Direct aan het begin van de zwangerschap voelen je borsten vaak al anders aan. Ze zijn gevoeliger en worden voller. Dit kan dan ook één van de eerste tekenen zijn waardoor je een vermoeden hebt dat je zwanger bent. Tijdens de zwangerschap zullen je borsten in omvang toenemen. Sommige vrouwen vinden dat heerlijk. Eindelijk die felbegeerde grotere cupmaat. Terwijl ze bij anderen nog groter worden dan ze al zijn. In dit artikel vertellen we je alles over je borsten tijdens en na de zwangerschap. Van lekkende borsten tot stuwing. En van striae tot een nieuwe cupmaat na de bevalling.
Je borsten tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent kunnen je borsten behoorlijk gaan groeien. Ze kunnen zomaar een paar cupmaten groter worden. Hoeveel cupmaten ze groter worden is vooraf niet te zeggen. Dit verschilt per persoon. Hoe verder je bent in je zwangerschap, hoe groter ze worden. In het laatste trimester zijn ze vaak op hun grootst. Zorg tijdens de zwangerschap voor een stevige zwangerschapsbh. Vaak is dat nodig vanaf de start van het tweede trimester. Deze is gemaakt van rekbare stof, zodat hij mee kan groeien met je borsten. Daarnaast hebben ze bredere schouderbandjes en een bredere bhband. Zo hebben je borsten voldoende ondersteuning tijdens de zwangerschap.
Je borsten worden tijdens de zwangerschap groter door:
- Hormonen – de hormonen progesteron, oestrogeen en het zwangerschapshormoon hCG zorgen ervoor dat je borsten groter worden doordat de doorbloeding meer wordt. Ook zorgen zij ervoor dat de melkklieren en -kanaaltjes beginnen te groeien. Dit allemaal ter voorbereiding op de borstvoeding.
- Melkproductie – je borsten worden groter door de melkproductie die op gang komt in het eerste trimester. Hierdoor kunnen je borsten pijnlijk en gevoelig worden. Aanraken voelt dan heel onprettig.
Tepels
Niet alleen je borsten veranderen qua omvang als je zwanger bent, ook je tepels en het tepelhof veranderen. Je tepels en tepelhof worden groter en bereiden zich voor op de periode van borstvoeding. Daarnaast wordt het tepelhof ook donkerder van kleur. Allemaal voor je baby, zodat hij straks makkelijk jouw borst kan vinden. Lees hier meer over pijnlijke en gevoelige tepels.
Striae
Soms groeien je borsten zodanig dat er striae ontstaat op je borsten. Dit zijn striemen in je huid (scheurtjes in het onderhuids bindweefsel) die simpelweg ontstaan doordat je borsten in een korte tijd groter worden. Ook kan dit tijdens de zwangerschap voorkomen op je buik en/ of je benen. Helaas kan je dat niet voorkomen. Er zijn vrouwen die er zalfjes op smeren om het te voorkomen, maar het is niet bewezen dat dat helpt. De striae blijft helaas ook na je bevalling zichtbaar. Na verloop van tijd kunnen deze streepjes wel minder duidelijk zichtbaar worden. Lees hier meer over striae.
Lekkende borsten
Ja helaas, ook dat kan gebeuren. Zelfs al in het eerste trimester van je zwangerschap. ‘ s Nachts als er meer druk op je borsten komt kunnen je borsten gaan lekker. Maar helaas ook overdag. Om te voorkomen dat je met natte plekken in je shirt op je werk aankomt, kan je zoogcompressen gebruiken in je bh. Deze ververs je om de paar uur, zodat je tepels niet gaan irriteren door de vochtige compressen. De melk die je lekt is vaak gelig van kleur. Dat is de eerste melk en wordt ook wel colostrum genoemd.
Je borsten na de zwangerschap
Zodra je kleintje geboren is zien je borsten er ineens heel anders uit. Bij de ene zijn ze kleiner dan voor de bevalling, bij de ander blijven ze qua grootte gelijk. Sommige vrouwen zijn bang dat er van hun kleine cupmaat na de bevalling niks overblijft. Gelukkig is dat geen gegeven en is dit bij iedere vrouw anders.
Cupmaat na de zwangerschap
Je cupmaat kan na de zwangerschap veranderen. Zo zijn je borsten tijdens de zwangerschap groter geworden, waardoor het bindweefsel is opgerekt. Je borsten krimpen weer zodra je gestopt bent met borstvoeding geven of kolven. Ook als je geen borstvoeding hebt gegeven kunnen je borsten na de bevalling minder stevig zijn dan voor je zwangerschap. Soms lijken het wel hangende theezakjes. Zo kan je ineens van een volle cup C naar een cup A gaan. Maar je kan ook je eigen cupmaat behouden. Sommige vrouwen vinden hun ‘nieuwe’ borsten niet mooi. Terwijl anderen er helemaal niet mee zitten en juist trots zijn op hun borsten, omdat deze hun kindje hebben kunnen voeden en groot brengen.
Tepels na de zwangerschap
De vorm van je tepels kan ook veranderen als je zwanger bent. Bij sommige vrouwen blijven de tepels hetzelfde, maar bij sommige worden ze groter. Waar je borsten na de bevalling nog kunnen veranderen, krijgen je tepels -eenmaal veranderd- hun normale vorm niet meer terug.
Stuwing
Na de bevalling kan je last krijgen van stuwing. Je borsten voelen dan hard en pijnlijk aan. Dit ontstaat doordat je borsten zich klaar maken voor de voeding. De melk- en bloedtoevoer nemen toe. Als de melk in de borst blijft, komt er spanning op je borsten te staan. Hierdoor worden ze groter qua omvang en kunnen ze pijnlijk aanvoelen. Ook als je er bewust voor hebt gekozen om je kindje met de fles te voeden kan je last krijgen van stuwing.
Borstontsteking
Bij een borstontsteking is het weefsel in je borst ontstoken. Dit kan veroorzaakt worden door een bacteriële infectie of door een verstoord evenwicht van je borstweefsel en een overschot aan melk. Door de ontsteking zwelt het weefsel op, waardoor de melkkanaaltjes worden dicht gedrukt. Deze zijn dus niet verstopt. Je baby kan de melk dan niet meer zo soepel uit je borsten drinken. Je herkent een borstontsteking aan de volgende klachten:
- pijn (tijdens het voeden)
- gevoelig
- warm
- gespannen
- harde plekken
- roodheid
Je kan je daarnaast ook ziek voelen en koorts krijgen. Als deze klachten niet minder worden na het voeden, bel dan de verloskundige of je huisarts. Je kan in de tussentijd zelf al starten met het koelen van je borsten, zodat de zwelling afneemt. Dit kan je doen met een koud washandje of koude compressen. Je kan een ontsteking proberen te voorkomen met de volgende tips:
- voed op verzoek,
- voed zolang en zo vaak als je baby wil,
- probeer je baby soepel te laten drinken uit je borsten. Vermijdt het liefst tepelhoedjes. Hierdoor kunnen je borsten niet goed leeg gedronken worden.
- extra kolven hoeft niet, want je wilt immers niet nog meer melk gaan produceren.
- als iemand anders je baby een flesje geeft, kolf dan zelf een normale hoeveelheid af. Zo sla je geen voedingen over en zwellen je borsten niet op.
Bronnen: borstvoeding.nl, thuisarts.nl, deverloskundige.nl