Ochtendmisselijkheid. Voor veel vrouwen het eerste teken dat ze misschien wel zwanger zijn! Maar hierna kan het heel vervelend zijn en je belemmeren in je functioneren. In dit artikel lees je alles over ochtendmisselijkheid. Je krijgt ook een aantal tips, die de ochtendmisselijkheid kunnen verminderen, waardoor je minder last hebt en meer van je zwangerschap kunt genieten.
Wat is ochtendmisselijkheid?
Veel zwangere vrouwen hebben in de eerste drie maanden last van ochtendmisselijkheid. In de ochtend voel je je misselijk, je hebt braakneigingen en wanneer het ontbijt op tafel staat, voel je je direct al slecht. Een selffulfilling prophecy kan optreden. Hierbij weet je dat je je misselijk zal voelen wanneer je aan eten denkt, of als je eten ziet en dit gebeurt dan ook. Misselijkheid kan ook optreden bij het waarnemen van sterke geuren. Sommige vrouwen hebben last van ochtendmisselijkheid, anderen zijn de hele dag door misselijk. Symptomen die mogelijk kunnen optreden bij (ochtend) misselijkheid zijn;
- Braken
- Fysieke zwakte
- Gewichtsverlies
Oorzaken
Onderzoek naar de oorzaken van ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen vindt nog steeds plaats door wetenschappers en dokters. Factoren die de kans op ochtendmisselijkheid kunnen verhogen zijn;
- Een hoge concentratie van het zwangerschapshormoon (hCG). Het embryo maakt dit hormoon kort na de bevruchting aan.
- Een tragere werking van je maag en darmen. Het duurt daardoor langer voordat je eten verteerd is en hier kan je misselijk van worden.
- Genetische factoren.
- Psychologische oorzaken.
- Kan op herhaling. Als je last had van misselijkheid en overgeven in je eerste zwangerschap, is de kans groot dat je dit de tweede zwangerschap ook hebt.
- Vermoeidheid: hierdoor kan de misselijkheid erger worden.
- Stress.
Is ochtendmisselijkheid normaal?
Ochtendmisselijkheid komt bij ongeveer de helft van de zwangere vrouwen voor. Ochtendmisselijkheid is in de meeste gevallen vrij onschuldig. Het gaat meestal voorbij na de eerste drie maanden van de zwangerschap. Helaas zijn er ook vrouwen die te maken krijgen met een HG zwangerschap, ook wel bekende als hyperemesis gravidarum. Vrouwen geven hierbij heel vaak over, het is een ernstige aandoening.
Lees ook: extreem misselijk tijdens de zwangerschap
Tips tegen ochtendmisselijkheid
Er zijn tips die je kunnen helpen minder misselijkheid te ervaren. Misschien werkt niet iedere tip voor jou maar je kunt ze eens proberen!
- Eet voordat je opstaat als iets lichts, zoals een beschuitje, cracker of rijstwafel en kom dan rustig overeind.
- Verdeel je eetmomenten over de dag. Eet elke keer kleine beetjes. Je komt er vanzelf achter wat voor jou het beste werkt. Dit helpt vooral bij vrouwen die de hele dag misselijk zijn.
- Wanneer je ook braakt, is het belangrijk om je vochtreserves aan te vullen. Drink dus voldoende water. Wanneer je te misselijk bent om te drinken, neem dan regelmatig een ijsblokje in je mond die je laat smelten.
- Eet geen voedsel waar veel vet, zout of gas (kool) in zit.
- Drink geen cafeïne houdende dranken, zoals cola of koffie.
- Vermijdt prikkels, die invloed kunnen hebben op zowel lichaam en geest. Je kunt hierbij denken aan sterke, indringende geuren, aroma’s en luchten.
- Het is ook belangrijk om zoveel mogelijk stress te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapsyoga om beter met stress om te gaan.
- Neem voldoende rust
- Acupressuur. Hier wordt druk gegeven rondom bepaalde accupunctuurpunten in het lichaam. Dit kan misselijkheid en soms ook overgeven verminderen.
- Drink gemberthee. Thee kan een rustgevend gevoel opleveren voor het lichaam, vooral voor maag en darmen, maar ook voor het algemeen welzijn. Vooral gemberthee kan misselijkheid en braken tegen gaan.
- Maagzuurremmers, zoals bijvoorbeeld Rennie of Zantac. Dit kan helpen om vervelende symptomen te bestrijden, zoals oprispingen, braakneigingen en het gevoel dat er eten in je keel blijft zitten.
- Middelen tegen reisziekte, zoals primatour of cinnarizine, kunnen helpen om misselijkheid tegen te gaan. Of gebruik meclozine/pyridoxine. Dit is een middel tegen reisziekte, gecombineerd met een vitamine.
- Zofran is een middel tegen misselijkheid die tegenwoordig veel gegeven wordt.
- Raadpleeg voor het gebruik van medicatie eerst je huisarts/apotheker om er zeker van te zijn dat je de medicatie kunt nemen wanneer je zwanger bent. Lees van tevoren goed de gebruiksaanwijzing.
Wanneer moet ik een arts waarschuwen?
Ochtendmisselijkheid is vaak onschuldig maar in sommige gevallen is het toch verstandig om een arts of je verpleegkundige te raadplegen. In de volgende gevallen moet je zeker contact op nemen:
- Als je erg veel braakt (meer dan drie keer per dag).
- Wanneer je opvallend veel gewicht verliest.
- Als je uitdrogingsverschijnselen vertoont; donkere urine, veel dorst hebben, weinig plassen (2 tot 4 keer per dag), niet goed meer kunnen denken/verward zijn.
- Wanneer je na de 14e zwangerschapsweek opeens gaat overgeven en dit voorheen niet gehad hebt.
- Als je je zorgen maakt.
Lijdt je baby onder jouw ochtendmisselijkheid?
Zwangere vrouwen maken zich vaak erge zorgen of de baby onder de misselijkheid lijdt. Gelukkig merkt de baby hier meestal weinig van en groeit hij/zij lekker door. Als je echter veel en vaak moet braken, kan het zijn dat je niet genoeg voedingsstoffen binnenhoudt. Dan kun je beter je verloskundige of huisarts raadplegen.
Als je graag met andere vrouwen wilt praten over je zorgen kun je terecht bij stichting ZEHG. Stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum) steunt vrouwen die lijden of hebben geleden aan (ernstige) zwangerschapsmisselijkheid en HG. Hier kan je ook de ervaringen van andere vrouwen lezen.
Bronnen: Mens en gezondheid, UZ Leuven, Gezondheidsplein, Thuisarts