Seks is waarschijnlijk niet het allereerste waar je aan denkt na een bevalling maar waarschijnlijk heb je er wel een aantal vragen over. Het is heel belangrijk om over seks na te denken na de bevalling, niet alleen omdat je weer zwanger kunt worden maar ook omdat het hartstikke spannend is. Voelt het nog hetzelfde? Wanneer mag je weer seks hebben? Wanneer heb je zin in seks? Een ding is zeker en dat is dat er geen eenduidig antwoord op veel van deze vragen bestaat. Seks is heel persoonlijke en een gevoelskwestie. Daarom is het belangrijkste advies; je hebt weer seks na de bevalling als je er lichamelijk en emotioneel klaar voor bent.
Wanneer mag je weer seks hebben?
Het meest gegeven antwoord op deze vraag is zes weken. Verloskundigen en gynaecologen zullen deze termijn aanhouden omdat na zes weken de baarmoedermond (cervix) weer helemaal gesloten is. Wanneer de baarmoedermond nog een beetje openstaat is er kans op infecties. Daarom wordt het ook afgeraden om binnen deze termijn te gaan zwemmen of in bad te gaan.
Een goede graadmeter voor jezelf is of je nog vloeit. Wanneer je al een aantal dagen niet meer vloeit, je je lichamelijk goed voelt en je er emotioneel aan toe bent kun je natuurlijk best proberen seks te hebben. Onthoud ook goed dat seks niet per se penetratie hoeft te zijn. Je kunt natuurlijk al heel snel na de bevalling beginnen met knuffelen, zoenen en strelen. Dit zal zeker bijdragen aan je emotionele zin om weer klaar te zijn voor seks.
Lang niet alle vrouwen zijn na zes weken weer klaar voor seks. Gebroken nachten, een lager libido door hormonen en de angst voor pijn bij de penetratie zijn allemaal factoren waardoor het langer kan duren voordat je weer seks zult hebben. Je bent niet de enige! Pas na zes maanden hebben de meeste vrouwen weer een keer seks gehad.
Keizersnede
Ook wanneer je een keizersnede hebt gehad wordt er geadviseerd om zes weken te wachten voordat je weer seks kunt hebben. Hoewel de vagina minder te verduren heeft gehad heb je evengoed een grote wond en vloei je natuurlijk ook gewoon. De wondgenezing zal bij iedere vrouw verschillend zijn maar forceer niks. De genezing zal hierdoor alleen maar langer duren.
7 tips
Seks na de bevalling zal zeker in het begin spannend zijn. Misschien heb je juist veel zin maar doet het toch een beetje pijn of lukt het juist helemaal niet om zin te krijgen. Het is in ieder geval goed om te weten wat je kunt verwachten zodat je je hier op voor kunt bereiden.
- Je kunt weer zwanger worden! Waarschijnlijk ben je hier nog helemaal niet mee bezig maar sommige vrouwen zijn al heel snel na de bevalling weer vruchtbaar. Omdat je eisprong voor je menstruatie plaatsvindt kun je al zwanger worden voordat je zelfs ook maar ongesteld geweest bent. Er wordt beweerd dat je in de eerste maanden na je bevalling juist nog vruchtbaarder bent. Wanneer je borstvoeding geeft duurt het meestal wat langer voordat je menstruatie weer op gang komt maar borstvoeding geeft geen garantie om niet alsnog zwanger te worden.
- Onzekerheid. Opeens hebben lichaamsdelen door het krijgen van je baby een dubbele functie. Je baby is vaginaal geboren en krijgt eten via jouw borsten. Waar je eerst je vagina en borsten vooral met seks geassocieerd hebt, staan ze nu vooral in het teken van de nieuwe baby. Dit kan je behoorlijk onzeker maken. Verwacht daarom niet meteen een spetterende nacht maar bouw het rustig op. Laat je partner je rustig aanraken op gevoelige plekken en voel zo wanneer jij er weer klaar voor bent om all the way te gaan.
- Lekkende borsten. Het hormoon oxytocine zorgt ervoor dat je melk toeschiet. Dit hormoon wordt aangemaakt op het moment dat je baby begint met zuigen aan je borst. Wanneer je gaat vrijen komt er ook oxytocine vrij en heb je de kans dat tijdens een vrijpartij de melk uit je borsten spuit. Het is daarom een goed idee je baby te voeden voordat je gaat vrijen of om even wat melk af te kolven.
- Gevoelige en droge vagina. Als je tijdens de bevalling ingeknipt of ingescheurd bent kan het zijn dat je vagina nog een tijd gevoelig is. Gun jezelf sowieso de tijd totdat de hechtingen opgelost zijn. Je kunt altijd zelf voorzichtig voelen met je vinger om te kijken wat fijn voelt en of er nog plekken gevoelig zijn. Door hormonen is je vagina de eerste periode na de bevalling droger. Wees niet zuinig met glijmiddel waardoor de seks toch prettig is.
- Lager libido. Na de bevalling is het prolactine gehalte in je lijf hoger waardoor het testosterongehalte juist lager is. Hierdoor is je seksdrive minder hoog en kan het wat langer duren voordat je opgewonden bent. Neem wat langer de tijd. Doe een uitgebreid voorspel en leg vooral geen druk op het moment. Waarschijnlijk ligt de baby ook nog eens op jullie kamer waardoor je het misschien een vreemde gedachte vindt om in dezelfde ruimte seks te hebben. Wees creatief. De bank of een andere plek kan ook een oplossing zijn. Probeer elkaar te verleiden en plan een datenight.
- Orgasme. Tijdens een orgasme trekt je baarmoeder een beetje samen. Het kan zijn dat dit in het begin een stuk gevoeliger is dan voor de bevalling. Bij sommige vrouwen is het zelfs pijnlijk. Je zult merken dat deze gevoeligheid langzaam minder wordt en een orgasme al snel weer net zo zal voelen als voor de bevalling.
- Het perfecte moment. Je kunt het zelf nog zo goed willen plannen maar er is geen perfect moment om weer voor de eerste keer seks te hebben na de bevalling. Jullie pasgeboren baby heeft helaas geen ingebouwde sensor wanneer het even een tijdje stil moet zijn. Leg er daarom ook vooral geen druk op. Bovenstaande punten geven aan dat er bij seks na de bevalling best wat kan komen kijken. Seks doe je voor je plezier en niet omdat het moet. En dat geldt voor iedereen!
Bronnen: UZ Leuven