kwart afnemen, omdat je baby dan op het ‘hoogste punt’ ligt. Dit kan je goed merken, want even de trap op lopen voelt als een marathon.
- Je begint te merken dat je er met je hoofd niet altijd bij bent. Dit heet zwangerschapsdementie. Je vergeet dingen en stuntelt wat. Je aandacht en energie gaan steeds meer naar je kindje.
- Slapen kan lastiger worden. Hierdoor ben je overdag ook sneller vermoeid.
Welke onderzoeken krijg je in je derde trimester?
Tijdens de laatste drie maanden van je zwangerschap wordt je door de verloskundige goed in de gaten gehouden. Rond de 27-28 weken heb je een zwangerschapscontrole. Ook krijg je rond die tijd de uitslag van het bloedonderzoek wat je in het eerste trimester hebt gehad om je bloedgroep te bepalen. Als je bloedgroep anders is dan die van je baby, krijg je mogelijk nog een bloedonderzoek om te kijken of je lichaam antistoffen heeft aangemaakt tegen de bloedgroep van je kindje.
IJzergehalte
Je ijzergehalte wordt goed in de gaten gehouden. Tijdens je zwangerschap maak je namelijk extra bloed aan om je baby goed van voedingsstoffen te kunnen voorzien. Dit doet je lichaam door extra vocht aan je bloed toe te voegen. Hierdoor ‘verdunt’ je bloed, waardoor je ijzergehalte kan dalen. Als het gehalte te laag is, geeft je verloskundige advies.
Laatste loodjes: wekelijkse controle
Vanaf de 39e week kom je elke week bij de verloskundige voor een controle. Als je dichter bij de uitgerekende datum komt, ben je het wachten waarschijnlijk wel een beetje zat. Veel vrouwen bevallen echter pas ná de uitgerekende datum. Slechts 3% van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. 95% van de vrouwen bevalt wel vóór de 42 weken.
Vanaf 41 weken zwangerschap heb je om de dag een controle waarbij je bloeddruk, de groei en ligging van je baby worden gecontroleerd en de verloskundige naar het hartje van je baby luistert.
Tips voor je derde trimester
- Probeer in je laatste weken voldoende rust te nemen. Je bevalling is niet meer zo ver weg.
- Probeer stress en spanning zoveel mogelijk te vermijden. Hoe lastig het soms ook is, kies voor jezelf. Als je moe bent, plan dan geen afspraken of pas je plannen aan.
- Ben je overdag moe, probeer dan een middagdutje te doen. Hiermee ontlast je gelijk je rug. Een fijne houding is om op je zij te liggen met een kussen tussen je knieën en een kussen onder je buik.
- Heb je de kraamzorg al geregeld voor na de bevalling?
- Na de bevalling moet je je kind ook aanmelden bij je verzekeraar. Je kindje is gratis meeverzekerd via de polis van jou als ouder. Je bent wel verplicht dit bij je zorgverzekeraar te melden. Je kunt op de website van je zorgverzekeraar zien hoe je dit kunt doen.
- Zet je ziekenhuistas al vast klaar als je wilt bevallen in het ziekenhuis en zet het autostoeltje vast in de auto.