Waarschijnlijk heb je van de verzekering je kraampakket ontvangen. Een grote doos of box vol spullen voor de bevalling. Nieuwsgierig maak je de box open en schrik je je een hoedje. Naast allerlei praktische spullen zie je enorme verbanden. Het lijken wel luiers! Verschrikt vraag je je af of je deze gigantische maandverbanden echt nodig gaat hebben na de bevalling. Wat staat je allemaal te wachten? Geen zorgen, kraamverband helpt je de eerste dagen na de bevalling door maar je zult het al snel niet meer nodig hebben.
Wat is kraamverband?
Kraamverband is eigenlijk een heel groot maandverband. Vergelijk het met een maandverband voor de nacht maar dan nog wat groter en dikker. Kraamverband is vaak gemaakt van natuurlijk materialen en bevat dus geen plastic waardoor het niet gaat broeien. Het absorbeert goed want na de bevalling zul je flink wat bloed verliezen. Je hebt namelijk een wond door het loslaten van de placenta in je baarmoeder. Omdat je baarmoeder goed doorbloedt is, heelt deze wond minder snel dan andere wonden. Echter zal door het kleiner worden van je baarmoeder, de wond ook kleiner worden en wordt het bloeden al na een paar dagen minder.
Bereid je er echter op voor dat je de eerste week flink zult vloeien. Hiernaast zal je lichaam het overtollige baarmoederslijmvlies en wat bloedstolsels afscheiden. Het is daarom belangrijk om een goed verband te hebben. Vaak zitten in het kraampakket ook wat netbroekjes. Deze zitten heel comfortabel en houden het kraamverband goed op zijn plek. Meestal zitten er in een kraampakket twee pakken kraamverband. Als je bang bent dat dit te weinig is kun je zelf bij je zorgverzekering extra aanvragen of een extra pakket bij de apotheek, thuiszorgwinkel of op internet kopen. Dus hoe erg je misschien schrok toen je het kraamverband voor de eerste keer zag, je zult er in die eerste week heel blij mee zijn.
Soorten kraamverband
Via je zorgverzekering krijg je vaak het standaard kraamverband aangeleverd. Er zijn echter meerdere opties. Hieronder lees je welke soorten er allemaal zijn.
- Biologisch kraamverband. Wanneer je milieubewust bent zal je waarschijnlijk bij het kopen van je reguliere maandverband er ook op letten dat het biologisch vervaardigd is. Dit betekent dat er biologisch katoen wordt gebruikt. Dit is een stuk beter voor het milieu dan regulier katoen.
- Wasbaar kraamverband. Nog iets beter voor het milieu is wasbaar kraamverband. Deze is gemaakt van stof waardoor je het kunt wassen. Veel vrouwen vinden dit prettiger aanvoelen dan de wegwerp variant.
- Standaard kraamverband. Dit kraamverband zal je krijgen in het pakket van de verzekering of wanneer je het zelf koopt bij de apotheek of via een thuiszorgwinkel. Dit kraamverband is hypoallergeen zodat het helemaal veilig is in gebruik. Dit geldt uiteraard ook voor biologisch en wasbaar kraamverband.
- Gekoeld kraamverband. Wanneer je ingescheurd of geknipt bent tijdens de bevalling kan het prettig zijn om wat verkoeling aan te brengen. Misschien heb je hechtingen of zelfs aambeien overgehouden aan de bevalling. Het is dan heerlijk om iets kouds tussen je benen te leggen. Een gekoeld kraamverband kan dan een oplossing zijn. Je kunt gekoeld kraamverband online kopen maar eigenlijk is het nog makkelijker om het zelf te maken. Je smeert je kraamverband in met pure aloë-vera gel, vouwt het op en legt het in een diepvrieszakje in de vriezer. Al na enkele uren kun je het gekoelde kraamverband gebruiken. Let op dat je het niet te lang gebruikt. Kou vermindert de doorbloeding die juist nodig is voor een goed genezingsproces.
Wanneer gebruik je het kraamverband?
Je start direct na de bevalling met het gebruik van kraamverband. Meestal zul je jezelf na de bevalling eerst even afspoelen onder de douche en zul je meteen zien dat je veel bloed verliest. Uiteraard zal de kraamverzorgster of verpleegster in het ziekenhuis je helpen met douchen en aankleden. Wanneer je na de bevalling te zwak bent kan die douche uiteraard wachten.
De eerste dagen wil je misschien wel ieder uur het kraamverband verschonen. Niet omdat dit perse nodig is, want een kraamverband is er speciaal voor gemaakt grote hoeveelheden bloed op te vangen, maar omdat je dit zelf frisser vindt. Zorg daarom dat je voldoende kraamverband in huis hebt. Je zult merken dat het bloeden na een dag of vijf minder zal worden. Je kunt dan overstappen op gewoon maandverband. Sommige vrouwen blijven wel tot zes weken na de bevalling bloed verliezen. Wanneer je opeens weer wat meer bloed verliest kan het goed zijn dat je iets te druk bent geweest.
Ook als je bevallen bent middels een keizersnee heb je kraamverband nodig. Ook dan heb je een wond in je baarmoeder van de placenta. Eigenlijk is een bevalling via een keizersnede wat dit betreft hetzelfde als een vaginale bevalling alleen zal je in dit geval geen koelverband nodig hebben.
Hoe gebruik je maandverband?
Ten slotte nog een aantal tips hoe je het kraamverband het best kunt gebruiken zodat je op een zo comfortabel mogelijke manier door de eerste dagen komt en je lekker op je roze wolk kunt blijven zitten. Een goede voorbereiding is het halve werk toch!
- De boxershort van je partner: zonder grappen is een boxershort misschien wel het fijnste ondergoed in je kraamweek. Door de extra ruimte aan de voorkant van de boxer is er voldoende plek voor het kraamverband. De gaasbroekjes die in het kraampakket zitten werken ook uitstekend.
- Verschonen: de eerste dagen verschoon je het verband het liefst iedere keer dat je naar de wc gaat. Dit doe je om een infectie te voorkomen en waarschijnlijk geeft het je ook een fris gevoel.
- Vluchttas: als je onverwacht langer in het ziekenhuis moet blijven is het fijn zelf een voorraadje verbanden bij je te hebben. Meestal heeft een ziekenhuis wel kraamverband maar misschien wil je het zelf liever wat vaker verschonen.
- Hoeveelheid bloed: wanneer je meer dan een kraamverband per half uur nodig hebt verlies je wel erg veel bloedt. Neem dan contact op met je verloskundige. Ook als je opeens meer bloed gaat verliezen is het belangrijk om je verloskundige te bellen. Het kan zijn dat er misschien een vlies van de placenta is achtergebleven in je baarmoeder.
TIP! Als je spullen over hebt uit je kraampakket kun je deze doneren. In veel landen krijgen vrouwen geen kraampakket. De meeste organisaties sturen de spullen op naar ontwikkelingslanden maar ook in Nederland zijn er genoeg organisaties die vrouwen ondersteunen die de middelen niet hebben om een kraampakket aan te schaffen.
Bron: www.dalalounatuurlijk.nl