Nesteldrang is een term die je vast wel eens hebt gehoord, maar wat wordt er mee bedoeld? Wanneer doet nesteldrang zich voor en waarom bestaat er zoiets? En als je last hebt van nesteldrang, hoe ga je daar dan mee om?
Wat is nesteldrang?
Eigenlijk zegt het woord het zelf al: je hebt de behoefte om alles helemaal in orde te hebben voor de baby. Een schoon huis, alle benodigde spullen liggen klaar en misschien begin je wel spontaan met het maken van kleertjes. Je gaat selectiever om met de mensen om je heen en de dingen die je doet. Eigenlijk begint alles om de komst van de baby te draaien en daarvoor moet alles helemaal in orde zijn. Een mooi gebaar van moeder natuur dus. Want zowel voor je baby als voor jezelf is dit het beste.
Wanneer krijg je nesteldrang?
Ergens in de tweede helft van de zwangerschap kun je de neiging krijgen om te gaan ‘nestelen’, waarbij het uiteraard richting de laatste paar maanden naar een hoogtepunt stijgt. Zoals met zoveel zaken, zal dit heel persoonlijk zijn. Sommige vrouwen merken er praktisch niks van. Ook kan dit verschillend zijn per zwangerschap. Heb je bij de eerste zwangerschap nergens last van? Dan wil dat helemaal niet zeggen dat het de tweede keer weer zo is.
Waarom krijg je nesteldrang?
Eigenlijk is het heel voor de hand liggend waarom je nesteldrang krijgt. Je bent zwanger en je lichaam zal er alles aan doen om de zwangerschap goed te laten verlopen. Het bereidt zich de hele zwangerschap al voor op alles wat er komen gaat. Zoals het mogelijk maken dat je lichaam een baby kan baren, maar ook dat er borstvoeding zal zijn. Dat je lichaam ergens ook signalen vandaan krijgt om ‘het nestje’ klaar te maken, is dus helemaal niet vreemd. Kijk maar eens naar de dierenwereld. Ook daar gebeurt dit. Toch is er geen wetenschappelijke verklaring voor. Nesteldrang is een oerinstinct, zou je kunnen zeggen, waardoor je ervoor zorgt dat alles klaar en veilig is voor een baby. Nu was dat in vroegere tijden misschien nog belangrijker dan nu, in onze beschaafde wereld. Maar toch: ook nu zal je omgeving toch klaar moeten zijn voor een baby…
Schoonmaakwoede
Nesteldrang kan zich uiten in echte schoonmaakwoede. Misschien ben je normaal gesproken helemaal niet zo’n schoonmaker en vind je jezelf nu terug met een ragebol in je hand! Eigenlijk best wel handig dus, die schoonmaakwoede. Zo is alles lekker schoon voordat de baby er is. Grote schoonmaakbeurten in huis zullen de eerste tijd met de baby ook niet snel plaatsvinden. Let er alleen wel op dat je het veilig houdt! Er zijn nu eenmaal dingen die je beter even niet kan doen nu. Zoals:
- Te veel hooi op je vork nemen en te lang doorgaan
- Op hoge trappetjes staan wiebelen (valgevaar)
- Verven: let op wat voor verf je gebruikt. De giftige stoffen uit de verf wil je nu niet inademen. Ook al kies je voor een ‘veilige’ verf, dan nog kan je het beter even niet zelf doen.
- Ook bepaalde schoonmaakmiddelen kunnen beter vermeden worden
Koopwoede
Nesteldrang kan ook zorgen voor een koopwoede. Je zult wel begrijpen dat je ook dat even in de gaten moet houden. Natuurlijk is er de drang om van alles voor de baby te kopen. Maar bedenk dat je beter niet te veel kleertjes in de kleinste maatjes koopt. Je kindje is er heel snel uitgegroeid en vaak krijg je ook van de kraamvisite veel kleertjes. Let op wat je uitgeeft!
Opruimwoede
Lekker opruimen kan geen kwaad. Het is juist heerlijk om in een opgeruimd huis te leven. Zolang je oplet dat je jezelf genoeg rust gunt, kan hier weinig bij mis gaan. En voorkom dat je te veel loopt te sjouwen met zware spullen. Wil je opeens een kamer opruimen, waardoor bepaalde meubels of volle dozen verplaatst moeten worden of bijvoorbeeld weggebracht naar de kringloop? Laat dit dan even aan je partner over! Jij hebt nu een goed excuus om enkel en alleen de opzichter te spelen!
Maffe tics tijdens nesteldrang
Nesteldrang kan je soms ook rare dingen laten doen. Of misschien beter gezegd: overbodige dingen. Zo zijn er vrouwen die de kleertjes van de baby maar blijven opvouwen en op nette stapeltjes blijven leggen. Of nog een keer het wiegje gaan opmaken. Gewoon om toch iets met dat gevoel te moeten doen. Helemaal niet erg, maar misschien wel een beetje overbodig.
Wat kan je doen om aan de drang toe te geven?
Misschien is ondertussen alles wel schoon en opgeruimd. Of heb je wel dat gevoel, maar echt niet de behoefte om alle kleertjes nog een keer op te vouwen. Misschien zijn er factoren waardoor je minder kan en is opruimen of schoonmaken dus gewoon niet mogelijk. Wat zou je dan kunnen doen om toch aan die drang toe te kunnen geven?
- Ga zelf kleertjes maken voor de baby. Dit kan met de naaimachine maar ook door te breien of te haken
- Hou je van tekenen? Maak een mooie tekening voor aan de muur in de babykamer
- Ontwerp zelf het babykaartje
- Maak dekentjes voor in het wiegje
- Of maak andere dingetjes voor de babykamer
- Ga op zoek naar leuke namen voor je kindje en maak er een passie van…
Bestaat er nesteldrang bij mannen?
Er zijn zeker mannen die ook last hebben van een soort nesteldrang. Waarschijnlijk nog minder wetenschappelijk onderbouwd, maar het komt er toch wel dicht bij in de buurt. Ze zijn ook ieder vrij moment bezig met het opknappen van de babykamer, verbouwen van het huis, het uitzoeken van de mooiste spullen voor de baby (en dan vooral de kinderwagen, het autostoeltje en meer van het stoere werk) en doen braaf alles wat er nog gedaan moet worden. Nu kan je je afvragen of dit gewoon het supporteren van moeder de vrouw is, of dat ze zelf ook echt die drang hebben. Maar goed, het nestje wordt in ieder geval aan kant gemaakt…
Maar eerlijk is eerlijk: er zijn ook mannen die helemaal niets snappen van de overmatige schoonmaakwoede van hun partner en doen wat ze moeten doen, maar meer ook niet.