Ook als je nog maar net zwanger bent kan het al lijken alsof je veel verder bent in je zwangerschap. In een vroeg stadium zie je dan al een klein buikje verschijnen. Je buik wordt nu nog niet groter door jouw baarmoeder of je baby, maar je buik is opgezet omdat er veel veranderd in jouw lichaam. Dat is heel normaal, maar kan ook heel vervelend zijn. Heb jij daar ook last van en wil je weten hoe dat precies komt? In dit artikel geven we de oorzaken weer van een opgeblazen gevoel tijdens jouw zwangerschap én geven we jou tips om dat opgeblazen gevoel te verminderen, zodat je je weer fijner gaat voelen.
Oorzaken van een opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap
Als je net zwanger bent is je lichaam volop in verandering. Er worden allerlei nieuwe hormonen aangemaakt om jouw lichaam klaar te stomen voor de zwangerschap en de bevalling. Naast alle nuttige dingen die hormonen bereiken voor jou en je baby kunnen deze hormonen er ook voor zorgen dat je een aantal klachten gaat ervaren.
Eerste trimester
Tijdens jouw zwangerschap kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel. Dat kan onder andere komen door het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat je spieren zich gaan ontspannen en slapper worden. Hierdoor kan de baarmoeder niet meer samentrekken en zo blijft de embryo waar hij moet blijven zitten, namelijk in jouw baarmoeder. Ook andere spieren in je lichaam gaan langzamer werken. Zo ook je darmen. Hierdoor kan je:
- Meer gas in je darmen krijgen en word je winderiger.
- Minder vaak ontlasting krijgen, waardoor je last kan krijgen van obstipatie.
- Buikkrampen krijgen.
Je buik kan gaan opzetten, je krijgt een vervelend opgeblazen gevoel en het lijkt ineens alsof je al veel langer zwanger bent.
Tweede trimester
Ook als je al langer zwanger bent kan je een opgeblazen gevoel ervaren. Dit komt door de steeds groter wordende baarmoeder. Deze groeit mee met je baby totdat hij het formaat van een watermeloen heeft. Logischerwijs komen je darmen daardoor steeds meer in de verdrukking. Doordat je darmen steeds minder ruimte krijgen, kunnen ze minder goed hun werk doen. Je hoeft minder vaak te poepen, waardoor je weer last kan krijgen van obstipatie en een opgeblazen gevoel. Je buik wordt in deze fase dus niet alleen groter door de baby, maar ook door je darmen.
Derde trimester
Ook in het laatste trimester kan je je nog opgeblazen voelen. Dat kan komen doordat je meer vocht gaat vasthouden. Niet alleen bij je buik, maar ook je enkels, gezicht en benen kunnen wat meer ‘opgeblazen’ raken.
Tips tegen een opgezette buik tijdens de zwangerschap
Het opgeblazen gevoel dat jij ervaart kan behoorlijk vervelend zijn. Je zit jezelf in de weg. Dat volle gevoel is gewoon niet meer prettig en je kan geen fijne houding meer vinden. Wat kan je daar tegen doen? Wij hebben een aantal tips voor jou om dit gevoel te verminderen:
- Scheetjes laten mag – Als je winderiger bent, laat die scheetjes dan gewoon lekker gaan. Ook al voelt dat ongemakkelijk. Het helpt jou direct om je opgeblazen gevoel te verminderen.
- Drink voldoende – Vooral water en thee. Het liefst meer dan 2 liter per dag.
- Beweeg – Ga zoveel als mogelijk is bewegen! Yes, lekker naar buiten. Een stuk wandelen of een rondje fietsen. En als je het nog kan, lekker sporten. Denk aan yoga of zwemmen. Je voelt je hierdoor niet alleen fitter, ook voel je je minder opgeblazen. Bewegen is een must voor je spijsvertering. Je darmen gaan je dankbaar zijn.
- Neem je tijd om te eten – Als je rustig eet krijg je minder lucht binnen, waardoor er automatisch minder gas in je darmen kan komen. Als je daarnaast ook nog eens goed kauwt, hoeven je darmen minder hard te werken om alles te verteren.
- Eet gezond en vooral veel vezels – Door de vezels stimuleer je je darmen extra en wordt je ontlasting zachter. Vezels zitten onder andere in volkoren producten, noten, havermout, peulvruchten, groenten en fruit. Kaas en vlees bevatten dan weer geen vezels.
- Vermijdt suiker en vet – Eet zo min mogelijk suiker, vet en andere bewerkte producten. Koolzuurhoudende dranken en hun gassen gaan jouw niet helpen op dit moment, dus laat die even staan. Net als snoepjes, koekjes, gefrituurd eten en chips.
- Eet minimaal 3 keer per dag – Verspreid je eetmomenten over de dag en eet minimaal 3 maaltijden op een dag. Kleinere maaltijden zijn altijd beter, dan helemaal niet eten.
- Rustig toiletteren – Neem de tijd als je naar het toilet moet om te poepen. Overhaast je toiletbezoekje niet, om zo aambeien te voorkomen.
- Vermijdt stress – Stress is sowieso nooit goed voor jouw gezondheid en dus ook niet voor je darmen. Ze gaan er trager van werken en dat is wat je juist niet wil in deze fase.
- Accepteer het – Tot slot een logische, maar wellicht niet zo leuk om te lezen: het is zoals het is. Je lichaam veranderd tijdens je zwangerschap en dit hoort erbij. Accepteer dat je lichaam veranderd omwille van je baby. Hier de hele tijd van balen gaat jou niet verder helpen. Keep up the good vibes!
Bronnen: deverloskundige.nl, opvoeden en thuisarts