Seks tijdens de zwangerschap, kan dat eigenlijk wel? Er heerst nog steeds een taboe rondom dit onderwerp. Terwijl het juist heel belangrijk is om hier meer over te weten. Ja, toch? Voor iedere vrouw en man zijn de behoeften rondom intimiteit verschillend. Zo ook tijdens de zwangerschap. Waar je normaal gesproken zin zou hebben, kan dat gevoel er tijdens de zwangerschap ineens niet meer zijn. Of juist andersom. Alles kan en alles is goed. Luisteren naar je gevoel is hierbij heel belangrijk. In dit artikel vertellen we jou of je tijdens de zwangerschap seks kan hebben, in welke gevallen je dat niet moet doen, welke fases je doorloopt tijdens je zwangerschap en welke standjes handig kunnen zijn.
Dit betreft overigens algemene informatie over seks tijdens de zwangerschap. Omdat iedereen verschillend is kunnen de zaken die hieronder beschreven staan wel of juist niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.
Kan je seks hebben tijdens de zwangerschap?
Dit is een hele belangrijke vraag, met een super simpel antwoord. Ja, je kan gewoon seks hebben als je zwanger bent. Met je kindje kan niks gebeuren als jullie geslachtsgemeenschap hebben. Het is helemaal veilig. Zelfs als je kindje al helemaal is ingedaald met zijn hoofdje kan vrijen geen kwaad.
Welke standjes?
In de eerste zes maanden kan je met alle standjes variëren die voor jullie goed voelen. In het laatste trimester, als je buik steeds dikker wordt, kan je de missionarishouding beter achterwege laten. Het gewicht van je partner op je buik kan te belastend zijn. Kies dan liever voor de zijligging, op z’n hondjes, lepeltje-lepeltje of de vrouw zittend bovenop de man. Ook als je last hebt van je bekken kunnen deze standjes fijner zijn.
Mannen en seks
Niet alleen voor jou is de zwangerschap een grote verandering in je leven, maar ook voor je man. Een cliché natuurlijk om te zeggen dat mannen altijd zin hebben in seks. Soms is dat tijdens de zwangerschap ineens anders. Sommige mannen zijn bang dat ze tijdens de penetratie het ongeboren kindje aanraken of hem pijn doen. In de praktijk kan dit niet. Jullie kindje zit veilig in de baarmoeder en is daarin ook nog eens beschermd door de vruchtvliezen en het vruchtwater. De baarmoeder zelf is afgesloten door de baarmoedermond. De penis kan de baby dus niet raken en seks kan ook geen miskraam opwekken. Belangrijk is altijd om elkaars wensen te respecteren, heb geduld en blijf samen praten. Waar kunnen jullie elkaar wel vinden?
In welke gevallen mag je geen seks hebben tijdens de zwangerschap?
Er zijn een aantal situaties waarin wordt afgeraden om seks met elkaar te hebben of niet meer klaar te komen als je zwanger bent. Dit is het geval indien je:
- arts, gynaecoloog of verloskundige heeft aangegeven dat het beter is om (tijdelijk) geen geslachtsgemeenschap te hebben,
- bloedverlies hebt,
- erge spataderen hebt bij je vagina,
- placenta deels of helemaal voor de uitgang van je baarmoeder ligt,
- vroegtijdig weeën hebt of hebt gehad. Je wilt namelijk niet dat de seks ervoor zorgt dat je nog meer weeën krijgt en je vroegtijdig gaat bevallen,
- vliezen zijn gebroken en het vruchtwater vrij komt. Er bestaat dan gevaar op infecties. En waarschijnlijk zal je hoofd er ook niet naar staan op dat moment.
Wel of geen zin in seks?
Gedurende je zwangerschap kan je in meer of mindere mate behoefte hebben aan intimiteit. Afhankelijk van de fase waar je in zit kan je weinig of juist heel veel zin hebben. Dit heeft met een aantal dingen te maken.
Eerste trimester
Veel vrouwen hebben juist in het eerste trimester geen of minder behoefte aan seks. Er veranderd veel in je lichaam en de hormonen gieren door je lijf. De eerste zwangerschapssymptomen laten zich zien, je bent moe en misselijk. Als er dan ook nog eens iemand aan je gaat zitten, dan kan dat teveel van het goede zijn. Je behoefte aan intimiteit kan dan tijdelijk wat minder zijn. Leg uit aan je partner waarom je even geen of minder zin hebt. Knuffelen vind je dan misschien juist wel fijn. Blijf samen praten over jullie behoeftes. Sommige vrouwen hebben hier totaal geen last van en hebben zelfs meer zin dan normaal.
Tweede trimester
In het tweede gedeelte van je zwangerschap keert vaak de rust in je lichaam terug. De misselijkheid en moeheid verdwijnen en je voelt je weer fit. Tijdens je zwangerschap wordt het gebied rondom je vagina en clitoris goed doorbloedt. Daarnaast ben je vaak ook vochtiger in deze fase. Dat maakt dat je juist meer zin kan hebben in seks of zelfbevrediging. Mocht je dat zo ervaren, dan is daar dus niks mis mee. Doordat alles beter doorbloedt wordt en de huid iets dunner wordt, kan het zijn dat je iets bloed verliest tijdens de geslachtsgemeenschap. Dat is heel normaal en niks om je zorgen over te maken.
Derde trimester
In het laatste trimester ben je vaak weer wat vermoeider. Daarnaast wordt je buik steeds groter. Ook ben je je bewust of onbewust aan het voorbereiden op de bevalling. Veel vrouwen moeten dan niet meer aan seks denken. Maar wellicht is dat voor jou anders. Dat is natuurlijk ook helemaal prima en zeker niet raar.
Intimiteit, maar geen seks
Sowieso is het goed om altijd met elkaar te blijven praten over jullie behoeftes tijdens de zwangerschap. Als je wel zin hebt in seks, maar juist ook als je geen zin hebt. Als je geen zin hebt in seks, kan je het bijvoorbeeld wel fijn vinden lekker naast elkaar te liggen en samen te knuffelen. Laat de ander hoe dan ook weten hoe dol je op elkaar bent. Juist als je even geen gemeenschap hebt, is dat heel belangrijk. Bespreek samen wat voor jullie goed werkt in de fase waar je in zit.
Kan seks de bevalling opwekken?
In principe kan seks geen bevalling opwekken. We zeggen bewust in principe, want als je in de laatste fase zit van je zwangerschap kan geslachtsgemeenschap jouw lichaam net het laatste zetje geven om te zorgen voor weeën. Dat gebeurt overigens alleen als jouw lichaam en de baby daar klaar voor zijn. Is dat niet zo, dan kan je vrijen wat je wilt maar dan ga je niet eerder bevallen. Het komt dus echt op het juiste moment aan. De hormonen die vrijkomen bij de seks kunnen dan zorgen voor weeënactiviteit.
Bronnen: deverloskundige.nl, opvoeden, seksualiteit.nl