Het ene moment barst je in lachen uit en vervolgens zit je te huilen om helemaal niks. Je bent vaker emotioneel, je bent om het minste of geringste chagrijnig en je kan vaker boos zijn. Ook als je voorheen heel nuchter was, kan je deze rollercoaster van emoties gaan ervaren. Heb jij ook last van moodswings tijdens je zwangerschap? Gelukkig is het maar een fase en verdwijnen deze klachten straks ook weer. In dit artikel leggen we je uit hoe stemmingswisselingen ontstaan, in welke periode van jouw zwangerschap je hier last van kan hebben en geven we jou tips hoe je hiermee om kan gaan.
Oorzaken stemmingswisselingen
Er zijn een aantal oorzaken die maken dat je je emoties niet meer onder controle kan houden tijdens je zwangerschap. Je emoties veranderen met name door je hormoonhuishouding. Ja hoor, daar zijn ze weer. De hormonen! Het ene moment ben je de vrolijkheid zelve, terwijl je het andere moment bloedchagrijnig bent. Die onredelijke woede-buien horen er helaas ook bij. Je gevoelens kunnen snel wisselen en tegenstrijdig aanvoelen. Je begrijpt zelf ook niet waar dit door komt. Zelfs bij een dierenreclame op televisie houdt jij het al niet meer droog. Je emoties zijn ineens heel erg onvoorspelbaar. Bedenk voor jezelf dat deze ‘buien’ fases zijn. Net als wolken die in de lucht aan komen drijven en weer weg gaan. Uiteindelijk klaart de lucht gewoon weer op. Stemmingswisselingen ontstaan onder andere door:
- Hormonen: Door de verandering van de hormonen hCG, progesteron en oestrogeen in jouw lichaam kunnen jouw emoties sneller wisselen.
- Life changing event: de zwangerschap verandert je hele leven, waardoor je meer spanning ervaart dan normaal. Onzekerheden ploppen omhoog en je piekert vaker. Je maakt je zorgen: word ik wel een goede moeder, redden we het financieel wel en hoe doen we het straks met werken en een kindje?
- Verandering van je lichaam: Je buik wordt steeds groter. Sommige dingen kun je niet meer of worden ongemakkelijk. Zwanger zijn kost veel energie, dus je bent eerder moe. Daardoor kan je minder hebben.
- Minder slaap: Je slaapt slechter en je bent moe. Hierdoor wordt je lontje korter en ben je sneller prikkelbaar. Het huilen staat je soms nader dan het lachen.
- Kwaaltjes: Je hebt last van allerlei zwangerschapskwaaltjes. Je hebt pijnlijke borsten, hoofdpijn, je bent moe en misselijk. Hierdoor voel je je automatisch niet fijn en irriteer je je ineens aan dingen die je normaal niet eens opvielen. Lees ook: zwangerschapskwalen en klachten.
Wanneer heb je last van stemmingswisselingen?
Stemmingswisselingen kunnen gedurende de hele zwangerschap voorkomen. Maar er zijn een aantal pieken in deze 9 maanden.
Eerste trimester
Vooral tussen de zesde en de tiende week kan je last hebben van veranderingen in je emoties. In deze periode stijgen de hormonen hCG, oestrogeen en progesteron het hardst. Gelukkig wel, want die zorgen ervoor dat je baarmoeder gereed gemaakt wordt voor een zwangerschap en dat je baby goed kan groeien.
Tweede trimester
In het tweede trimester ben je zelf meer gewend geraakt aan het idee dat je moeder wordt en de meeste kwaaltjes zijn in die periode ook weer verdwenen. Je lichaam past zich in deze fase steeds beter aan deze hormoonveranderingen aan en je emoties worden weer wat stabieler.
Derde trimester
In de laatste weken van je zwangerschap kunnen de moodswings weer terug komen. Je lichaam maakt zich namelijk klaar voor de bevalling, je buik wordt steeds groter en je kan weer meer last krijgen van andere zwangerschapsklachten. Je slaapt bijvoorbeeld weer slechter, je hebt wellicht last van je bekken, et cetera. Hierdoor wordt je prikkelbaarder. Ook de naderende bevalling kan voor behoorlijk wat spanning zorgen.
Wanneer moet je de dokter bellen?
Soms is er meer aan de hand dan alleen stemmingswisselingen. Heb je het gevoel dat je ‘buien’ uit de hand lopen en jij je emoties niet meer onder controle krijgt? Houden je negatieve emoties bijvoorbeeld langer dan twee weken aan? Neem dan contact op met je verloskundige of de huisarts en overleg met hen wat dit betekent. Het kan niks zijn, maar het kan ook zijn dat je last hebt van bijvoorbeeld een prenatale depressie of een ander psychisch probleem. Samen kijk je naar een oplossing.
Tips bij stemmingswisselingen
Stemmingswisselingen horen er bij tijdens de zwangerschap. Toch hebben wij een aantal tips voor jou om je emoties beter onder controle te krijgen in deze fase:
- Relax: Zorg goed voor jezelf en pak je rust waar dat kan. Ga lekker in bad, naar de sauna als je daarvan ontspant, las vaker een pauze in, plan een massage voor jezelf of ga heerlijk met een goed boek op de bank liggen. Hoe minder stress je ervaart, hoe minder emotionele uitbarstingen je krijgt.
- Slaap: Als je ’s nachts slecht slaapt kan je ook overdag even een uurtje slaap meepakken. Dat is geen probleem. Zorg er wel voor dat je niet de hele middag slaapt, omdat je zo je slaapritme kan verstoren. Uitrusten is sowieso een goed idee.
- Zorg goed voor jezelf: Beweeg en eet gezond. Hoe beter jij in je vel zit, hoe minder last je hebt van stemmingswisselingen.
- Praat: Leg aan je naasten uit dat je het allemaal niet zo naar bedoeld. Het is een fase en gaat dus ook weer over. Zo ontstaat er begrip, hoef jij je niet schuldig te voelen en voorkom je ruzies. Deel ook je zorgen met je partner of je verloskundige. Spreek ze uit of schrijf ze op, dat voelt direct een stuk lichter.
- Lach: Hoe vervelend die rollercoaster aan emoties ook is, lach er om. Neem jezelf niet te serieus. Dit ben jij niet, dit zijn je hormonen. Je mag hen gerust de schuld geven!
- Lief zijn: Als je je weer goed voelt, zeg dan ook eens sorry tegen je naasten. En wees dan extra lief voor je partner. Moodswings zijn ook voor hem niet altijd even leuk. Plan samen een leuk uitje, zorg voor afleiding. Accepteer samen dat dit er even bij hoort. Lees ook: omgaan met de stemmingswisselingen van je partner.
- Geen discussies: Als je chagrijnig bent, kan je discussies beter vermijden. Ben je het even niet met elkaar eens? Praat er dan samen over op een moment dat jij je weer goed voelt.
Bronnen: opvoeden, thuisarts.nl, verloskundige.nl