Bij een bevalling denk je meestal aan weeën die pijn doen rond je baarmoeder doordat deze samentrekt. Deze weeën kunnen echter ook uitstralen naar je rug en worden daardoor rugweeën genoemd. Wanneer je ongesteld bent kun je deze pijn ook wel eens hebben. Al zijn rugweeën tijdens de bevalling natuurlijk wel iets heftiger. Rugweeën zijn één van de meest voorkomende weeën tijdens een bevalling. Omdat rugweeën behoorlijk pijnlijk kunnen zijn is het goed om te weten hoe je ze herkent en hoe je ze wat beter op kunt vangen. Lees je mee?
Rugweeën herkennen
Meestal komen rugweeën voor in de laatste fase van de ontsluiting. Dit komt doordat de spanning op de banden rond je baarmoeder steeds groter wordt. Je baarmoedermond opent zich steeds verder en de uitdrijvingsfase zal zich snel aandienen. Dit is wellicht ook meteen een goede motivatie. Wanneer de rugweeën zich aan beginnen te dienen weet je dat je goed op weg bent. Immers, iedere wee brengt je dichter bij je baby. Ook al is dit mantra soms lastig vast te houden wanneer je veel pijn ervaart tijdens de bevalling, het is een vaststaand gegeven dus probeer er toch kracht uit te putten. Zonder weeën geen bevalling. Althans bij de meeste vrouwen niet.
Rugweeën kenmerken zich door een scherpe pijn in je onderrug. Veel vrouwen vinden deze vorm van weeën de vervelendste of zelfs meest heftige die er is. Het is namelijk lastig om rugweeën weg te zuchten of je ademhalingstechniek erop toe te passen. Het opvangen van rugweeën is vaak lastiger omdat het moeilijk is een houding te vinden waarin je de rugweeën echt goed op kunt vangen. Rugweeën kunnen overgaan in beenweeën wanneer de pijn uitstraalt naar je benen. Ook voor beenweeën geldt dat het lastig is om ze op te vangen maar gelukkig zijn er wel een paar tips die helpen om rugweeën en/of beenweeën op te vangen.
Rugweeën opvangen
Allereerst is het voor iedere bevalling belangrijk dat je zo uitgerust mogelijk bent. Een uitgerust lichaam kan weeën beter opvangen en daardoor beter omgaan met de pijn. Deze tips kunnen helpen om de pijn wat te verlichten. Het is belangrijk dat je deze tips vooraf ook met je partner doorneemt. Je partner kan je tijdens de bevalling zeker ondersteunen om door de weeën heen te komen. Daarnaast is het een fijn gevoel dat je weet dat je er niet alleen voor staat. Als je een doula of misschien wel je eigen moeder of vriendin bij de bevalling hebt kunnen zij je ook helpen om de weeën goed op te vangen.
Warmte
Warmte op je onderrug kan helpen om de pijn van de weeën te verlichten. Denk hierbij aan een warme pittenzak, een kruik of waterzak. Meestal is een zachte warmtebron het fijnste omdat deze zich een beetje naar je rug kan voegen. Je kunt bijvoorbeeld over een yoga bal hangen terwijl er een lekkere warme pittenzak op je rug ligt. Vaak kun je weeën het best opvangen als je staat omdat je dan in veel verschillende houdingen kunt zakken. Een warme douche of een warm bad kan zeker ook helpen om de weeën te verlichten. Een bevalbad kan hierom een goede optie zijn. Vaak ga je in de laatste fase van de ontsluiting in bad en dit is ook wanneer de weeën het meest heftig zullen zijn. In een warm bad stappen kan dan voor enorme verlichting zorgen.
Bewegen of de weeëndans
Wanneer je tussen de weeën door een beetje beweegt door bijvoorbeeld wat heen en weer te lopen of de weeëndans te doen kun je de focus van de weeën wat verleggen. Door de weeëndans te doen kom je meer in je eigen kracht en dat geeft vertrouwen dat je het kunt. Je staat met beide benen op de grond en maakt letterlijk ruimte voor je baby en voelt welke houding fijn is.
Houding
Bij rugweeën kun je echt het beste blijven bewegen en dan vooral in een staande houding of misschien vind je op handen en knieën wel een fijne houding. Bedenk dat niks gek is tijdens een bevalling. Luister naar je lichaam en doe wat goed voelt. Ga vooral niet op je rug liggen. Op deze manier is het ontzettend lastig de weeën op te vangen. Bovendien laat je de zwaartekracht werken als je staat en dat is alleen maar bevorderlijk voor de bevalling. Misschien helpt een bepaalde houding niet de hele tijd. Voel je vrij om te bewegen en andere houdingen te proberen. Je verloskundige kan je hierin zeker ondersteunen.
Tegendruk en massage
Wanneer je een wee op voelt komen kan het ontzettend fijn zijn wanneer iemand tegendruk geeft. Vraag je partner (of iemand anders die kan helpen) om stevig tegen je onderrug te drukken. Meestal voelt dit het fijnst door met handen stevig op de rug te drukken maar wellicht kan je partner ook de hele arm gebruiken of zijn eigen lijf tegen je aan. Dan krijg je meteen wat warmte. Het is fijn wanneer er goed op het heiligbeen gedrukt wordt omdat in dit gebied vaak de meeste pijn wordt ervaren. Op deze manieren kan je partner dit op een makkelijke manier doen:
- Wanneer je op je handen en knieën zit kan je partner tegendruk geven door met zijn handpalmen op je onderrug te leunen.
- Je kunt op een baarkruk, yogabal of achterstevoren op een stoel gaan zitten. Je partner kan dan tegendruk geven op het moment dat de wee opkomt. Wanneer je zelf iets naar achter leunt kun je zelf de mate van de tegendruk bepalen tot een niveau waarop het jou helpt.
- Als je op je handen en knieën zit kan het ook fijn zijn je armen juist wat hoger te hebben. Bijvoorbeeld je knieën op de grond en je armen op een bed of de bank. Op deze manier is je rug wat verticalen en kan je partner er goed bij.
Tussen de weeën door kan het fijn zijn om je onderrug en benen lichtjes te masseren. Hierdoor kun je ontspannen en de volgende weeën beter opvangen. Je kunt ook op een andere manier afleiding zoeken bijvoorbeeld door fijne muziek op te zetten.
Ademhaling
Waarschijnlijk heb je ter voorbereiding op de bevalling een zwangerschapscursus, yoga of hypnobirthing gedaan. De ademhalingstechnieken die je tijdens deze cursussen geleerd hebt helpen absoluut om de weeën op te vangen. Probeer altijd bij je ademhaling te blijven en dit als focus te houden. Weet dat een wee komt en gaat, ook rugweeën. Het kan helpen om een audiobestand te hebben waarop de ademhalingstechniek verteld wordt. Op deze manier hoef je er niet zelf aan te denken maar volg je de stem.