Je darmen worden luier als je zwanger bent. Door je groter wordende buik krijgen ze minder ruimte en komen ze in de verdrukking. Daarnaast kan je ontlasting harder worden en kan je niet goed meer poepen. We leggen je in dit artikel uit wat obstipatie is, door welke oorzaken jouw ontlasting harder wordt en je krijgt tips om je stoelgang soepeler te laten verlopen.
Wat is obstipatie?
Een veel voorkomende zwangerschapsklacht is obstipatie. Sommigen noemen dit ook wel verstopping of constipatie. Dit betekent dat je darmen verstopt zijn en je stoelgang niet soepel verloopt. Als je minder dan drie keer per week moet poepen, dan is er sprake van obstipatie. Doordat de ontlasting langer in je darmen zit droogt het uit en wordt het hard. Hierdoor wordt het steeds lastiger voor jou om te poepen. Je kan daarom ook last krijgen van een opgeblazen gevoel en buikpijn.
Hoe ontstaat obstipatie tijdens de zwangerschap?
Obstipatie komt veel voor bij zwangere vrouwen. Vooral in het tweede en derde trimester kan je hier last van krijgen. Dat komt onder andere door de:
- Hormonen – Door de verandering in je hormoonhuishouding gaan je darmen trager werken. De boosdoener is vooral het hormoon progesteron. Daarnaast zorgt dit hormoon ervoor dat je meer vocht vasthoudt. Terwijl je voor een soepele stoelgang juist vocht nodig hebt.
- Groeiende baarmoeder – Door je steeds groter wordende buik en baarmoeder krijgen je darmen minder ruimte. Hierdoor kunnen ze minder goed hun werk doen en kan er verstopping ontstaan.
Is het gevaarlijk tijdens de zwangerschap?
Als je in je zwangerschap last hebt van een tijdelijke verstopping, dan is dat niet gevaarlijk voor jou en je baby. Als de obstipatie langdurig is en je ontlasting heel lang in je darmen blijft zitten, dan kan dat wel gevaarlijk zijn. Gelukkig komt dat bijna nooit voor. Als je na alle tips hieronder nog last blijft houden van verstopping, bel dan de huisarts.
Aambeien in de zwangerschap door obstipatie
Door obstipatie kan je ook weer last krijgen van andere klachten, zoals aambeien. Als je niet vaak naar het toilet kunt voor je ontlasting, dan blijft het in je darmen zitten en wordt de poep hard en droog. Je moet dan echt persen om het eruit te krijgen. Hierdoor kunnen aambeien ontstaan aan de binnenkant van je darmen. Helaas komen aambeien vaak voor bij zwangere vrouwen.
Een aambei is een klein bobbeltje vlakbij de anus. Het laatste gedeelte van je darmen. Dit bobbeltje ontstaat doordat de aders daar opzwellen en gaan uitstulpen. Dat komt omdat je veel en hard moet persen om de vaak te harde ontlasting eruit te poepen. Aambeien kunnen heel vervelend zijn. Ze kunnen gaan jeuken, bloeden, een branderig gevoel geven en zelfs pijn doen. Heb je veel pijn aan je aambeien, ga dan lekker in een warm bad. Dit helpt om de pijn te verlichten. Lees hier alles over aambeien tijdens en na de zwangerschap.
Tips bij obstipatie
Obstipatie wil je zoveel mogelijk voorkomen, want als je te lang last houdt van harde ontlasting kunnen er aambeien ontstaan. Wat kan je doen als je last hebt van verstopping?
- Eet gezond – Door suiker, vezelarme voeding en verzadigde vetten gaan je darmen trager werken en wordt poepen lastiger. In je zwangerschap werken je darmen sowieso al trager. Dus vermijdt daarom zoveel mogelijk deze voeding en maak gezonde(re) keuzes.
- Vezels – Eet voldoende vezelrijke voeding. De vezels nemen vocht op en ze stimuleren je darmen waardoor je ontlasting zachter wordt. Dat is precies wat je nodig hebt om de verstopping te minderen. Als je al aambeien hebt is het advies om 20-35 gram vezels per dag te eten. Vezels zitten onder andere in groenten en fruit, peulvruchten, havermout, lijnzaad, volkoren producten en noten.
- Vermijd stress – Spanning en stress in de zwangerschap raden wij natuurlijk sowieso al af, maar voor je stoelgang is dat ook veel beter. Ongeveer 70% van je afweersysteem bevindt zich in je dikke darm. Stress heeft invloed op je darmen en wil je alleen daarom al zoveel mogelijk voorkomen. Ontspanning is key voor een relaxte stoelgang.
- Drink voldoende – Door iedere dag 2 liter te drinken wordt je ontlasting vanzelf zachter. Dat is weer fijn om aambeien te voorkomen.
- Eet regelmatig – Regelmatig en rustig eten helpt bij obstipatie.
- Beweeg – Iedere dag bewegen is natuurlijk goed voor jou en je baby, maar ook voor je darmen. Door te bewegen stimuleer je de werking van je darmen, waardoor je stoelgang soepeler verloopt. Ga lekker naar buiten, wandel, fiets of zwem. Het liefst een paar keer per dag. Je voelt je hierdoor niet alleen fitter, maar ook je darmen kunnen hierdoor goed hun werk doen.
Tips op het toilet bij obstipatie
Als je last hebt van verstopping, dan is het heel belangrijk om dit te verhelpen. De volgende tips helpen jou op het toilet:
- Ga als je moet – Voel je de aandrang om te poepen? Ga dan direct naar het toilet en neem je tijd. Als je je ontlasting ophoudt, blijft het langer in je darmen. De poep droogt uit en wordt hard, waardoor het lastiger wordt om het eruit te persen. Daarnaast ontstaat er druk op de aders in je darmen. Hierdoor neemt de kans op aambeien toe.
- Neem je tijd – Als je zwanger bent en naar het toilet moet neem daar dan de tijd voor. Geen haast en ga niet persen, omdat er anders teveel druk op de aders in je darmen komt.
- Houding – Neem de juiste houding als je moet poepen. Ja echt, die bestaat. Ga ontspannen op de bril zitten en leun met je rug wat naar achteren. Zo kan de ontlasting er makkelijker uit. Zet je voeten plat op de grond en wacht tot de ontlasting vanzelf komt. Boven het toilet hangen is dus een no go als je last hebt van verstopping. Daardoor kan het juist erger worden. Vermijdt zoveel mogelijk om te persen en te duwen als je moet poepen.
Wanneer moet je naar de dokter?
Er zijn natuurlijk allerlei tips die je kan opvolgen om je ongemakken te helpen verminderen. Maar soms weet je niet waar je last van hebt of kan je je klachten zelf niet verhelpen. Bel daarom de huisarts als één van de volgende situaties aan de orde is:
- Als je alle tips hebt opgevolgd en je ervaart nog steeds klachten.
- Als je aambeien hebt gekregen en deze doen erg pijn.
- Als je bloed bij je ontlasting hebt.
Bronnen: deverloskundige.nl, voedingscentrum.nl, thuisarts.nl, mlds.nl