De slijmprop, wat is dit nou eigenlijk? Deze prop sluit, tijdens de zwangerschap, de baarmoedermond af. Wanneer de baarmoedermond gaat rijpen dan verlies je op een gegeven moment de slijmprop. Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling die eraan zit te komen. Het zou kunnen dat wanneer je de slijmprop verliest, de bevalling niet lang meer op zich laat wachten maar het kan ook nog dagen tot weken duren. Hoe ziet deze slijmprop er nou precies uit, merk je altijd dat je hem verliest en wat moet je dan doen? Wij geven antwoorden op al deze vragen!
Wat is de slijmprop en wat is de functie ervan?
Wanneer de bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand, zorgt het hormoon progesteron ervoor dat het normale cervixslijm dikker en taaier wordt en een prop vormt van zo’n 2 a 3 centimeter. Deze slijmprop fungeert als een stop in de baarmoedermond, en beschermt jouw baby, samen met de vruchtvliezen, tegen infecties en bacteriën. Daarnaast houdt de slijmprop ook sperma tegen, dit voorkomt de mogelijke bevruchting van een tweede eicel, die soms in het begin van de zwangerschap nog kan vrijkomen.
De slijmprop heeft dus een belangrijke functie. Gedurende je zwangerschap zorgt de progesteron ervoor dat de slijmprop blijft verversen met nieuw slijm. Wanneer je aan het einde van je zwangerschap komt en je baarmoedermond wijder wordt dan vervalt zijn functie en zal de slijmprop loslaten. Het kan zijn dat je hier een beetje an schrikt, maar het is dus heel normaal.
Hoe ziet de slijmprop eruit?
Bij het woord slijmprop denk je waarschijnlijk aan een klont of een soort bal, maar zo ziet de slijmprop er niet uit. Het is meer een klodder taai slijm met een doorsnede van 1 tot 3 centimeter. Het ziet eruit zoals je afscheiding maar dan veel dikker en soms zitten er bruine en rode slierten bloed doorheen. Soms verlies je ook wat bloed wanneer de slijmprop eruit komt maar daar hoef je je geen zorgen om te maken. Dit wordt veroorzaakt door gesprongen bloedvaatjes in je baarmoedermond.
Lees ook: vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap
Slijmprop verliezen
Tegen het einde van de zwangerschap zorgt het hormoon prostaglandine en de druk van het hoofdje van de baby ervoor dat de baarmoedermond steeds weker en wijder wordt. Dit zorgt ervoor dat de slijmprop zal loslaten en je hem kan tegenkomen in je ondergoed of in de douche.
Maar dit gebeurd echt niet bij iedereen en verschilt per vrouw en per zwangerschap. Sommige vrouwen verliezen de slijmprop een aantal weken voordat de bevalling begint, anderen pas tijdens de bevalling en soms heb je het niet door omdat je de slijmprop in stukjes verliest. Maak je dus geen zorgen als je de slijmprop niet voorbij ziet komen.
Lees ook: Dit zijn de belangrijkste voortekenen van de start van de bevalling
De slijmprop verloren
Heb je de slijmprop verloren dan hoef je niet direct je verloskundige te bellen. Wat je moet doen is afhankelijk van het aantal weken dat je zwanger bent.
Bij 38 weken zwanger of langer
Verlies je de slijmprop en heb je minder dan twee weken te gaan tot je uitgerekende datum dan hoef je in principe niets te doen. Het verliezen van de slijmprop betekent niet dat de bevalling is begonnen. De bevalling begint pas als de vliezen breken of als de weeën beginnen.
Wanneer je de slijmprop verliest kan het nog dagen of weken duren voordat je de eerste weeën krijgt dan maakt je lichaam een nieuwe slijmprop aan. Daarnaast blijft je baby sowieso beschermd voor invloeden van buitenaf door de vliezen. Je kan dus nog gewoon in bad of gaan zwemmen en mocht je er nog zin in hebben dan kun je ook gewoon nog seks hebben. Deze dingen mag je, in verband met infectiegevaar, allemaal niet meer doen als je vliezen zijn gebroken.
Bij 37 weken zwanger of korter
Verlies je de slijmprop meer dan 3 weken voordat je bent uitgerekend, dan hoef je je ook niet direct zorgen te maken. Het is goed mogelijk dat jouw baarmoedermond zich al eerder langzaam aan het klaarmaken is voor de bevalling. Het betekent niet dat je eerder zal gaan bevallen. Zeker wanneer je al een kindje hebt, komt het vaak voor dat je baarmoedermond eerder start met het voorbereidende werk.
Maar twijfel je of heb je naast het verliezen van de slijmprop veel bloedverlies of krampen in je buik, neem dan altijd even contact op met de verloskundige. Zij kan jouw situatie het beste beoordelen en kan aan de hand van wat vragen beslissen of een extra controle nodig is.
Wanneer neem je contact op met de verloskundige
Zoals je hebt kunnen lezen is het gebruikelijk dat je een beetje bloed terugziet in de slijmprop of wat bloedverlies hebt wanneer de slijmprop eruit komt. Heb je last van onderstaande klachten neem dan contact op met je verloskundige:
- Verlies van meer helderrood bloed dan een paar theelepels
- Pijnlijke krampen
- Verlies van de slijmprop meer dan 3 weken voor de uitgerekende datum