Als je opnieuw zwanger bent is het zaak je oudere kind goed voor te bereiden op de komst van de nieuwe baby. Er gaat immers veel veranderen in het leven van je kleine als hij er een baby broertje of zusje bij krijgt en misschien ook al tijdens jouw zwangerschap. Dit kan een hoop onrust en onzekerheid opleveren. Je kunt dat voor een groot deel ondervangen door je kind goed voor te bereiden op wat komen gaat.
Vertel je kindje dat er een broertje of zusje komt
Het is moeilijk te vatten voor een klein kind dat er zomaar opeens een baby in mamma’s buik terecht is gekomen, die groeit en er over een tijdje uit zal komen. Het ligt een beetje aan de leeftijd van je kind wat je moet gaan uitleggen en tot in welk detail. Terwijl de hele kleintjes die dikke buik en vermoeide mamma gewoon als feit accepteren zullen sommige wat oudere en nieuwsgierige peuters willen weten waarom er nou opeens een baby in mamma’s buik zit, wanneer die eruit gaat komen, en misschien ook wel zeker willen weten dat zoiets engs niet in hun eigen buikje kan gebeuren!
Je merkt snel genoeg aan je kind wat hij wel en niet begrijpt en wil weten. Beantwoord al zijn vragen, laat foto’s zien van toen hij zelf nog een kleine baby was, en lees eens een voorleesboekje voor kinderen over zwangerschap voor.
Wanneer vertel dat er een tweede kindje op komst is?
Begin met vertellen dat er een nieuw kindje komt als je kind zou kunnen merken dat er wat aan de hand is. Meestal is dat als je buik dikker begint te worden en je vaker op consult bij arts of verloskundige gaat. Maar misschien moet je door gezondheidsproblemen al veel eerder in de zwangerschap aan je peuter uitleggen wat er aan de hand is, of wil je je kind erbij betrekken voordat je het nieuws aan anderen gaat vertellen. Hoe jonger het kind, hoe langer je er in principe mee kunt wachten om het te vertellen.
Wat vertel je dan precies?
Houd het verhaal simpel, zeker bij kleintjes. Seksuele voorlichting komt later wel een keer. Vertel nu gewoon wat je kind verwachten kan: dat er een baby komt en wat dat dan voor hem betekent. Je kunt vertellen dat mama eerst een dikke buik krijgt omdat de baby daarin groeit. Misschien moet mama later even naar het ziekenhuis, misschien gaat hij een nachtje bij oma logeren? Benadruk niet teveel dat hij een leuk broertje of zusje krijgt om mee te spelen, want dat duurt nog erg lang! Eerst is het vooral een kleine, soms huilende baby, die veel slaapt en veel drinkt uit flesjes of uit mama’s borst en ook veel aandacht van papa en mama nodig heeft.
Betrek je peuter bij de komst van het tweede kind
Betrek je peuter ook bij de voorbereidingen, dus al tijdens je zwangerschap. De nieuwe baby wordt tenslotte ook een deel van zijn leventje, of hij dat nu leuk vindt of niet. Nu de baby nog lekker in mamma’s buik zit heeft je peuter tijd om aan het idee te wennen. Neem hem eens mee op controle bij de verloskundige zodat hij ook even aan de buik mag voelen. Ga samen eens een heel klein babypakje of een speelgoedje kopen. En vertel vooral dat je van hem houdt en dat dat nooit gaat veranderen, ook niet als er straks een nieuw broertje of zusje bij komt.
Misschien krijgt hij zelf wel een hele nieuwe kinderkamer omdat zijn kamer inclusief bedje en commode zo meteen naar de nieuwe baby gaan. Verhuis niet stiekem zijn spulletjes naar de babykamer maar betrek hem erbij. Vertel hem vooraf dat hij iets nieuws krijgt en dat de spullen waar hij nu te groot voor is geworden voor de baby zijn. Ga je een nieuw bed of bijvoorbeeld een nieuwe kledingkast kopen, neem je kind dan mee. Hij kan dan zelf helpen kiezen. Zo krijgt hij tijd om aan het idee te wennen.
Het nieuwe broertje of zusje is er: onrust en emoties bij je oudste
Voor de meeste kinderen is de komst van een nieuw broertje of zusje een hele ingrijpende gebeurtenis. Drukte in huis, een baby die opeens aandacht vraagt en zijn plaatsje in huis opeist. Dit kan tot veel verschillende emoties leiden, blijdschap en spanning, jaloezie en onzekerheid. Ieder kind reageert op zijn eigen manier en op jonge leeftijd is het nog heel moeilijk om de emoties te uiten. Sommige zullen misschien de kleine baby als een indringer zien en deze proberen te slaan of weg te duwen. Andere kinderen lijken terug te vallen in de ontwikkeling door opeens alleen nog maar uit een fles te willen drinken of ander babygedrag te imiteren. Soms hebben kinderen die al een tijdje zindelijk waren weer wat meer ongelukjes. Allemaal manieren om aan te geven dat ze ook nog klein zijn en aandacht van hun ouders willen hebben.
Vergeet je oudste geen aandacht te geven als de baby er is
Als de baby er dan eindelijk is, vergeet dan niet in alle drukte en aandacht die er voor de nieuwe baby is om je oudste aandacht te geven. Laat hem “helpen” bij de verzorging van de baby: hou samen de baby vast of vraag je peuter om een luiertje of andere spulletjes aan te geven als jij je handen vol hebt. Hij zal trots zijn dat hij helpen kan. Overigens, niets forceren, als hij er geen zin in heeft hoeft het natuurlijk niet!
Laat de baby ook eens lekker thuis bij de oppas en ga alleen met je oudste op stap zodat hij in de belangstelling staat en niet de baby. Quality time, één op één!
Ook een leuk begin van de nieuwe broer-zus relatie is om de baby een cadeautje mee te laten nemen voor je oudste kind.
Probeer niet je kind in de rol van grote broer of zus te dwingen die altijd beter moet weten en altijd zorgzaam moet zijn. Groot zijn is vaak leuk, maar soms wil je kind ook gewoon klein zijn en lekker bij je op schoot zitten en een beetje als baby behandeld worden.
Jaloers op de nieuwe baby
Blijf wel altijd zelf opletten als ze samen zijn. Hoe goed je peuter het ook kan bedoelen, soms zijn ze nog niet zo handig met knuffelen of vergeten ze als ze aan het spelen zijn dat er een kleine kwetsbare baby ligt. Geef je oudste vooral complimentjes en positieve aandacht als hij lief is voor de baby of niet om aandacht zeurt. Bedenk dat je dreumes of peuter niet met opzet gemeen doet omdat hij iets tegen je baby heeft, maar onzeker is over zijn positie in huis en of zijn ouders hem nog wel net zo lief vinden als voor de komst van de nieuwe baby. Geef duidelijk en consequent aan wat niet mag, maar schenk er verder niet overdreven veel aandacht aan.