Er zijn veel verschillende soorten weeën. De bekende ontsluitingsweeën en persweeën tijdens de bevalling, maar ook voorweeën tijdens de zwangerschap en natuurlijk naweeën. Hoe herken je ze en hoe kun je er het beste mee omgaan?
Weeën in soorten en maten
Weeën zijn ongecontroleerde samentrekkingen van de baarmoeder. Deze samentrekkingen/krampen dienen zich buiten je wil om aan.
- Door functionele ontsluitingsweeën wordt de baarmoedermond zachter en dunner totdat er 10 cm ontsluiting is, de baby kan nu de reis door het baringskanaal maken.
- Persweeën zorgen ervoor dat het kindje naar buiten geduwd wordt en daadwerkelijk geboren wordt
- Naweeën zorgen ervoor dat de placenta of moederkoek geboren wordt en dat de “lege baarmoeder” weer samentrekt en kleiner wordt zoals voor de zwangerschap.
Harde buiken
Al vanaf ongeveer de tweede maand trekt de baarmoeder zich samen, weliswaar zonder dat je dit voelt. Omstreeks de 4de of 5de maand kan je ze met de handen op je buik wel voelen. Je buik wordt dan plotseling hard en gespannen. Deze krampen dienen zich op erg onregelmatige tijdstippen aan. Het zijn nog geen echte weeën. Ze hebben dan ook geen betekenis. Ze worden ook ”voorweeën’ of als Braxton-Hicks contracties omschreven.
Oefenweeën
In de laatste dagen voor de bevalling dienen zich normaal oefenweeën aan. Ze voelen doorgaans als harde buiken aan, maar kunnen wel heel pijnlijk zijn. Toch zijn het nog geen echte weeën. Het grote verschil zit in de manier waarop ze verlopen. Ze komen heel onregelmatig opzetten en kunnen wel één of meer uren duren om dan ineens weer te verdwijnen. Ze hebben weinig effect op de ontsluiting. Deze oefenweeën treden vooral ‘s avonds op.
Echte weeën / Ontsluitingsweeën
De weeën die wel voor ontsluiting zorgen, komen regelmatig terug. Eerst om de 10 minuten, dan iedere 5 minuten en tegen het eind van de ontsluiting om de 2 minuten of zelfs sneller. Een ‘echte’ wee begint zachtjes, wordt dan veel krachtiger en pijnlijker tot ze een hoogtepunt bereikt. Daarna neemt ze opnieuw langzaam af. Als de weeën iedere 3 tot 5 minuten terugkomen, meer dan een halve minuut duren en de ontsluiting beïnvloeden, is de bevalling begonnen.
Lees ook: rugweeën herkennen en opvangen
Persweeën
Als de baarmoedermond volledig ontsloten is, krijg je een haast onbedwingbare neiging om te gaan persen. Het is te vergelijken met het gevoel wanneer je hoognodig naar het toilet moet. Dit zijn de persweeën. Ga je tijdens deze weeën meepersen, dan help je de baarmoeder om je kindje door het geboortekanaal te stuwen. Na de geboorte volgt meestal een korte periode zonder weeën. Wel kan je onbedwingbare rillingen krijgen.
Naweeën
Ongeveer 5 tot 10 minuten na de bevalling, beginnen de weeën opnieuw. Het zijn de naweeën die ervoor zorgen dat de moederkoek loskomt van de baarmoederwand. Als je dan tijdens één van die weeën zachtjes perst, wordt de ‘nageboorte’ uit de baarmoeder uitgedreven. Sommige vrouwen hebben zelfs daarna in het kraambed nog naweeën. Deze ledigen en zuiveren de baarmoeder en voorkomen nabloedingen. Het aanleggen van de baby geeft ook naweeën en meestal zijn de naweeën erger als je al eens eerder bevallen bent. Ze helpen ook de baarmoeder om in haar normale plooi terug te vallen.
Weeën tips
Als je weeën beginnen
- Probeer er niet te veel op te letten en ga door met dat geen je mee bezig was.
- Ga iets doen om je zelf af te leiden.
- Probeer zo goed mogelijk tussen de weeën door te ontspannen
- Blijf rustig ademen en wordt het heftiger pas dan de ademtechniek toe, die je bv. op je zwangerschapscursus hebt geleerd.
Als de weeën heftig worden
- Probeer de bekkenbodem en je billen te ontspannen. Wiebel hiervoor met je bekken.
- Concentreer je op je ademhaling.
- Verzet je niet tegen de weeën en wees niet bang voor de pijn. De weeën heb je juist nodig.
- Probeer verschillende houdingen. Tip: een voorovergebogen houding; staand leunend op iets, achterstevoren op een stoel of op handen en knieën.
Lees meer over pijnbestrijding tijdens de bevalling
Warmte zorgt voor ontspanning en ontspanning zorgt voor goede weeën:
- Zorg voor een lekker warm huis, vooral in de winter.
- Houd jezelf warm.
- Trek sokken aan tegen koude voeten.
- Neem een warm bad of douche, blijf gerust een paar uur zitten.
- Zet een kruk onder de douche dan hoef je niet lang te staan.
- Een warme kruik tegen je rug.
- Laat je rug masseren met lavendelolie.
Je omgeving:
- Niet teveel mensen om je heen.
- Rust
- Zorg van te voren voor opvang van eventuele oudere kinderen.
- Je hebt alle aandacht nodig voor de weeën en het is fijn als de boel om je heen dusdanig georganiseerd is dat je je volledig op jezelf kunt richten.
Vertrouwen:
- Heb vertrouwen in jezelf, je eigen kunnen en je kind.
- Bevallen is een flinke klus, maar je bent sterker dan je denkt.
- Straks zul je ongelooflijk trots zijn op jezelf.
Bron: verloskundeharlingen.nl